自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

佢有錢養得起自己同家人, 落嚟香港無問題, 大家出分力, 但係又無錢, 又唔做野, 就唔好落嚟啦, 其他國家移民都係咁, 無理由要我地養埋佢地, 佢地唔做攞綜緩, 重多過我地啲返工出糧, 日日去食下午茶, 出街食飯, 我地啲錢重要計著計著嚟用, 一落嚟就有公屋住, 攞晒我地啲福利, 我地啲土生土長, 年年交稅, 都無咁好, 遲啲重要交咩醫療基金之類, 大部份都係果啲人去公立睇, 我地呢啲, 多數都買晒醫療保險, 去私家睇都有得 claim 返, 相信無幾多人去睇公立啦

我唔係所有大陸人都唔鍾意, 但是我指係希望香港唔好再比呢啲淨係食飯唔做野嘅人嚟, 再係咁, 食飯嘅人多做野嘅人少, 香港遲早玩完

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 CANDY/CHOW 於 07-7-29 11:16 發表

邊鬼個話我地唔善良呀!我夠無公屋住拉,邊個同情我呀!
我地咁辛苦邊鬼個同情呀!我地唔洗養仔女呀!
樣樣野都咁貴,多個幾百蚊又話唔可以申請公屋,
d人一落黎就有屋住,咁我地不如唔做野靠政府,
重可以一年去 ...

ME TOO AR
生一個小朋友仲要左度右度~
佢地邊使度~留返俾正苦度
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我整個家族16個要納稅的成員, 10000000000+% 支持

不是針對大陸人, 只是針對無能政府(無能力保護我地的政府), 針對濶我們納稅人佬的無能議員及福利處

看看香港除了大6人外,還有不少小數民族在港住, 佢地都冇話要攞咩攞咩, 比間舊到無輪的公屋都有托手掙, 係個d 大6人係咁攞係咁攞.

我地再唔做d 野, 我睇我好快要移民了(其實都積極計劃中)真係忍得好辛苦.

咩咩自由行, 不過是富了班大商家, 大業主, 攪到成街大6人, 文化差異, 很難接受, 最慘佢地仲大聲過我地, 各位, 今年加咗多少人工?!?! 炒到d 野, 租貴晒?!?!

我們好過嗎?!?!?

有能力之士, 希望你地真係切切實實攪個真正的遊行, 我實行拖行碼, 行穿鞋都要參加~~~~~~

pulmma 一行十六人支持

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

Support !!!!

複式洋房

(1) 呢件事要 打打打決策批准大陸人落呢同比福利佢地既香港不知所謂既高官(包括社署同房屋署); (2) 呢年事要大陸人知道香港人對佢地有幾唔滿意 ! (3) 最好叫埋低收入每餐食十蚊送/住板間房/無家可歸等等, 但又無申請綜緩既既香港人出黎;
(4) 最後, 大家遊行時, 記住帶埋"垃圾蛋榚" (不過要去Cova訂 , 仲有天時署熱帶埋"垃圾西瓜"消署(不過要至正既日本有機西瓜), 唔好話比人聽呀!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

SUPPORT!!!
Childhood is journey, not a race.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

支持

子爵府

貓狗褓姆

支持

大宅

好媽媽勳章

fully support!

複式洋房

支持!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 草草媽媽 於 07-7-28 19:02 發表
極度反對呢班唔做野既大陸人黎香港厄綜援!
佢地既"修養",佢地既"道理",佢地既"價值觀"嚴重影響我地既下一代,錯誤地令人覺得唔做野拎綜援係正常既事
不知所謂既大陸懶蟲!
仲有果班係香港無本事娶老婆,要死 ...

agree

民房

遊 行 前 先 同 d 官 傾 下 心 事 先

中華人民共和國香港特別行政區行政長官辦公室
http://www.ceo.gov.hk/chi/index.htm
地址 :香港禮賓府
電話 :(852) 2878 3300
傳真 :(852) 2509 0577
電子郵件 :[email protected]

勞工及福利局 http://www.lwb.gov.hk/chi/home/index.htm

電話: 2810 2300
傳真: 2523 1973
電郵: [email protected]
郵遞地址: 香港中環下亞厘畢道中區政府合署東座2樓

[ 本文章最後由 april430 於 07-7-30 13:57 編輯 ]

禁止訪問

大宅

雖然唔係所有大陸人都衰,但呢單 '1家9口'真係好離譜 ,仲要扮慘
政府究竟知唔知民怨???
(不過咁,政府都成日問阿爺要呢樣要果樣,只係層次高d姐 )

大宅

大宅

咁究竟幾時出來遊行呀?

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 ^~螞蟻人~^ 於 07-7-30 13:51 發表
成日遊行悶唔悶D 呀,比香港靜番一天駛唔駛死呀,乜都話遊行,大熱天時,食飽無野做

夠薑集體唔比 $$ 個" 女人" 正苦啦:tongue::tongue:

o係喎。 罷交稅,若成功, 都好震撼。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 07-7-30 18:47 編輯 ]

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

頭先有冇睇新聞呀~~~~

男主角話對係香港生活有信心, 因為香港有人幫~~~~

see~~~~~ 話唔係落來攞著數?!?!?! 打死都唔信啦

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 Pulmma 於 07-7-30 18:57 發表
頭先有冇睇新聞呀~~~~

男主角話對係香港生活有信心, 因為香港有人幫~~~~

see~~~~~ 話唔係落來攞著數?!?!?! 打死都唔信啦

"香港始終有你"嘛
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

首頁
34567...9

尾頁

跳至