跳至

首頁
34567...41

尾頁

大宅

畀面勳章

bebe818
我好多野都係在supermarket買,好多比較香港既野都未必買到,我試過在hk買左拿來大馬用,hahahhaa
我來大馬最悶係頭2年,之後因為開始有工作做就好忙,因為我係寫野既,所以成日做到半夜(夜晚好靈感),之後仲同時幫埋大馬的東方日報寫散文,果時真係好充實,後來做左2年幾就大肚啦,咁就咩都無做了,直到近來才再幫漫畫公司寫劇本,所以又會勁忙啦,要照顧個女,又做eshop..我希望分到身啦@@

如有一次可以集合到所有hk mami就好了,hehehe

別墅

係啦,等我下次返香港都買定D先,搵左好多地方都冇嘅!puffer-fish你就好啦可以有自己嘅工作,其實係好D架,唔洗咁得閒諗埋D冇謂野,呢到都有東方日報架咩?但嘩好犀利呀你又寫散文又寫劇本咁,勁呀!我都好想搵野做,但我之前喺香港係做nurse嘅,嚟到呢到都唔知可以做得咩?又唔識馬拉話又唔識揸車....
不過講住呢到嘅環境真係比香港好嘅,地方又大D空氣又好D,喺99到移植左木瓜香蕉樹嚟種,又比左D苗我自己種菜,佢話食左身體都好D呀,唔會有農藥嘛:D

大宅

畀面勳章

bebe818,因為我做寫野既可以唔出門口,只要有pc就得了,所以我唔識駕駛都Ok,否則真係唔駛諗有工做...係呀大馬都有東方日報,但佢地話同香港無關係,唔知係咪呢@@之前佢地想我轉做佢地記者,但我就係唔識駕駛被逼拒絕..好在現在漫畫公司再call我叫我做野,倦就倦d但可以自己賺多個錢都好囉

你屋企一定好大呢,我住condo的想種野都唔得,我好羨慕人地可以種野...我都好喜歡organic fruit/food,hehehe

你都可以試下睇有無華人醫生診所請人,我邐 有d都可能接受只識中英的,問下無妨^^(醫院附屬診所最好做,見佢地好寫意)

我果時咩都買來大馬,煲仔飯鼓油呀,南乳,雪菜 etc,hahaha因為好多野都係覺得香港既好d,hehehe而且大馬又未必買到嘛,下次你回hk一定要買,同埋次次家人來我都叫佢幫我買啊

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔適馬拉文都可以做nurse㗎,
响私家醫院就得,我見到好多外勞嘅nurse,
佢地連英文都唔係好好,
最緊要做得野識英文同多一種語言。

不過個pay可能無香港咁好,
同埋呢邊nurse嘅地位唔係好高,
你會唔慣俾人呼呼喝喝。

同埋做野同spouse program個身份唔同,
攞正牌做工唔知會唔會影响居留申請,
不過真係最好學識揸車先,
跟住揸多幾年車,
第日送小朋友返學方便,
有緊急事起上黎都好D。
原帖由 bebe818 於 09-4-18 11:27 發表
係啦,等我下次返香港都買定D先,搵左好多地方都冇嘅!puffer-fish你就好啦可以有自己嘅工作,其實係好D架,唔洗咁得閒諗埋D冇謂野,呢到都有東方日報架咩?但嘩好犀利呀你又寫散文又寫劇本咁,勁呀!我都好想搵野做,但我之前 ...

洋房

想問一下 你地返hk大馬領事館translate文件 係咪全英文架?? 我諗住0係哩度translate方便d 所以今日就去在做出世紙0個度話要把兩個仔女0既出世紙translate做英文 問在話可以做....點知....做出來0既除左標題係英文(如 nama/name) 重要0既內容都係馬拉文...激死我....

