基督家庭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:唔好意思各位弟兄姊妹,睇樓主嘅反應,佢至

原帖由 YolandaTam 於 14-04-21 發表
唔好意思各位弟兄姊妹,睇樓主嘅反應,佢至少情緒上已被迫到絕路,瀕臨崩潰,我以過來人身份向各位呼籲,請 ...
引經據典不是我

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:琴日睇過外面啲租金發覺真係好貴最細單位都

原帖由 Chow2435 於 14-04-21 發表
琴日睇過外面啲租金發覺真係好貴

最細單位都要$3700
祝福你弟兄

禁止訪問

大宅

Chow, 這個在你身邊的人,令你很唔開心。他不斷的欺負你,剝奪你的自由和權利,好像不重視你的存在,令你煩躁不安,你很憎恨他,希望他快快在你眼前消失, 是嗎?

你覺得上帝在你最無助時,好像聽不見你,你期望上帝對這個人應該作出你想他得到的下場。 可惜,神沒有按你的意思行,所以你認為神對你沒甚麼用處,你要離開祂!

你說經文和聖靈常在你腦中提點,可惜你遇到不如你期望的,就感到挫折。不願接受這些提醒,很多負面的思緒,內心很掙扎痛苦。

其實,你是有選擇的,一是跟著自已的意思走,任憑那些負面的情緒內心的苦毒把你壓迫捆綁著?或是,跟著一位愛著你,為你捨命的耶穌基督走,停止靈內的爭戰,順服聖靈,得著靈裡的平安喜樂。

神把難事放在我們身上,是要我們學習倚靠祂,變得成熟更像祂,這就是神的祝福。請你把問題帶到上帝面前,問祂是要你在這件事上學習一個怎麼的功課。然後,認真看聖經,讓神為你解決問題。

禁止訪問

侯爵府

回覆:不信了,如何放棄聖靈

pyjess姊妹,好抱歉令你誤會,我哋個個都想樓主好,我所講“被迫到絕路”係指佢被仇恨,苦毒,怨恨迫到絕路!

佢而家係極之激動,情緒可能已經有問題,就好似小朋友扭緊計喊得最大聲同地嗰吓,呢個時候唔係講道理嘅適當時候(大家都見到,越同佢講聖經,佢越排斥神,回應亦越負氣),再講只會更刺激佢,不如温和安慰,鼓勵佢脫離險境,禱告守望,等佢冷靜落嚟,再用上帝嘅話開導佢。

你係一位好有心同好熟聖經嘅好姊妹,樓主冷靜落嚟睇返你之前嘅回應應該會如醍醐灌頂。

侯爵府

引用:琴日睇過外面啲租金發覺真係好貴最細單位都

琴日睇過外面啲租金發覺真係好貴

最細單位都要$3700
你已踏出自救第一步! 加油! 而家啲租真係貴,你有冇朋友,同事,可以一齊租屋住?再唔係,租住房仔捱住先,再申請公屋又如何?

侯爵府

回覆 YolandaTam 的帖子

其實我對聖經不熟, 只是有時, 見到樓主所說, 有些聖經說話, 就在腦中浮起...如果不說出來, 會睡不著, 希望他心裡平安一點的
我看見的圖畫是, 他不愛神, 不打緊, 但神為他和他母親心痛

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

引用:Quote:YolandaTam 發表於 14-4-21 22:15 你

冇人想搬出去基本上得我一個有問題,其實想問下出面d房咩價錢,因為想搵平d既地方 ...
介唔介意唐樓?土瓜灣,慈雲山嗰啲地方唐樓套房好似二千幾都有,但環境可能差啲。

侯爵府

回覆 Chow2435 的帖子

雖然你不會信的, 但我卻看到神愛你, 所以為你的情緒, 被罪惡綑綁而傷心

waterfall  Me too~  發表於 14-4-22 19:55
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

引用:Quote:YolandaTam 發表於 14-4-21 23:06 介

我聽日睇睇先,老實講冇考慮過依啲地方因為我完全唔熟果邊
祝你好運!為你禱告,加油!

侯爵府

回覆 Chow2435 的帖子

你知道自己太負面, 是好的
知道了, 就可以找尋出路

願天父的光, 光照你, 驅去你心中的黑暗, 負面的情緒, 奉耶穌名求, 阿門

禁止訪問

珊瑚宮

回覆:不信了,如何放棄聖靈

沒有人是完全 有心灰意冷 不是單單只有你一人經歷過 你孤單何常其他人沒經歷過 你痛恨過 也有人跟你一樣 埋怨過 失望過 迷失過 你世界也許只有自我 恨不得把所有拋離自己世界 試問其他人曾經跟你一樣呢?你可以不接受 你可以不用回覆 大家都只是為了開解你 網絡上遇上 幫忙你 不是每個人都願意 你嘗試走到自由那裡 大家肯不得替你破口大罵你哥哥不是?你會滿意嗎?

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

首頁

尾頁

跳至