嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 dorischung 於 07-7-27 14:25 發表
Conniesm,
Hi,呢排忙什麼呢?
你開始幫孖囡介片未呀?
我囡囡已經識得每次同我講要去wee wee & poo poo 啦!真係無白費我幾個月o黎既心機,嘻嘻!不過我呢個月都係同佢著輕鬆穿,以防萬一呀嘛!

仲未, 佢地仲未識講sh sh, 同埋上個禮拜同孖b游水(嘻, 第一次, 處女下水!), 無著游水尿片, 泳衣only, 俾我發現左大孖周不時痾尿, 隔一陣又痾, 痾親都唔係好多, 少少禁, 我諗佢肛門控制小便舊肌肉應該仲未成熟, 所以再攤下先, 多兩月2yr再睇.

呢排忙什麼?忙緊自己既問題, 之前我成日講自己情緒唔好, 特別係孖b餵飯時, 上次同你地講話想去check下, 最近我睇左psychiatrist, 話我有產後抑鬱症, 開始食抗抑鬱藥, 其實我知anti-depressant有好多side effect, 但唔食又唔得, 有d驚,始終係精神科藥, 你有無朋友/會有有關資料, 想搵人分享下.

禁止訪問

複式洋房

對呀pinky呀...哈哈,你有印象呀, 以為你唔記得左添...
我b 最後都要做laser 呀.

我依家同pinky 都有講電話, 向6月時仲約左向醫院見, 佢個女大左好多...

醫生有無安排你b做智力評估呀, 上星期阿b覆診時, 醫生話會安排bb向 1.5歲左右做評估...唔知醫生係咪見阿b傻傻地, 所以安排佢..:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

原文章由 conniesm 於 07-7-27 22:18 發表

仲未, 佢地仲未識講sh sh, 同埋上個禮拜同孖b游水(嘻, 第一次, 處女下水!), 無著游水尿片, 泳衣only, 俾我發現左大孖周不時痾尿, 隔一陣又痾, 痾親都唔係好多, 少少禁, 我諗佢肛門控制小便舊肌肉應該仲未 ...

conniesm,

你係咪壓力太大, 得你自己一個湊 bb, 仲要係打孖嚟, 所以影響情緒? 其實你好叻, 嫁咗去咁遠的地方, 已經唔容易適應, 但你都應付到, 仲可以湊到孖 b 咁得意咁健康, 好好架啦! 既然而家發現到問題所在, 咁咪照醫生指示進行療程囉, 好快就雨過天青架啦! 加油呀! 孖 b 都會同媽咪加油打氣架!

熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

大宅

各位媽媽和bb好嗎,

很久沒有在這裡post啦,因為我bb仍未出院,每天放工便立刻去醫院見bb同餵奶,不經不覺已住了2個多月,有差不多6磅,比出世時2.5磅有肉好多,但透氣唔好醫生話可能出院都要用氧氣(租機),到時就真係頭痛,我又要返工,比人揍bb唔通拎埋氧氣機同氧氣去,好煩點算,希望bb快d透氣叻d,唔好趺機啦!!

男爵府

connie
我朋友都有食抗抑鬱藥,不過佢唔係產後抑鬱
佢發覺食藥只能clam down 情緒.因佢仲有一d心結未能解開
需要再看心理醫生.現在佢好番好多.最重要係另一半都要了解
點樣先可以幫到你,比個網址你睇下
http://www.depression.edu.hk/en/content/p11.php

別墅

petrina_to,

你囝囝無事咁就好啦!以前囡囡細細個o個陣都係咁見咩就咬咩,試過同佢去公園玩,一時睇唔住佢,唉!佢走咗去咬鐵絲網。

幾好喎學識轉身!呢個時候可以按一按佢隻腳,幫佢轉返轉頭,好快佢就夠力轉身&記得點樣轉啦!嘻嘻,諗吓囝囝係到呱呱叫都幾搞笑!

別墅

Conniesm
ob都未係時候介片,等佢大d既時候先介都易處理d
b都夠胆落水玩,真係好啦!前陣子,我只係同囡囡去沙灘行吓,佢都驚到唔肯落地,仲話d海浪聲好嘈,用手按著雙耳,真係比佢激c。:tongue:
唔知點解,囡囡呢排成個人變哂,會見咩驚咩!喊哂仲尖叫,喊到好似發咗顛咁,我既心情都幾depress:-( 唉!都唔知要捱幾奈佢先會好d!:-(
其實我認識抑鬱症都唔多,我都有睇catcatchongo個個網站,抗抑鬱藥唔會上癮,無事就可以停藥,再加上專業既治療師可以幫助你舒緩抑鬱症呢!放鬆d,孖b食成點都隨佢啦!以前我都好討厭囡囡弄髒衣物/地方,食吓又停吓,我會當睇唔到,同自己講細路仔係咁,由得佢啦!
d做運動都有幫助,可以增加快樂激素嘛!
平時多d上來聊天,分享吓孖b既曳嘢,心情都會鬆d