別墅

我都聽講話呢到做nurse好少人工,如果做clinic就仲少,而且佢地多數請馬拉人,因為人工好低冇咩唐人肯做喎??所以我諗未必會請喇,又要幫我攪手續果D! ai...而且最重要係我唔識揸車呀>o<

puffer-fish
我屋企對於呢到嚟講一D都唔大架,雖然係可以自己種野但其實我都唔係好住得慣,我會鍾意住condo多D呀,因為呢到又多蚊又多蛇蟲鼠螞,赫鬼死呀我最驚架喇
我都係每次過嚟就好似走難咁hehe,開頭就攞D衫褲鞋呀果D過嚟,到而家呢就成個喼都係野食:loveliness:

珍珠宮

我唔知你住果度係點,
不過檳城呢邊有好多中國人同印度人做護士,
如果做clinic嘅就會低D人工,
但係做ward同做OT就應該好揾D,
都唔洗驚語言問題。
如果你有果方面嘅經驗就最好。

不過你可能會覺得經濟無問題都唔想做,
因為得咁少錢又得不償失,
俾我都會咁諗。
原帖由 bebe818 於 09-4-20 13:05 發表
我都聽講話呢到做nurse好少人工,如果做clinic就仲少,而且佢地多數請馬拉人,因為人工好低冇咩唐人肯做喎??所以我諗未必會請喇,又要幫我攪手續果D! ai...而且最重要係我唔識揸車呀>o<

puffer-fish
我屋企對於呢到嚟 ...

大宅

畀面勳章

caraip02
我在hk做的真係成份變英文的,如只得title駛鬼佢translate咩,你比佢地呃左>_<

bebe818
我都係,現在次次回香港後,回大馬果程就帶好多食物回來,仲有玩具精品(我自己都好喜歡) 我又係驚蛇蟲鼠螞..所以我唔多想買house..上次奶奶叫我諗下轉排屋,我話我好驚....始終比較prefer condo(可能香港住慣),細細地都夠住啦,香港仲細,所以我好滿足了,hehe

Elefant老婆
如果生活唔成問題,就真係唔做好過做的,因為呢度人工唔見得好好,不過有d mami話唔想日日在家所以人工低都做,有d就好似我咁啦,想多個錢旁身

洋房

蛇蟲鼠螞....真係好得人驚....我住唐人街...幾次蛇入屋 嚇到我半死 ...有次入左toilet...所以我而家每次去toilet都要睇清楚至入...

大宅

畀面勳章

蛇入屋??????????????
好可怕呀......有什麼可以驅蛇嗎???唐人街這麼可怕嗎?
我看到小強都嚇到半死,如果看到蛇真不敢想@_____@

原帖由 caraip02 於 09-4-20 18:00 發表
蛇蟲鼠螞....真係好得人驚....我住唐人街...幾次蛇入屋 嚇到我半死 ...有次入左toilet...所以我而家每次去toilet都要睇清楚至入...

珍珠宮

puffer-fish
其實住condo都好,唔洗做咁多野(住屋多家務要做、大塵容易污糟、屋外要保養剪草洗地)又有泳池同security同view。但係屋又可以保值,同埋泊車方便,又有地方種下野(如有機蔬菜)仔女又可以有D地方玩下。其實你可以响屋企工作賺錢真係好理想,我初初黎嘅時候有間公司請我,不過响putrajaya但我果陣唔識渣車,再加上覺得唔係賺好多又少咗時間對住老公,因為之前都分隔兩地,計上黎得不償失,而且响香港都捱到不似人形,真係好想唞下氣,咁就無做。真係雖然唔係大富大貴,但都叫做生活不成問題,慳慳地咁屋企人有番D相處時間,呢D最重要。你都講得啱,如果响香港可能兩公婆都要做一份,要供樓咁大壓力都會幾辛苦。

bebe818+caraip02,
我以前住屋都唔少蛇虫鼠蟻,不過可能我有三隻貓,佢地幫我擋咗唔少(但我有一隻貓係俾蛇咬死,但佢都整死咗條蛇)仲有火蟻,蚊同蜈蚣。依家我住23樓,無蚊但係有蟻同蟑螂同無數不知名嘅飛行動物(對住個山)但係夜晚有風真係好涼,第日要搬我都係最唔捨得個山同朝早嘅涼風。

複式洋房

hello there..!
好開心知道有呢個group!

我男友都係男來西亞華僑, 下個月我地就結婚喇!
結婚後(6月)我便會移居馬來西亞, 現在的心情真的很忐忑不安...!
很擔心會不習慣..
又怕到時無曬朋友同屋企人會很寂寞很悶....
好唔捨得香港呀

大宅

畀面勳章

sisiluretta
唔駛驚,我地呢處好多香港人的,你會住大馬邊度呀???

