跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

我.... 我真係見你唔到.... sorry...

原文章由 starry^.^ 於 07-8-8 21:53 發表
你地咁好傾, 見到我都唔認得, 我唔敢叫你
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

大件事,未祝Gavin同Gloria生日快樂添ops:" />ops:" />

Gavin哥哥仔身體健康!聽教聽話!錫晒BB同媽咪!:mrgreen:

Gloria心想事成!身體健康!老公聽話!仔女聽教!

Teresa:
咁你幾時去胡寶星照OSCAR呀?好似^O^話齋,天雨路滑,小心慢慢行呀,或者叫Gavin扶住你、保護你都得 。佢真係好生性,好得人鍾意呀

咦,剛剛睇到,贊育話你D血唔合格?有無話有乜問題呀?

胡寶星同私家有乜唔同o架?

^O^﹕
又有一輪無見你啦

[ 本文章最後由 chingchingmom 於 07-8-8 22:10 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

homacarol,

IC!! 咁贊育又幾好wo! 又跟得幾足. 唔知而家係咪咁好呢? (我睇怕都唔係喇...)

^O^, chingchingmom,

唔洗擔心, 我都會小心架喇. 而家行路慢左好多!:mrgreen:

chingchingmom, 我不嬲都係血色素低架, 次次blood test都係唔合格, 冇得攪架喇. 所以我好"定檔", 知佢地實出聲召我返去!

胡寶星係hku既"private clinic for women", 有婦科check-up同產前檢查, 照4d..... 佢地全部係收費既, 同私家差唔多. 我check到佢地照oscar都係千鬆d, 平威記幾十蚊啦. 咁既然佢地有期, 我梗係去近d做oscar啦. 不過, 我同時又問左我個c+, 又係一樣$(不過我個c+係我既大大大師兄, 佢實會收平好多!), 所以我諗都係會搵番c+做oscar喇.

BTW, 我見你同carol都咁叻可以breast feed, 超級admire你地! 我弟婦又係好掂, 從來唔埋身餵, 用pump都可以"breast feed"左14mths!!! 所以我今次要再接再勵, 做多d preparation, 希望可以breast feed到細b.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我好唔適應呢個新版呀,唉!人老喇,好難接受新野.

teresa,
我恭喜你先,真係鄧你開心.

gloria,
補祝你生日快樂,暑期作業要做個生日咭,hinhin整左張咭俾宇騫呀.

水晶宮

2024年龍年勳章

hinma,
咁你要多d上來啦. 多d上來就會熟囉...:lol

teresa
知道你打算breastfeed, 我好興奮. 預祝你可以成功breastfeed 到細b, 因為人奶對bb 真係一份超級好的禮物.
無限量支持你 !!!!

珍珠宮

原文章由 Rita 於 07-8-9 14:28 發表
hinma,
咁你要多d上來啦. 多d上來就會熟囉...:lol

teresa
知道你打算breastfeed, 我好興奮. 預祝你可以成功breastfeed 到細b, 因為人奶對bb 真係一份超級好的禮物.
無限量支持你 !!!! :victory ...

Teresa
我都好支持你有決心餵母乳,希望你會成功.雖然食母乳bb仍然會病,但母親跟bb所建立到的親密關係真係冇野可以取代到的!你要加油呀!記住你食乜bb都食也架!

chingchingmom
我好難搭咀呀,所以少出現囉.

珍珠宮

畀面勳章

Hinma,

多謝. 真係好耐冇見你入黎喇.... 好掛住你呀!!!!!! 你屋企整左router上網拿?

Rita, ^O^,

我好想餵到架, breast feed唔到gavin係個遺憾 (因為我生佢時係緊急開刀, 幾日至比佢返我度, 佢已經慣左食樽仔, 而我又好虛弱, 唉! 餵唔成lu....)

今次唔同, 我會做足功夫, 希望得啦.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Teresa,

點解開刀要幾日先比番你??
我都係開刀又係緊急開既, 第二日當我坐得起身就比番我啦wor~

原文章由 Teresa 於 07-8-9 14:58 發表

Rita, ^O^,

我好想餵到架, breast feed唔到gavin係個遺憾 (因為我生佢時係緊急開刀, 幾日至比佢返我度, 佢已經慣 ...

珍珠宮

畀面勳章

因為gavin放左o係icu度觀察, 唔可以推出黎比我. 而我, 仲發緊燒, 開完刀個傷口又痛, 2隻手插哂喉, 又有尿袋...... 冇得落床!

