親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 mamee 於 08-5-5 19:30 發表

Book左8月4晚飛=5號朝早到, 跟住13號晚走. 我地剩係去London同Paris. Paris 主力都係disney, plan就plan緊經eurestar book package, 打算住3日2夜.

至於book package, 就係呢條link http://www.miramartravel.hk/ ...

package 價格都OK喎, 但你唔好選Bayswater, 呢間我住過, 好唔掂.

子爵府

原文章由 KristyMum 於 08-5-5 20:19 發表

package 價格都OK喎, 但你唔好選Bayswater, 呢間我住過, 好唔掂.

Thanks! 我地簡左NH Harrington, 貪佢中價同近museums, 不過就仲未覆實.

男爵府

原文章由 SumSumBB 於 08-5-5 18:57 發表

KristyMum,

其實我帶住仔仔只計劃想去英國、法國和西班牙,如果跟團是沒有這個組合的,所以多數都會自由行,但又驚自己bk酒店貴(我以前好慳,多是住B&B和小旅館)。
請問歐洲的費用如何?可以於其中一站租如法國,然後駕車去 ...

唔同國家還車通常要附加費, 唔抵喎. 法國和西班牙你想去邊呀? 兩個國家都好大, 揸車好遠架.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 KristyMum 於 08-5-5 20:27 發表

唔同國家還車通常要附加費, 唔抵喎. 法國和西班牙你想去邊呀? 兩個國家都好大, 揸車好遠架.

法國主要去巴黎去羅浮宮、迪士尼、聖母院...
西班牙想去睇建築,係唔係巴塞隆納?
好遠的話...搭火車可能仲平過租車了,可能淨係於倫敦租車。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 mamee 於 08-5-5 19:30 發表

Book左8月4晚飛=5號朝早到, 跟住13號晚走. 我地剩係去London同Paris. Paris 主力都係disney, plan就plan緊經eurestar book package, 打算住3日2夜.

至於book package, 就係呢條link http://www.miramartravel.hk/ ...

mamme,

唔該哂!package價錢都OK喎!記得我N年前坐「空中巴士」去歐州,又要停兩個站、又要轉機,但淨機票都要6千幾啊!
我估我多數會自由行了,你今年暑假回來後記得要分享下啊!

大宅

原文章由 mamee 於 08-5-5 20:25 發表

Thanks! 我地簡左NH Harrington, 貪佢中價同近museums, 不過就仲未覆實.

in paris, u may tried the Novotel Paris Gare Montparnasse. I booked in
Eurostar website, v. modern and tidy, v. good.

男爵府

原文章由 SumSumBB 於 08-5-5 21:19 發表

法國主要去巴黎去羅浮宮、迪士尼、聖母院...
西班牙想去睇建築,係唔係巴塞隆納?
好遠的話...搭火車可能仲平過租車了,可能淨係於倫敦租車。

你指GAUDI? 就是巴塞隆納呀, 真係好特別的! 其實西班牙馬德里附近的小鎮和南部SEVILLA都好靚架. 我自己將3個國家分開玩, 去多D小鎮, 歐洲要去下D小鎮, 同大城市唔同FEEL架.

好遠的話...搭火車可能仲平過租車了, 係呀, 仲快D!

倫敦唔好租車呀, 坐地鐵 (佢地叫TUBE)啦, 大城市開車, 煩死呀. 我租車係去遊小鎮架.

我寫緊2005年英法之旅, 你有時間睇下(但暫時仲係南法行程)
http://hk.myblog.yahoo.com/acacia-acacia/article?mid=1352&prev=1332&next=-1

[ 本文章最後由 KristyMum 於 08-5-5 22:09 編輯 ]

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 KristyMum 於 08-5-5 22:04 發表

你指GAUDI? 就是巴塞隆納呀, 真係好特別的! 其實西班牙馬德里附近的小鎮和南部SEVILLA都好靚架. 我自己將3個國家分開玩, 去多D小鎮, 歐洲要去下D小鎮, 同大城市唔同FEEL架.

好遠的話...搭火車可能仲平過租車了 ...

KristyMum,
睇左你的遊記,原來淨係南法都好精彩 ,好期待你寫埋巴黎和倫敦那部份!
想問下你是否在HK已bk晒所有洒店,自已上網bk還是跟agent bk?我上次去好勇,是去到先walk in或每去到一個地方才打電話去下一個地方bk,但今次帶住個仔一定唔會咁勇!

男爵府

原文章由 SumSumBB 於 08-5-6 19:13 發表

KristyMum,
睇左你的遊記,原來淨係南法都好精彩 ,好期待你寫埋巴黎和倫敦那部份!
想問下你是否在HK已bk晒所有洒店,自已上網bk還是跟agent bk?我上次去好勇,是去到先walk in或每去到一個地方才打電話去 ...

多謝捧場. 我舊時都會WALK IN架, 但宜家多數BOOK好先出發, 最多係一兩晚唔肯定行程先WALK IN. 我會E-MAIL旅館, OR經酒店的網頁BOOK, 有時又會經訂房網站BOOK, 視乎邊度平. 反而好少搵HK AGENT.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 KristyMum 於 08-5-6 23:44 發表

多謝捧場. 我舊時都會WALK IN架, 但宜家多數BOOK好先出發, 最多係一兩晚唔肯定行程先WALK IN. 我會E-MAIL旅館, OR經酒店的網頁BOOK, 有時又會經訂房網站BOOK, 視乎邊度平. 反而好少搵HK AGENT. ...

