跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

我下堂都唔黎得,所以佢叫我俾$330學費炸
原文章由 靖之父 於 08-1-21 10:57 發表

yes 咩叫奧x...呢 !!!

下堂我要去幼稚園旅行來唔到...

靖靖唔去不如叫芊芊or蛋去玩啦! 唔知個導師比唔比呢!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

多謝補充

原文章由 彥彥公主 於 08-1-21 10:54 發表

以我所知,奧福係一種音樂的教學法,對幼兒來說,主要係讓他們嘗試一些的原始樂器,身體的律動,唱歌等去探索音樂,學習的音樂以簡單易學為主,讓小朋友從嘗試,表演等去學習音樂. ...

大宅

原文章由 weewee 於 08-1-21 10:59 發表
我下堂都唔黎得,所以佢叫我俾$330學費炸

下可以 ... 比 330 ka 早d 講 ma !!!

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 靖之父 於 08-1-21 10:57 發表

yes 咩叫奧x...呢 !!!

下堂我要去幼稚園旅行來唔到...

靖靖唔去不如叫芊芊or蛋去玩啦! 唔知個導師比唔比呢!!!

哈 ~ 如果勁舞芊去, 一定個人表演都似....
不過, joann 有無可能咁早呀.....

翡翠宮

好媽媽勳章

weewee,
下次上堂, 早少少到, 先同謙謙 warm-up下先....
你唔見我好似傻婆咁, 同泡菜係樹跑咩 .....
其實, 每個小朋友都唔同, 好似泡菜咁, 初頭十幾分鐘都 ok, 跟住可能覺得悶, 無耐性, 開始嗌 : 『返屋企, 走呀 ~~』(佢依家一眼訓or 悶, 就嗌返屋企... ) ... 對佢o黎講, 最好全堂都係大肌肉活動.... ...
佢上跳舞, 老師話全班得佢一個, 唔跟住做, 周圍走.... 我反而怕佢係過度活躍多 d ....
另外我想問, 希望你唔好介意 ... 謙謙好容易出手, 平時都係咁o架 ??? ... 泡菜開學果時都係咁, 依家好好多囉....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-1-21 11:48 編輯 ]

子爵府

臨走時, 係鞋櫃旁 謙謙捉著 mat 隻手入口 想咬落去 :mrgreen:
不過 wee wee 你好快手, 阻止左佢

原文章由 jolo 於 08-1-21 11:44 發表
weewee,
下次上堂, 早少少到, 先同謙謙 warm-up下先....
其實, 每個小朋友都唔同, 好似泡菜咁, 初頭十幾分鐘都 ok, 跟住可能覺得悶, 無耐性, 開始嗌 : 『返屋企, ...

大宅

我緊唔介意,但實情係,佢平日係唔會咁 ,我都唔知點解,佢見親0905 d小朋友,都會鍾意weh人頭髮同出手想打人,佢同其他小朋友(我朋友d小朋友),佢又唔會咁做,我都唔係好明?-( 仲要係無里頭無原因下出手,又無人搶佢野:-| ,我身為佢媽咪,我都好shameful and好對唔住呀
原文章由 jolo 於 08-1-21 11:44 發表
weewee,
其實, 每個小朋友都唔同, 好似泡菜咁, 初頭十幾分鐘都 ok, 跟住可能覺得悶, 無耐性, 開始嗌 : 『返屋企, ...

大宅

依個仲奇怪,佢平時係唔會咬人架,我真係諗唔明,真係唔好意思

其實佢平時都無乜"殺傷力",反而成日俾人蝦,俾人搶玩具,佢只會俾人搶野時,會同人c過,平時都好behave,但琴日真係有d失控.

mat媽,你記唔記得上次去winky度,謙都有打mat?我係研究過幾次,唔知係唔係巧合定咩原因,佢見親你地都會係咁失晒常.

另外,我都有諗過係咪其他小朋友比較多同長頭髮,佢覺得好新奇(因佢少頭髮),所以成日想weh人頭髮??-(
原文章由 mat媽 於 08-1-21 11:56 發表
臨走時, 係鞋櫃旁 謙謙捉著 mat 隻手入口 想咬落去 :mrgreen:
不過 wee wee 你好快手, 阻止左佢

翡翠宮

好媽媽勳章

weewee,
你知唔知, 我最怕咩呀 ???
係怕泡菜還手咋.... :lol :lol ... 你知泡菜大件過 謙謙咁多, 佢一出手, 我怕謙謙成個人俾佢搞到飛彈去牆邊呀....
好彩 ~ 上次抓同咬 同今次扯頭髮, 泡菜都只係企定定, 無還手咋....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-1-21 12:21 編輯 ]

大宅

話時話,我覺得泡菜叻左好多(其實一向好叻),佢上堂ge表現好好(除左打尖之外),又同老師有好多interaction,雖然好多時老師問ge問題,佢都答得有d九唔搭八(我唔記得問咩,佢答"聖誕樹","one two three"等),佢真係好得意
原文章由 jolo 於 08-1-21 12:20 發表
weewee,
你知唔知, 我最怕咩呀 ???
係怕泡菜還手咋.... :lol :lol ... 你知泡菜大件過 謙謙咁多, 佢一出手, 我怕謙謙成個人俾佢搞到飛彈去牆邊呀....
好彩 ~ 上次抓同咬 同今次扯頭髮, 泡菜都只係企定 ...

大宅

jolo,
咁你點令泡菜唔再打人抓人?

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 weewee 於 08-1-21 12:28 發表
話時話,我覺得泡菜叻左好多(其實一向好叻),佢上堂ge表現好好(除左打尖之外),又同老師有好多interaction,雖然好多時老師問ge問題,佢都答得有d九唔搭八(我唔記得問咩,佢答"聖誕樹","one two three"等),佢真係好得意:ch ...