[ 本文章最後由 dorischung 於 07-7-28 22:09 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

原文章由 conniesm 於 07-7-27 22:18 發表

仲未, 佢地仲未識講sh sh, 同埋上個禮拜同孖b游水(嘻, 第一次, 處女下水!), 無著游水尿片, 泳衣only, 俾我發現左大孖周不時痾尿, 隔一陣又痾, 痾親都唔係好多, 少少禁, 我諗佢肛門控制小便舊肌肉應該仲未 ...

conniesm

你要放鬆自己,唔好太介懷孖B食到幾多飯,好相信佢哋肚餓一定會叫你,有時真係迫唔到
以前我餵華豐食飯就會發顛,現在我學會了放鬆,我只會餵一個鐘,食到幾多就幾多,佢唔食我就算,不過個一個鐘我都好辛苦,要不停找新玩意比佢,只要能吸引佢玩,佢就會食得好快

孖b第一次落水驚唔驚,華豐頭兩次就有些驚,第三次就玩得好開心,仲玩到唔想走

複式洋房

catcatchong, dorischung, amon28, 熊仔仔媽媽:

多謝你地既支持先 :-P. 多兩日再同你地詳細講下, 因為今日我妹妹俾左個big surprise我, 突然黎左langkawi探我(靜靜雞無俾我知), 所以要招呼佢, 同埋有掛傾.

Thanks so much for your support!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

Petrina,

bb依家更正後剛剛5個月大, 媽媽湊, bbok la, 依家情況同你差唔多, 上次姑娘教佢轉身, 之後返屋企後,成日都想轉, 但又唔夠力, 好搞野, 由上星期開始, 佢又係咩都放入口, 真係要睇佢緊d, 我都諗住開始比佢試糊仔or粥仔,.... 雙眼都ok, 待11月再覆診, 不過點解下次檢查時要全身麻醉, 同平時檢查唔同呀,

我都係石醫生寫referal letter架, 但pinky 佢無呀, 我叫左佢下次覆診時問下, 因為佢話每次覆診d醫生都好young, .... pinky好慘, 佢個社工無同佢跟早期訓練兼唔見左佢個file, 激死佢, 搞到佢依家要由頭排過, 佢都係排葵興....我試下叫佢上黎傾下呀, 不過佢好似好忙咁...

嗯, 咁好玩, 下次都參加下, 叫埋pinky....妙齡姑娘有無參加呀..

大宅

hihi all
因為搬屋既關係,所以都比較忙!好耐無見大家喇!上黎say個hello!:lol 我BB而家日夜都係賓賓揍!而我就主力揍大女!我bb而家進展都好好呀!:loveliness: 佢已經差不多有18磅喇! 而家無人睇得出亦無人信佢係早產BB! 連醫生、姑娘見到佢都嚇一跳叫佢做"肥仔" 話未見過咁肥既早產BB喎! 仲連維他命都cut哂唔比佢食喇! 唔知早產BB唔食維他命會唔會抵抗力無咁好呢? 因為我BB已經傷風左成個星期喇!聽日仲要睇多次醫生!:-(

男爵府

原來佢成年冇上過bk..會唔會係太忙呢

原文章由 Elimme 於 07-7-29 02:45 發表
各位媽咪:

請問你知唔知"過客"這位媽咪現在怎樣呢?
她就是開 早產嬰兒交流站 topic 的媽咪,她似乎很久沒上來了!不知她怎樣!:cry:

男爵府

coco媽咪
你bb好cute呀
原文章由 coco媽咪 於 07-7-30 00:26 發表
hihi all
因為搬屋既關係,所以都比較忙!好耐無見大家喇!上黎say個hello!:lol 我BB而家日夜都係賓賓揍!而我就主力揍大女!我bb而家進展都好好呀!:loveliness: 佢已經差不多有18磅喇! 而家無人睇 ...

禁止訪問

複式洋房

原文章由 coco媽咪 於 07-7-30 00:26 發表
hihi all
因為搬屋既關係,所以都比較忙!好耐無見大家喇!上黎say個hello!:lol 我BB而家日夜都係賓賓揍!而我就主力揍大女!我bb而家進展都好好呀!:loveliness: 佢已經差不多有18磅喇! 而家無人睇 ...

CoCo媽咪,

你bb好得意呀, 幾大呀, 我bb都18LB ....
你咁放佢落浴缸, 佢有無踢下踢下....佢個樣好enjoy...

別墅

原文章由 petrina_to 於 07-7-28 23:20 發表
dorischung,

我囝囝現在開始食粥仔,但佢通常試了一口就唔想再吃,若勉強佢吃佢就一邊吃一邊哭得很淒涼,有時還會嘔比你睇。真是唔知點算?有沒有o野教路呀?

Hi petrina_to
通常剛剛開始試新既食物,bb都未必鍾意食,有時肯食一兩口都算好好,佢依家先學緊點樣吞嘢食嘛!係呢?你囝囝有無食開糊仔呀?

首頁

尾頁

跳至