我地個個都係一開始唔慣,咩都要重新來,朋友家人唔在身邊係好慘的,但她在呢度真係唔少香港mami,又可以比錢安裝Astro(收費tv0現在仲可以比多少少錢安埋on demand channel,咁就日日有得睇香港劇,係同tvb同步的,haha我最開心就係睇呢台

別墅

吓.... 蛇入屋!!咁我呢到暫時都係多四腳蛇呀曱甴呀(但我都好驚),如果真係比我見到有蛇入左嚟我實赫暈都似呀,不過係呀,我成日都要除雜草啦,又多蚊又多蟻日日掃地都好多沙塵,好鬼忟呀,我都同老公講過不如住condo啦,但佢話住唔慣又冇地方種野喎而且佢公司喺屋企附近,有咩都好快返到嚟喎,所以係唔會搬架喇,唉....

Elefant老婆
我當然想搵多個錢傍身啦,因為我嘅環境都係一般,但正如你所講如果做野就同老公見面時間少左,尢其做nurse添,時間唔定,如果做clinic時間都幾長,而家係當比自己抖吓,之前同老公拍拖果兩年分開多過一齊,而且依家又剛結婚冇耐,好多野都未適應,或者到時間耐左比較習慣就會試吓搵工,不過人地都唔知請唔請啦,而且最大問題係我唔識揸車呀hehe,係要慳慳地咁過生活但就可以放多D時間喺屋企學吓整野食呀咁,冇喺香港咁大壓力,日日都好似打仗,見同事仲多過見家人,係就係悶D因為我呢到冇咩朋友,但生活就好規律:loveliness:

複式洋房

回覆 # 的文章

HI puffer-fish ,

我會住響OUG果邊,我住果度叫Happy Garden~~ 好近Mid Valley的!

我見你地個個都生晒小朋友咁濟..
都去左馬來西亞好耐咁....
好難想像日後我都係咁..

別墅

sisiluretta
你好呀,我都係過左嚟個幾月到,結婚之前就斷斷續續咁喺到囉,我同你一樣過嚟之前心情好複雜,而且好多野都係未慣架,不過既然都決定左咪慢慢嚟囉,我都係冇幾耐之前先發現有呢到,原來有咁多香港人喺到架,勁開心!不過仲未見過佢地呀,希望遲D有機會啦,咁你會住邊到呀?

別墅

sisiluretta
我未結婚之前過嚟都係住喺OUG架,所以都幾熟果邊,係後來先搬嚟subang jaya,不過我都成日返去果邊食野,OUG星期四個夜市都幾大又多野食,happy garden就星期六嘅,你有冇行過,不過我都係去買野食多,佢嘅亞參喇沙同有檔鹽焗雞脾好好味架

複式洋房

hi bebe818.

我男友逢星期四一定要去oug個夜市食亞參leksa架!!
happy garden既我行過一次咋, 都好少去呢!

你都係岩岩先結婚嗎?
咁你慣唔慣呀? 有無做野啊?

原帖由 bebe818 於 09-4-21 15:30 發表
sisiluretta
我未結婚之前過嚟都係住喺OUG架,所以都幾熟果邊,係後來先搬嚟subang jaya,不過我都成日返去果邊食野,OUG星期四個夜市都幾大又多野食,happy garden就星期六嘅,你有冇行過,不過我都係去買野食多,佢嘅亞參 ...

大宅

畀面勳章

OUG Happy Garden????咁岩既,有個hk mami都係住果度呀,不過佢現在在香港,唔知佢遲d會唔會回來,haha

我好想搬呢,因為果時唔識大馬既野就亂咁買樓,買左馬拉區,勁唔好呀...如果搬,多數搬去bukit Jali果邊(都係好近mid valley),因為我老公既細佬住果邊,叫做有人照應下,但都唔知幾時先有機會搬

其實我地久唔久都會去mid valley聚的,你第日咁近mid valley大家可以見下啊

複式洋房

太好喇!!又會咁岩既!
咁第日我咪可以同果位mami有照應law! yeah!!

果時買樓你老公唔知嗎?
你老公都係hk人?
聽我未來老公講馬拉區好雜啊,
你地出出入入都要小心d呢!!

原帖由 puffer-fish 於 09-4-21 16:51 發表
OUG Happy Garden????咁岩既,有個hk mami都係住果度呀,不過佢現在在香港,唔知佢遲d會唔會回來,haha

我好想搬呢,因為果時唔識大馬既野就亂咁買樓,買左馬拉區,勁唔好呀...如果搬,多數搬去bukit Jali果邊(都係好近mid ...

首頁
34567...41

尾頁

跳至