我係臨出院前一日至見到gavin咋!

原文章由 starry^.^ 於 07-8-9 15:07 發表
Teresa,

點解開刀要幾日先比番你??
我都係開刀又係緊急開既, 第二日當我坐得起身就比番我啦wor~

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-8-9 14:58 發表
Hinma,

多謝. 真係好耐冇見你入黎喇.... 好掛住你呀!!!!!! 你屋企整左router上網拿?

Rita, ^O^,

我好想餵到架, breast feed唔到gavin係個遺憾 (因為我生佢時係緊急開刀, 幾日至比佢返我度, 佢已經慣 ...

我第一胎都係緊急開刀,不過好好彩我個女一出世就識啜人奶,有d bb唔識架!餵唔餵到人奶都好睇到時個情況,順其自然啦!如埋身餵唔到就泵出黎比bb食,都一樣健康啫.

水晶宮

2024年龍年勳章

TERESA
我記得當年睇的外國育嬰書, 有講 BB 離開母體會有短暫的清醒狀態(之後會進入沉睡狀態云云), 若在呢個時候比BB啜下NIPPLE, 佢潛意式會記住咁話. 當時我都有照做. 事隔咁多年, 個理論唔知仲合唔合用.
當時我上餵哺母乳班, 姑娘都REMIND 我到時記得要同醫護人員講, BB 係 BREASTFEED BABY, 佢地就唔會用樽餵, 而用杯仔餵.

珍珠宮

畀面勳章

Rita,

呢個咪陰差陽錯law! 之前我o係病房時已經同姑娘講左想breast feed, 又話埋比佢地知我對膠布有少少敏感.

咁記得o個日落產房催生, 等左10個鐘都未得, 又發燒又嘔黃膽水又痛, 成班人 (幾個醫生, 仲有姑娘, 麻醉師, 我呀媽, gavinpa etc), 我已經死下死下縮埋一舊, 幾個醫生一齊, 又抽幾支血, 插針頭,又拆背脊條麻醉藥管, 仲隱約聽到有人同gavinpa講叫佢簽紙同意開刀.... 總之係一個"亂"字!!而我..... 都已經好唔舒服, 乜野都講唔出.

最後, 係全身麻醉生. 醒返, gavin已經上左icu, 我就唔上得病房, 仲要o係產房幾姑娘睇住 (好口渴, 又暈, 又出汗, 又唔退燒)....

到我清醒哂上得病房, 就發現佢地產房姑娘用左膠布貼住我開刀個傷口, 攪到敏感. 而gavin, 佢地話已經用左樽仔餵奶...

咪就係咁, gavin返左屋企都係breast feed唔到, 用pump我d breast milk好快就冇lu!

原文章由 Rita 於 07-8-9 19:16 發表
TERESA
我記得當年睇的外國育嬰書, 有講 BB 離開母體會有短暫的清醒狀態(之後會進入沉睡狀態云云), 若在呢個時候比BB啜下NIPPLE, 佢潛意式會記住咁話. 當時我都有照做. 事隔咁多年, 個理論唔知仲合唔合用.
當 ...

[ 本文章最後由 Teresa 於 07-8-9 20:45 編輯 ]

伯爵府

oh~ 咁嚴重!
gavin點解要入icu??
我記得我第一日都要插喉, 同要姑娘幫我放尿, 因為我坐係床痾唔出, 但第二日因為我好急小便, 而姑娘又無時間幫我, 我要求醫生拔喉, 自己去廁所! 亦係我第一次落床.

原文章由 Teresa 於 07-8-9 15:25 發表
因為gavin放左o係icu度觀察, 唔可以推出黎比我. 而我, 仲發緊燒, 開完刀個傷口又痛, 2隻手插哂喉, 又有尿袋...... 冇得落床!

我係臨出院前一日至見到gavin咋!

伯爵府

Teresa,

點解你當時會發燒, d反應仲咁犀利?? 係唔係好危急.....我諗當時個個 (包括醫生/護士)都好緊張, 手忙腳亂~ 理唔到/記唔到咁多野, 只係一心要幫你生個bb出o黎.

其實上一次既經歷, 會唔會對你今次有影響 (我指心理...陰影):-|

原文章由 Teresa 於 07-8-9 20:43 發表
Rita,

呢個咪陰差陽錯law! 之前我o係病房時已經同姑娘講左想breast feed, 又話埋比佢地知我對膠布有少少敏感.

