自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:36歲仲生唔生?

住屋經濟現時唔係問題,亦有人幫我湊,所以先會生第二個,但,湊兩個仲要番工好欏命!我個個月都大病一場,日子係捱住過!仲有將來佢地讀中學、大學,洗費先令我擔心!如果你現時經濟都令你擔心,真係要諗清楚!

milk323  個個月都病… 咁你身體麻麻喎,問過醫生先啦  發表於 14-6-29 00:25

男爵府

大廚勳章

我如果過左30我一定唔生,身體生理心理都係無咁好,陀仔生仔湊仔唔係咁簡單,我情願好好教好現在果個

vivibabyvivi  agree  發表於 14-6-28 13:05

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

攪得掂咪生囉,你同老公商量下

禁止訪問

翡翠宮

講年紀,唔算太大,如果身體冇問題的話,生都ok
講環境,如果經濟同體力應付到,生都ok
講香港環境,如果接受到依家香港變左半個大陸同埋兜口兜面都係b6同野蠻小朋友,生都冇問題

利申,我有個3歲仔,年幾前都想生多個,依家唔會了……!

禁止訪問

珍珠宮

問心果句, 而家個環境咁.經濟同心力都係考慮因素.
但如果香港人都唔生, 真係等大6來幫我地生下一代香港人咩???到時真係要多謝[雙非]了.

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆:cherryluk 的帖子

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

生唔生, 其實好個人. 林青霞42歲先生第一個. 每個家庭的情況都不一樣, 要自己考量下自己的情況 - 家庭成員是否預備好接納一個新成員? 經濟是否一個考量? 照顧方面可以安排得到嗎? 當然你亦提到自己的身體狀況.

同老公商量下, 始終養兒育女係件大事.

子爵府

如經濟唔係問題就生啦

大宅

各位都講得啱,睇黎我真係太多顧慮了,未生都要考慮咁多問題,真係怕生完要承受更多壓力,至怕攪到有產後抑鬱

大宅

生, 36都OK ar!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:你係度問人???(10個有9.5個叫你生生生)

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一個夠

公爵府

財力都係次要,最緊要係體力。得唔得真係好睇個人,我都識人39先生第一個,過兩年仲生多個添!

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:其實我只睇以下幾樣野.... 就係體力.... 心

原帖由 BossCatCat 於 14-06-28 發表
其實我只睇以下幾樣野.... 就係體力.... 心機... 同埋耐性... 教/養一個.. 同兩個..分別好大架... 我叫一個 ...
你講得好岩,我都煩緊要唔要多個。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

年齡其實還不是主要,要考慮是以後的教和養,一個跟兩個不同,兩個小朋友相處問題,注意力如何分配?財力體力都要考慮,另外,生仔講嫁份,不是說要說有,如果去到接近40才有又如何?種種都要跟另一半有共識,因為有兩個的話自己一個實以一個人搞定,另一半支持和幫手很重要。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

我阿媽40歲生我,所以我38生细仔都唔覺好老。主要睇自己健康情況、能力同期望

男爵府

回覆:bkfans 的帖子

伯爵府

我都系36生細囡

首頁

尾頁

跳至