自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

佢係兒科醫生, 人地話咩佢就信? 佢唔識判斷情況架咩?就係咁個bb無左條命, 如果佢有正確判斷而bb走左, 起碼人地都覺得佢已盡力

子爵府

回覆:對於劉美娟事件的少少想法

一个人就算做过十件好事,不代表此人就不會做一件壞事

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:一个人就算做过十件好事,不代表此人就不會

原帖由 longlokma 於 14-05-12 發表
一个人就算做过十件好事,不代表此人就不會做一件壞事
一件錯事足以致命
他第一日做醫生就應該清楚,
醫生做錯事唔同學生做錯事,係會死人的

男爵府

megumiyu 發表於 14-5-11 22:38
點解忽然出現幾個新國民……

醫療事故出現半單都嫌多!
醫委會其實都好保護佢地自己D醫生,有幾公正真係天知。好希望今次佢地公正D去判斷件事。

qkhui  係, 同埋我不太明白, 為什麼要排9年噉耐呢 ?  發表於 14-5-12 12:16
JO_100  agreed! 醫醫相偎! 如果最後裁定有專業失德! 就絕不無辜!  發表於 14-5-12 10:35

大宅

引用:Quote:原帖由+~~nitto~~+於+14-05-11+發表

原帖由 quarterday 於 14-05-12 發表
我覺得你咁講好過份,雖然我冇在場,但我知道在場嘅有部分係資深兒科護士,佢哋係自發性用自己假期/off dut ...
過份?!過份得過D所謂好醫生,害死一條生命,破壞左一個家庭,令父母留下一世永遠唔會忘記嘅傷痛,但上委員會答辯時仲會笑!仲舉哂牌支持"良心"醫生,我都想知佢良心去左邊?!呢D行為唔係做show係咩

男爵府

無論佢一直以嚟做得點好(好唔好我唔知,未睇過),今次佢確實失當,對BB嘅死要負部分責任。

張氏夫婦由一開始投訴無門到9年後嘅今日,我覺得佢哋仲慘
唔係搞大咗,呢兩個醫生連一句道歉都冇

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:無論佢一直以嚟做得點好(好唔好我唔知,未

原帖由 halthepooh 於 14-05-12 發表
無論佢一直以嚟做得點好(好唔好我唔知,未睇過),今次佢確實失當,對BB嘅死要負部分責任。

張氏夫婦由一 ...
人哋會覺得自己道歉咗=承認責任架,所以好多人做錯嘢C唔道歉的

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-05-12+發表

原帖由 melomame 於 14-05-12 發表
一件錯事足以致命
他第一日做醫生就應該清楚,
醫生做錯事唔同學生做錯事,係會死人的
會死人冧樓嗰幾種專業,唔識尊重生命既人真係唔應該做

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

好媽媽勳章

我對突然押後判決有點失望, 好多香港市民都關注事件, 連電視台新聞前日亦有報導昨日會有宣判.

醫生們應該一早知道昨日是母親節, 理應有心理準備會因審訊阻礙慶祝, 但突然又說有醫生要趕去賀母親節, 令當事人和一大班親友白走一趟, 亦令當事人折騰多兩星期.

Chowying  me too 好失望  發表於 14-5-12 16:16
JO_100  已解釋因擔心法律問題, 要多2星期研究!  發表於 14-5-12 10:38
JO_100  已解釋因擔心法律問題, 要多2星期研究!  發表於 14-5-12 10:38

水晶宮

引用:無論佢一直以嚟做得點好(好唔好我唔知,未

原帖由 halthepooh 於 14-05-12 發表

張氏夫婦由一 ...
Agree

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Melody_BB 於 14-05-11 發表

原帖由 bopui0607 於 14-05-11 發表
邊個笑出聲? 婦產科定係兒科個個?
兒科!足見佢輕率!

成件事有咩好笑?

麥列菲菲都忍唔住話佢!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+bopui0607+於+14-05-11+發表

原帖由 Melody_BB 於 14-05-12 發表
兒科!足見佢輕率!

成件事有咩好笑?

可能呢D叫\'細心\'地輕率卦

一個人,無論係乜專業,一定可以見微知著。點搵藉口都係枉然。

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

一個醫生好人、好認真、有細心, 係會得到病人的支持。

但有突發的事去點處理就好睇醫生的水準啦, 所以今次咪一試見真章!

大宅

請問呢D唔係叫做show,應該叫乜野?

珍珠宮

引用:請問呢D唔係叫做show,應該叫乜野?+ +

原帖由 ~~nitto~~ 於 14-05-12 發表
唔⋯⋯真支持其實應該可以用文字去表達俾醫委會知。不過囉喎,咁樣,D potential客仔(即病人)唔知家嘛,而家有畫面咪可以希望救番少少名譽囉。

一D非緊急既病症、又book唔到其他醫生時,都或者、或者可以考慮考慮既⋯⋯其他病囉喎⋯⋯香港又唔係得一個兒科專科醫生

何謂不誠實使用電腦??

子爵府

Melody_BB 發表於 14-5-12 08:49
兒科!足見佢輕率!

成件事有咩好笑?
仲笑 ? 離晒譜.
希望判決後, 張氏一家可以真正放低呢件事, 相信這九年黎真的很折磨.

子爵府

引用:請問呢D唔係叫做show,應該叫乜野?+ +

原帖由 ~~nitto~~ 於 14-05-12 發表
同明星fans一樣

子爵府

回覆:~~nitto~~ 的帖子

希望你睇清楚,我冇講過一句佢啱定唔啱,我純粹只係指出你嘅指控好過份,你嘅指控唔止係指控個醫生嘅人格,仲係對其他冇收過任何利益而自行出嚟嘅人作出誹謗。

子爵府

不過我相信呢個婦科醫生就算被裁定七項失職, 都唔會比人釘牌.

好懷疑仲會唔會有人幫襯佢.

翡翠宮

畀面勳章

jaycee_mami 發表於 14-5-12 08:40
我對突然押後判決有點失望, 好多香港市民都關注事件, 連電視台新聞前日亦有報導昨日會有宣判.

醫生們應 ...
我傾向相信醫務委員會裁定醫生係專業失德,所以要更仔細研究點落筆寫報告,先唔會引起更複雜既問題,而且基於醫醫相衛既心態,佢地要好小心寫呢份報告,先唔會令到兩位同行從此不能翻生。

如果係裁定醫生冇問題,一早宣佈結果然後close file就乜野都唔駛再理。

KYCHOW1231    發表於 14-5-12 13:48
日日是好日

首頁

尾頁

跳至