咁記得o個日落產房催生, 等左10個鐘都未得, 又發燒又嘔黃膽水又痛, 成班人 (幾個醫生, 仲有姑 ...

珍珠宮

畀面勳章

starry,

其實我當年係gavin40wks都未有動靜要催生. 醫生幫我穿左水, 就叫我bed rest, 跟住開始痛, 聞氣. 冇耐有個麻醉師叫我試無痛, 初初落左藥仲好地地. 點知到evening就開始發高燒, gavin心跳快左好多. 我諗係我受唔到d藥.

gavin入icu就係因為驚佢心臟有事, 不過佢都係observation only. 幾日後我入去icu見佢時, 好容易認咋, 因為全個icu, 佢係最大件既b:mrgreen:

都唔會有陰影既... 有陰影既都係gavinpa (佢話咁大個仔未試過咁"危急", 佢話好彩我呀媽都一齊咋). 所以今之我已經問左醫生, 佢都suggest我開刀好過試生喇.

上次真係唔抵架, 食"全餐" (催生, 穿水, 聞氣, 無痛, 開刀...), 今次咪攪我!

[ 本文章最後由 Teresa 於 07-8-9 21:18 編輯 ]

伯爵府

Teresa,

我都估係ga啦~ 無理由反應咁大既! 咁為安全計都岩既~

當年我開刀先發現, hugo比"月齊"帶圍o左三圈係脛度, 醫生話佢可以會缺氧, 但有無缺氧...or 如有後遺症係點, 就要大個先知~ 而家hugo既問題都有機會係出世時缺氧既後遺症, 不過未經證實!

不過當時真係好彩決定開刀, 原本我想自然生....醫生都問我博唔博 (因為當時醫生都睇唔到呢個情況, 只係話我已經開o左3度, 仲開得好快....而hugo就坐o左係度, 即係patpat出先. 如果唔開刀hugo.....後果會點大家都唔知

所以生兒育女真係一d都唔容易!

你要加油呀! 我支持你:mrgreen:

原文章由 Teresa 於 07-8-9 21:13 發表
starry,

其實我當年係gavin40wks都未有動靜要催生. 醫生幫我穿左水, 就叫我bed rest, 跟住開始痛, 聞氣. 冇耐有個麻醉師叫我試無痛, 初初落左藥仲好地地. 點知到evening就開始發高燒, gavin心跳快左好多. ...

[ 本文章最後由 starry^.^ 於 07-8-9 21:27 編輯 ]

伯爵府

teresa,

咁gavinpa會唔會唔敢陪你入產房?? 今次定o左開刀唔會好似上次咁慘ga啦.

珍珠宮

畀面勳章

starry,

下? 乜臍帶可以長到圍住頸3個圈? hugo冇掉頭咩? ultrasound同摸都應該知架? 不過, 都係醫生快手, 比著我係你, 我唔會博, 都會開刀.

唔洗擔心wo! 上次咁惡劣都捱過, 今次有經驗應該會好好多. gavinpa就叫我唔好勉強, 能breast feed就breast feed, 我都會順其自然, 始終, 我個身子要緊, 唔係點湊仔 ?:mrgreen:

原文章由 starry^.^ 於 07-8-9 21:26 發表
Teresa,

我都估係ga啦~ 無理由反應咁大既! 咁為安全計都岩既~

當年我開刀先發現, hugo比"月齊"帶圍o左三圈係脛度, 醫生話佢可以會缺氧, 但有無缺氧...or 如有後遺症係點, 就要大個先知~ 而家hugo既問題都 ...

伯爵府

講開生仔, 我真係想講....我好感謝天父!

我無嘗過10痛, 因為一早未夠7點見紅, 入院8點幾已經開3度, 但我只係小小陣痛, 唔係好痛.....醫生護士檢查...即推入手術室, 11點幾hugo出世. 咁多年以o黎我都好感欣, 因為我以前都幾怕痛:mrgreen:

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-8-9 21:28 發表
teresa,

咁gavinpa會唔會唔敢陪你入產房?? 今次定o左開刀唔會好似上次咁慘ga啦.

我有問過佢. 血佢就一定唔驚 (佢以前讀bio要學解剖), 我只係擔心佢太激動! 佢未答實我, 不過我都唔會迫佢陪產既.

首頁

尾頁

跳至