跳至

首頁

尾頁

大宅

基本上個個工人都鍾意/一定會找籍口or講大話的. 所以好多時佢講o野我都當佢係費話, 俾佢講完之後就會同佢地講, 仲知跟我咁or下一次唔好啦. no next time啊.不過我個工人對小叭好,人都幾好,唔會傷害小叭.最多成日駁咀同態度唔係幾好姐

原文章由 little.sheep 於 07-7-19 10:31 發表

I will you let 樂樂b eat the 瘦肉 gar.
用攪拌器磨爛糙米,另外瘦肉加水磨,南瓜steam熟加入粥.

對於工人,無時間睇佢點做野都ok,放假在家睇到佢點做野,就會覺得有d問題,我個印印以前一做錯事便講大話掩 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

原文章由 fion2504 於 07-7-19 10:18 發表
little.sheep

樂樂o架船車好大o架喎 . 同佢d相好正喎

係幾大呀,我和他到大人池,佢飄下飄下又唔驚,仲牙癢到咬那水泡,我打算買一個頸水泡給他.
現在放假有時間看看樂樂b的相,睇得好開心

大宅

原文章由 eshiro 於 07-7-18 21:37 發表
小夢星 ,

keke.. thank you ar !

蔚蔚唔係太肯食粥仔? hmm... enoch also 唔係太肯食粥仔 recently... he will "buuuu" (like playing with his saliva!!).. and every where is the 粥仔!!! : ...

蛋黃最好遲d先食啦,如果已經無再痾,食少少肉(磨碎d)我估都ok,
enoch以前都有食開.
或者先食番紅蘿蔔和南瓜先,因為蔬菜易消化又好味.

大宅

咁大個水泡咪要吹死人先得 .你係咪教師啊.因為現在放暑假了 咁咪可以自己教bb唔須要請補習老師了

原文章由 little.sheep 於 07-7-19 10:40 發表

係幾大呀,我和他到大人池,佢飄下飄下又唔驚,仲牙癢到咬那水泡,我打算買一個頸水泡給他.
現在放假有時間看看樂樂b的相,睇得好開心

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

原文章由 fion2504 於 07-7-19 10:53 發表
咁大個水泡咪要吹死人先得 .你係咪教師啊.因為現在放暑假了 咁咪可以自己教bb唔須要請補習老師了

我有氣泵,如果要我吹,吹完我都暈低啦.
係呀,我係教師,唔知係唔係平日太忙,少同樂樂b講野,印印英文又不很好,bb依家都唔識發爸爸媽媽的音,以前他會講un gu,現在只愛高聲尖叫,

大宅

eshiro

係喎.你都好似話過你個度無會所的.咁你係咪帶enoch去朋友到游水啊.如果confirm的話我29�7號都可能約左我同事同佢個仔(大我地10天咋)一同游水,不過我唔知可否落水,因為可能"M"來,如果係就可以要取消了 .如果可以,睇下CatieMa帶唔帶囡囡來先:loveliness:

原文章由 eshiro 於 07-7-18 21:43 發表
CatieMa,

keke.. yes ar.. enoch好緊張ar!! so funny.. kekeke

don't go to public pool lor.. I think public pool will have more 箘.... go to those club house would be safer ...

hm.. If I ...

大宅

原文章由 fion2504 於 07-7-19 10:59 發表
eshiro

係喎.你都好似話過你個度無會所的.咁你係咪帶enoch去朋友到游水啊.如果confirm的話我29�7號都可能約左我同事同佢個仔(大我地10天咋)一同游水,不過我唔知可否落水,因為可能"M"來,如果係 ...

你們住邊區o架?我住屯門

男爵府

fion2504,

keke... we went to the YMCA nearby to swim lar... they have a bb pool there, too .... wooo.. I was also "M"來 last Sunday lar... so, i couldn't 落水~ but only on the side lor....

原文章由 fion2504 於 07-7-19 10:59 發表
eshiro

係喎.你都好似話過你個度無會所的.咁你係咪帶enoch去朋友到游水啊.如果confirm的話我29�7號都可能約左我同事同佢個仔(大我地10天咋)一同游水,不過我唔知可否落水,因為可能"M"來,如果係 ...

