懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tammy9999 發表於 14-9-26 17:17
其實我一向都唔特別喜歡小朋友!
不過自己嘅當然唔同啲啦~
所以生左個仔之後都一直計劃生多個, 宜家陀緊個 ...

你好幸福, 我係獨生女, 所以都想比個開心D的童年個女, 只係好多顧慮, 尤其一唸到生仔好痛

我唔特別中意小朋友, 成日覺得自己做媽媽唔係做得好好, 但工人湊個女, 好錫佢, 個女都係痴我, 所以老師(N班)話我同個女關係建立得好好... 我6299 (2個退休) 係唔幫手, 齊問來問去果D, 我地請工人, 再加我兩公婆 + 我父母(4個在職) 湊, 佢 so far 係萬千寵愛的小豬

男爵府

carmenyan206 發表於 14-9-24 02:05
老土d講 我覺得自己係硬住頭皮頂硬上架咋 我唸起以後屋企又開始混亂又開始好多雜物。。我就開始頭暈 ...

係幾時生小B? 係弟弟定妹妹?

複式洋房

回覆:aaronmok 的帖子

我女都係4歲幾,依家肚裡面個個15wks

大宅

我剛剛生完個仔, 老公已經即刻叫我生多個女, 其實我都想生, 但的確係辛苦~

大宅

回覆:生唔生多個好

我生完呀仔已經講明唔再生..但岩岩又意外有左細b 7weeks啦!可能無心理準備 總覺得好辛苦 我陀兩個都勁嘔 唔舒服狀態仲湊住個大我已經心情好差 想像唔到細果個出世後又餵返夜奶果d無教訓x2既日子係點..

大宅

我有兩個女一個仔,老公好恨想生多個仔,而家俾佢恨到剛剛知道有左,不過就唔知仔定女,細仔剛剛足兩歲,雖然係辛苦d,不過見到佢地開心就呢都抵返晒!

大宅

回覆:Happi_Mum 的帖子

我準備生第三個了

男爵府

mikibo 發表於 14-10-18 01:06
我有兩個女一個仔,老公好恨想生多個仔,而家俾佢恨到剛剛知道有左,不過就唔知仔定女,細仔剛剛足兩歲,雖 ...

好強呀! 邊個湊呀?

大宅

引用:Quote:mikibo 發表於 14-10-18 01:06 我有

原帖由 Happi_Mum 於 14-10-23 發表
好強呀! 邊個湊呀?
都係自己揍返,大女一直都係公公婆婆揍,不過真係勁辛苦!想請工人又怕呢樣又怕個樣!

大宅

我又share 我既経歷,我大女今年5歲,出世到4歳都由同一工人照顧,呢個工人係好好,所有野都吾使我粗心,我老公好like 小朋友,到工人完2nd contract (4 yrs) 佢吾做了要返鄉,我唯有請過新的,但請左2個都好差,第三個工人在我臨生第二胎前一個月吾做,到細仔出世至佢4個月簡直係我成世女最黑暗,無工人,大女呷醋,我直頭抑鬱,但黑暗就是明天,現新工人ok,大女適應了細佬的加入,其實我不太喜歡小朋友,但我生了大的,真的覺得吾生多個對佢吾公平,沒伴好慘的,乜都自己一個面對

大宅

吾好怕痛!我兩個也是順產,生細仔好快,入醫院到生2hrs都吾洗,事實第二胎係應該快好多

大宅

陪月勳章

回覆:tching1023 的帖子

Same like u. 諗起全部野要由頭黎過就頭痛

大宅

回覆:babyhk 的帖子

真係好辛苦但為左小朋友就要放開自己自私的想法

男爵府

我仲係一時一樣, 一時又開工, 一時又停...

好想佢地有個伴, 但一唸到居住環境迫咗, 經濟又會緊張, 又會少咗時間陪個女.
因為開頭, 細B NB, 一定分咗好多時間照顧佢, 我而家一放假, 就陪阿女玩/去街,

男爵府

mikibo 發表於 14-10-23 14:48
都係自己揍返,大女一直都係公公婆婆揍,不過真係勁辛苦!想請工人又怕呢樣又怕個樣!

...

你好勁! 自己湊+冇工人.

你老公仲勁, 1個人做野養起 1家6口.

子爵府

引用:生左兩個,見到大果個愛錫細果個,所謂既辛

原帖由 lazywife 於 14-09-22 發表
生左兩個,見到大果個愛錫細果個,所謂既辛苦,真係轉眼就過,但佢地可以相親相愛到以後,做父母會好感動, ...
深有同感,我兩年抱倆,佢哋感情好好,而家有第三胎,佢哋好期待

男爵府

引用:Quote:原帖由+Happi_Mum+於+14-04-08+發表

原帖由 Panda828 於 14-04-08 發表
我同你背景一樣,女女而家也是歲半,住兩房楼(已經覺得窄,BB的玩具、三架單車已佔用了一房),不過同你有少 ...
所以我決定生一個算

男爵府

引用:得一个+第時你兩公婆老左+佢一个人好大壓力

原帖由 milkjelly 於 14-04-08 發表
得一个 第時你兩公婆老左 佢一个人好大壓力
多个兄弟姐妹分擔下會好啲
無諗過要佢養

子爵府

引用:真係好辛苦但為左小朋友就要放開自己自私的

原帖由 chingching2009 於 14-10-23 發表
真係好辛苦但為左小朋友就要放開自己自私的想法
極同意!做得父母就預左辛苦,無得訓。我兩胎餵人奶,頭兩個月都無得訓咁濟,但我都堅持餵,因對孩子係最好的,無得計咁多。我朋友生第一胎,順產,痛左成日先生到,因bb 成九磅,但佢依然繼續佢既目標,一係唔生,一生就兩個,岩岩生第二個,有伴好好多,尤其兩年前佢經歷喪父,更感到有兄弟姐妹的重要性。

大宅

我生完第1個已想生第2個,雖然囡囡又唔肯訓覺,食固體又唔多,湊佢好勞氣,但佢亦有乖的一面,依家囡囡就快3歲,我同老公又鍾意小朋友,所以決定生!
依家我都39週,就快第2個出世,我都係住2房,為左生第2個請左工人!
我覺得小朋友多個伴開心些,自己同老公辛苦些湊大佢哋,見住佢哋成長先係最開心嘅事!

首頁

尾頁

跳至