佢守規舉方面, 真係差左... 細個時, 會識乖乖排隊, 依家反而唔肯.... ... 下次再係咁, 可能我會即場罰佢先得...
佢自從識講野之後, 就係咁唔停口o架哪... 而且, 佢學校上堂, 都係咁上下形式, 老師係一路講故事、教野時, 係會用問問題形式, 引導佢地思想, 等佢地講心目中o既想法出o黎, 無話一定要咩答案, 所以佢慣左囉...
老師話佢, 明明分小組上堂, 人o地果組講故事又好, 學野又好, 老師問親同學野, 佢就唔理自己果組係做緊咩, 就衝埋去爭住答...
但係超級無耐性, 好心急、好衝動... 咩都要即刻....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-1-21 12:46 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 weewee 於 08-1-21 12:29 發表
jolo,
咁你點令泡菜唔再打人抓人?

係佢識講野之後, 表達到自己, 咪少左囉... 老師又日日同佢講要用口講, 唔可以用手手...
有一排, 佢一係我面前出手, 我就即刻扮嬲唔 so 佢...後尾都唔係好得... 我就改為即刻罰佢企埋一邊唔準行開(唔理係咩地方), 佢扭佢喊佢發癲, 都由佢... 直到佢知錯為止... 試過幾次之後, 就好少出手哪.....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-1-21 12:49 編輯 ]

大宅

原文章由 weewee 於 08-1-21 10:58 發表
平時番學7:30am起身,星期六日就一般9點幾先起身.

我唔記得左講,我覺得謙謙有d密室恐懼症,去到活動室門口,已經禁著門框唔肯入去 ,加上入面乜都無,我都無乜selling point可以叫到佢入去:cry: ,我predict到未來 ...

小朋友d野,真好難predict 架!
好似Chloe,佢細d時返啟思playgroup時,十分唔願意入個music room,入課室又OK,入到去又死痴住我,完全唔肯玩。又試過去平時玩開的playgroup,轉上其他堂,佢要我地抱住唔肯去玩。上星期仲離奇,銅鑼灣有間新開playgroup有ballet dance,佢open day有free trial,諗住帶Chloe去玩,因佢平時鍾意跳舞,點知去到完全唔肯入跳舞室,叫佢睇人跳一陣先入去,死都唔肯,反而去玩左紙黏土,被佢激c

佢琴日最初個幾分鐘都唔肯玩,要痴住,玩玩下有興趣就肯自己玩。不過我發覺Chloe要迫下,我地琴日上完堂去左JWT參加同學仔生日會,佢可能剛訓醒,mud都唔肯玩,但佢其實睇人玩得好開心,就係唔肯試。結果,我同佢講你唔玩,我地走,佢又死死氣去玩,仲玩左個驚d的空中飛人,反而佢有d同學都唔肯玩

子爵府

不需唔好意思, 你又唔係冇教佢 不過你放心, mat 係唔會還手既 (暫時咋, 以後既..唔敢肯定 )

照 joanne 所講, 即謙謙見到泡菜都會失控 ?-(
不過, mat 同 泡菜係唔同 style 既人黎喎.... 點解呢????? ?-( ?-(

原文章由 weewee 於 08-1-21 12:17 發表
依個仲奇怪,佢平時係唔會咬人架,我真係諗唔明,真係唔好意思

其實佢平時都無乜"殺傷力",反而成日俾人蝦,俾人搶玩具,佢只會俾人搶野時,會同人c過,平時都好behave,但琴日真係有d失控.

mat媽,你記唔記 ...

大宅

可能謙唔鍾意mat同泡菜靚仔同大隻過佢 ,jealous到變成暴力
原文章由 mat媽 於 08-1-21 14:23 發表
不需唔好意思, 你又唔係冇教佢 不過你放心, mat 係唔會還手既 (暫時咋, 以後既..唔敢肯定 )

照 joanne 所講, 即謙謙見到泡菜都會失控 ?-(
不過, mat 同 泡菜係唔同 style 既人黎喎.... 點解呢????? ?-( ?-( ...

大宅

原文章由 mat媽 於 08-1-21 10:37 發表
大意是: 它主張把音樂融入遊戲, 從遊戲中讓小朋友認識 節奏/樂器, 讓他們對音樂先有一個概念, 到日後學樂器時, 會容易掌握. 學樂器也是從簡單遊戲開始, 若一開始就教五線譜/指法/等, 小朋友會被 五線譜/密集的訓練 嚇壞, 對音樂興趣大減, 學習也會事倍功半. 它意思是要先培養小朋友興趣, 後學習時就事半功倍.

以我理解,琴日老師係嘗試教小朋友節奏,例如老虎同松鼠的叫聲,係要小朋友跟音樂節奏去做,而打搖豉亦係。我覺得學音樂先要train小朋友的節奏感,佢地將來學習樂器d拍子先會準。上次我去music room試堂,佢地都係有類同的活動,引領小朋友律動,不過我唔太鍾意佢地全用普通話歌。
我自己有d音樂底,又想知多d奧福,所以另外報左2月份演藝Excel親子工作坊,想睇下Dr.點教用奧福教小朋友音樂。

[ 本文章最後由 annamjyeung 於 08-1-22 00:02 編輯 ]

子爵府

有份上堂既 fans,
有冇人要 $10 果隻 cd 呀 ???

[ 本文章最後由 mat媽 於 08-1-24 15:04 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

要 ... 要 ... 要 ...
thx ~~~~~

大宅

謙要!
原文章由 mat媽 於 08-1-24 15:03 發表
有份上堂既 fans,
有冇人要 $10 果隻 cd 呀 ???

首頁
34567...10

尾頁

跳至