自由報料

跳至

首頁
34567...24

尾頁

侯爵府

原文章由 mamafashion 於 07-8-7 20:07 發表
8月剛開始,不要太灰啦!我覺得ONLINE SHOP有得做嫁,好似我噤,日日在家也買幾百蚊,老公回家係噤插:tongue:

每日幾百蚊其實係咪幾好呢 ?-( ?-(

禁止發言

禁止發言

侯爵府

原文章由 mamafashion 於 07-8-7 20:12 發表
我賣孕婦衫和哺乳衣的,我開店只係想每月有收入幫下老公,雖然不多。:tongue: 我屋企1個人賺4個口食,跟本就入不敷支!所以老公好吃力:-(

我開 shop 既目的, 原意都係咁.... 但似乎不太理想.. 得過做字, 而家攞咗公屋, 可以做野, so 都係做野 & on line shop 似乎冇咁辛苦, 當興趣囉..... but 真係冇 $$ 贊囉.. only 夠成本 :tongue: 可能我 d 貨唔得啦

侯爵府

原文章由 mamafashion 於 07-8-7 20:15 發表
係我幫親人買幾百蚊

?-( - 入貨呀

侯爵府

原文章由 yy13 於 07-8-2 18:31 發表
all

我做緊網店 + 樓上鋪
大家交流下

你 d 包包衫好靚... 但想比小小意見.... 其實價錢有點偏高.. 因為 yahoo 有個國內賣家賣既價錢全部都係 5x - 8x ... 所以會削弱了競爭力..... 同埋你其中一款包包 tee, 我今日响葵涌廣場見到只係賣 $39 ... 所以你可考慮調整一下價錢了 ...

禁止訪問

禁止發言

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都覺得好難做,不過而家keep住先啦,都有d客介紹朋友,因為我賣既pouch sling(揹帶),返貨貴,所以唔可以平d,同埋又要分size,仲有d媽咪集體訂其他牌子,本身我係香港係獨市生意,因為係由我搵左哩樣野出黎,初時集體訂平d,到好多人再pm我想訂,我先開始發展我既揹帶副業,不過而家好多人自己訂另一牌子囉,不過好彩,我賣既牌子質量同款色靚d,所以都有人買,我暫時比較優勝係,我有得換size~

想問各位,其實買system自己整,難唔難呢?
因為好想做個正式既網呀~

[/url]

民房

我本來有shop, 但好困身所以唔做諗住試下on-line。不過睇完你哋嘅分享on-line好灰喎。

子爵府

依家好多人都開o個個網
佢地1開站都有搵過我
但我唔想個網址有人地公司名
所以拒絕左

原文章由 jkml 於 07-8-7 17:51 發表
請問 xxxx 仲免費開網店...即係邊度呢??

子爵府

yahoo 對我黎講
我覺得只可當宣傳點
因為好多時只有yahoo 話錯
賣家永遠唔可以話岩
好似明明set 左交易限期 (set 3日, 但比足14日有多)
買家唔交易 (係send email / 評分都唔覆)
賣家當然會比負分
但買家轉頭報復負分
向yahoo 投訴都無用
佢地只會叫賣買雙方自己攪掂 :tongue:

原文章由 mamafashion 於 07-8-7 20:02 發表
不如自已開網頁做啦!yahoo我唔係太喜歡,太多資料要入,我為人較賴!最衰就係比人投訴這個投訴那個!
bk成日食字,好鬼煩!

大宅

原文章由 natalielin 於 07-8-8 01:20 發表
想問各位,其實買system自己整,難唔難呢?
因為好想做個正式既網呀~

natelielin,
其實呢o的system都盡量做到user friendly,但好多o野要set-up,都幾煩。若果搵識programming o既人幫你做就最好啦!你可以去呢個網站參考下,http://oscommerce.com/index.php,佢地有demonstration。

大宅

原文章由 yy13 於 07-8-8 10:54 發表
yahoo 對我黎講
我覺得只可當宣傳點
因為好多時只有yahoo 話錯
賣家永遠唔可以話岩
好似明明set 左交易限期 (set 3日, 但比足14日有多)
買家唔交易 (係send email / 評分都唔覆)
賣家當然會比負分
但買 ...

係啦,我覺得o向yahoo做交易好無保障,就算成功賣出,但買家bid完之後就音訊全無,比劣評個買家都於事無補,有錢落袋最實際...,我覺得淘寶個交易流程就幾好,起碼買家都即時比o左錢先,雖然都係保障買家多o的,但吾會係一面倒。

子爵府

多謝意見

你講o個位yahoo 個國內賣家
係咪魚媽
其實價錢問題
我都答過好多客

出面貴過我既大有人在
以前我阿仔細時成日幫襯hipo, kingkow...
依家睇番都唔明點解咁貴都買
如果要平
花園街都大把
而且多左人識o係淘寶買野
如果賣埋同1樣既只會大家攬住得過"做"字
賺唔到$$之餘仲要蝕埋時間 + 心機
我覺得無意思
不如留番d時間同d仔女玩下好過
所以我先決定唔做大陸入既貨
改飛去日本入貨囉

其他賣家/店鋪既貨源我不便評論
但我賣既就全部都係日本運返香港
我信1分錢1分貨
有時都會同客講
只用價錢黎比係無得比
要睇埋貨既質量先決定件衫既價值

原文章由 cubixluk 於 07-8-7 21:07 發表

你 d 包包衫好靚... 但想比小小意見.... 其實價錢有點偏高.. 因為 yahoo 有個國內賣家賣既價錢全部都係 5x - 8x ... 所以會削弱了競爭力..... 同埋你其中一款包包 tee, 我今日响葵涌廣場見到只係賣 $ ...

公爵府

原文章由 btatb38 於 07-8-8 11:06 發表

natelielin,
其實呢o的system都盡量做到user friendly,但好多o野要set-up,都幾煩。若果搵識programming o既人幫你做就最好啦!你可以去呢個網站參考下,http://oscommerce.com/index.php,佢地有demonstr ...

好睇睇先,thanks~

[/url]

子爵府

開鋪 --> 困身, 成本高, 但人流1定比網店好
網店 --> 時間自由, 成本低, 但人流唔夠要靠口碑

原文章由 IamCindy 於 07-8-8 09:41 發表
我本來有shop, 但好困身所以唔做諗住試下on-line。不過睇完你哋嘅分享on-line好灰喎。

公爵府

原文章由 yy13 於 07-8-8 11:29 發表
多謝意見

你講o個位yahoo 個國內賣家
係咪魚媽
其實價錢問題
我都答過好多客

出面貴過我既大有人在
以前我阿仔細時成日幫襯hipo, kingkow...
依家睇番都唔明點解咁貴都買
如果要平
花園街都大 ...

同意,所以我都唔係淘寶買貨,而家會online既人,都好多人識去淘寶買,好難做~

學老公話講,賣貴野好過賣平野,做有錢人生意輕鬆d,窮人麻煩d,試過人問可唔可以比個6折佢,同埋比佢試用下,好用先買,真係好攪笑~

[/url]

禁止訪問

禁止訪問

首頁
34567...24

尾頁

跳至