大宅

小叭都係大部份時間高聲尖叫的.我日日對住佢教佢講”媽媽”,不過佢都唔睬我

原文章由 little.sheep 於 07-7-19 10:59 發表

我有氣泵,如果要我吹,吹完我都暈低啦.
係呀,我係教師,唔知係唔係平日太忙,少同樂樂b講野,印印英文又不很好,bb依家都唔識發爸爸媽媽的音,以前他會講un gu,現在只愛叫,

大宅

我住九龍塘, eshiro住何文田, CatiMa住觀塘, 小夢星住天水圍(對唔住大家,未問你地就幫你地答左

原文章由 little.sheep 於 07-7-19 11:02 發表

你們住邊區o架?我住屯門

大宅

eshiro:
enoch都瀉咗1個星期....
咁醫生有冇叫你轉豆奶? 因為牛奶有輕瀉作用, 會越飲越瀉喎!
我照舊用瘦肉煲粥, 醫生話有d味唔怕的.

原文章由 eshiro 於 07-7-18 21:30 發表
CatieMa,

good to know that Christie 冇再瀉 la!! e... 好似波子咁..咁funny?? is it because not enough water nie???

enoch also 瀉咗1個星期 la... today seems better... but still 痾 ...

大宅

原文章由 fion2504 於 07-7-19 11:25 發表
我住九龍塘, eshiro住何文田, CatiMa住觀塘, 小夢星住天水圍(對唔住大家,未問你地就幫你地答左

清楚,唔該!

大宅

小夢星,

我都未開始俾小叭食粥啊.現在都係煮D 野之後放落米糊到俾佢食先.因為到8個月大到就同佢轉2號奶粉,所以應該去完上海之後先開始俾粥仔去食.

原文章由 小夢星 於 07-7-18 13:58 發表
eshiro
enoch 好得意呀!

我都好想帶蔚蔚去游水,但個C6話驚有菌喎,等佢大D先。

CatieMa,
christie 好翻D未呀?

而加蔚蔚唔係太肯食粥仔呀:-(:-(每次只肯食幾啖。你地煲D乜野 ...

大宅

你地個個bb都識坐, 又識扶住野自己起身, 好叻呀!:loveliness:
至於Christie仲未坐得穩呀!....最多坐到15秒就向前or向後趺, 好水皮.........

你地仲要唔要書展入場劵呀?.....我一陣食lunch會一次過寄出的. 如需要就快 d pm地址比我.

大宅

fion2504:
你約咗eshiro 29/7去游水呀?......我唔去得, 因為老公話bb太細唔好帶佢去住喎!...要等到下年summer先join你地一齊swim了!

eshiro

大宅

我未約,只係問下大家先,因為可能我"M"來探我,所以都唔知道con 唔confirm,下星期中應該知道,其實早d俾bb游水係好o架.等佢地唔會知道怕水,如果成1yr才開始,佢地知道乜叫做驚,係無咁好的.(朋友d經驗同老人家話喎

原文章由 CatieMa 於 07-7-19 11:41 發表
fion2504:
你約咗eshiro 29/7去游水呀?......我唔去得, 因為老公話bb太細唔好帶佢去住喎!...要等到下年summer先join你地一齊swim了!

大宅

原文章由 fion2504 於 07-7-19 12:26 發表
我未約,只係問下大家先,因為可能我"M"來探我,所以都唔知道con 唔confirm,下星期中應該知道,其實早d俾bb游水係好o架.等佢地唔會知道怕水,如果成1yr才開始,佢地知道乜叫做驚,係無咁好的.(朋友d經驗 ...

我都覺得係,盡量唔好俾佢飲到池水口羅.

男爵府

CatieMa,

enoch these couple of days is much better lar... doctor only told me to add less milk powder when mixing the milk for enoch lor.... didn't ask us to change to 豆奶 ar....

enoch now will poopoo 3 -4 times / day... but the quantity is much less than before... and not poopoo right after drinking milk lar...

maybe I add some 瘦肉 to make the 粥 la... enoch didn't eat the 瘦肉 yet .. I use it for the 味 only lor.

原文章由 CatieMa 於 07-7-19 11:29 發表
eshiro:
enoch都瀉咗1個星期....
咁醫生有冇叫你轉豆奶? 因為牛奶有輕瀉作用, 會越飲越瀉喎!
我照舊用瘦肉煲粥, 醫生話有d味唔怕的.

男爵府

fion2504,

aiya.. my husband will go business trip next week lar.. and will be out-of-town for 3 weeks... I don't think I can manage to bring enoch to the pool by myself ..

原文章由 fion2504 於 07-7-19 12:26 發表
我未約,只係問下大家先,因為可能我"M"來探我,所以都唔知道con 唔confirm,下星期中應該知道,其實早d俾bb游水係好o架.等佢地唔會知道怕水,如果成1yr才開始,佢地知道乜叫做驚,係無咁好的.(朋友d經驗 ...

大宅

BK Milk勳章

fion2504,
不好意思呀!我都應該唔去得呀!....
我都好想去.... 但個 c6話唔好喎....:tongue::tongue::tongue:

蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

首頁

尾頁

跳至