KristyMum,

可否提供一下有那些訂房網站?

大宅

原文章由 KristyMum 於 08-5-6 23:44 發表

多謝捧場. 我舊時都會WALK IN架, 但宜家多數BOOK好先出發, 最多係一兩晚唔肯定行程先WALK IN. 我會E-MAIL旅館, OR經酒店的網頁BOOK, 有時又會經訂房網站BOOK, 視乎邊度平. 反而好少搵HK AGENT. ...

ur blog is amazing!!!
I've been to Loire Valley and Mont St. Michel also, but I joined the local tour. It's v. rush and there's not enough time for eash castle.
U were also v. lucky, the weather was so good thoughout the whole trip .

Is it difficult to drive in France, any problem in reading the road signs?

男爵府

原文章由 SumSumBB 於 08-5-7 06:41 發表

KristyMum,

可否提供一下有那些訂房網站?

幫襯過呢間:
http://www.ratestogo.com/

呢個CHECK資料, 但未幫襯過:
http://www.venere.com/home/

想知多D歐洲資料, 可以參考以下網站~
http://www.eurotravel.idv.tw/
http://www.tripadvisor.com/

男爵府

原文章由 mmmmm 於 08-5-7 12:29 發表

ur blog is amazing!!!
I've been to Loire Valley and Mont St. Michel also, but I joined the local tour. It's v. rush and there's not enough time for eash castle.
U were also v. l ...

多謝捧場! 巴黎都有小小雨, 去到倫敦勁落, 都算好彩啦, 户外日子好天!
法國開車睇路牌唔算難, 跟住地方名行就得. SO FAR 我地係嚮巴黎"輪盡"D.

侯爵府

KristyMum,

睇晒你個blog 啦. 好勁呀, d 相好靚呀, 估唔到傻瓜機都影得咁好.
我打算係8月去英國同paris 呀.

你而家先寫番05年既野, 你真係好記性

等我都積極d 寫番之前既trip 先

原文章由 KristyMum 於 08-5-5 22:04 發表

侯爵府

mmmmm,

Novotel Paris Gare Montparnasse 方便嗎? 近5近地鐵站??

原文章由 mmmmm 於 08-5-5 21:28 發表

in paris, u may tried the Novotel Paris Gare Montparnasse. I booked in
Eurostar website, v. modern and tidy, v. good.

侯爵府

mamee,

美麗華個package 未包然油附加fee 同埋要加多 $1100/person surcharge, 睇落都唔係好平.

我book 左 8月21日飛, 坐NZ, 淨ticket $5940未包tax. 計落同你既差5多. 但就flexible d. 美麗華個sales 好cool, 要比 $2000訂per person 先肯同你check 野.

你個行程係點? 大家參詳下啦.

我就打算21號到左london, 即住eurostar 去paris, 住2晚, 就返london 玩. 9月3日先返hk. 但諗緊d 行李可5可以放係我23號會住既hotel, 淨帶少少行李去paris? 有無人有經驗?

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

雖然只係睇o左少少,個遊記真係好正,值得推薦 !!

我o地今次o係巴黎住果間 Hotel 都唔錯,隔離有個好大o既室內水上樂園,...... 遲o下(有時間)再介紹 !!

[ 本文章最後由 KaHeiBaBa 於 08-5-8 18:26 編輯 ]

侯爵府

KaHeiBaBa,

好想知你住邊間, 快講啦, 好心急

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-5-8 18:24 發表

雖然只係睇o左少少,個遊記真係好正,值得推薦 !!

我o地今次o係巴黎住果間 Hotel 都唔錯,隔離有個好大o既室內水上樂園,...... 遲o下(有時間)再介紹 !! ...

子爵府

原文章由 MomMom 於 08-5-8 18:21 發表
mamee,

美麗華個package 未包然油附加fee 同埋要加多 $1100/person surcharge, 睇落都唔係好平.

我book 左 8月21日飛, 坐NZ, 淨ticket $5940未包tax. 計落同你既差5多. 但就flexible d. 美麗華個sales 好cool, ...

乜個sales咁衰. 我book時又無乜野, 我係銅鑼灣book. 去到check左有機位, 之後就留deposit, 不過佢收我$1,000/person. 至於個package都唔係話好平, 旺季無計. 不過我就貪佢可以加錢坐premium, so far我係找到呢個package有呢樣野. 而我最後都改左出發日期, 改遲左1個禮拜(11號晚飛), 因為老公8月頭放唔到假. 尋日覆實酒店, 今日去俾晒錢.

NZ我都有留意過, 比較特別係佢朝早飛. 我個仔7歲, 今次係第1次坐咁長程機, 所以都係夜晚飛好少少, 望就望佢訓到下覺, 可以煩少我一陣.

行程, 都係大概諗左少少. package送2晚酒店, 所以頭2晚會係London, 第1日話就話朝早5點幾到, 好似好多時間, 但我估撐到傍晚=香港半夜點幾2點, 已經好眼訓(jet lag), 所以頭1日係附近行museums多(我住Kensington果頭, 好多museums). 第2日London Eye, London Bridge, Tower of London果d(大路野).

第3日會過Paris, 打算住2晚, 會住Disneyland裡面. 老公諗就, 頭尾2日去玩Disney, 中間果日(第4日)就出市中心觀光.

第5日晚返London. 第6日-第9日裡面, 實去咪係Windsor/Legoland. 仲有可能會去一去Bicester Village, 係outlet黎.

行街睇野, 都係Harrods, Selfridges, Hamleys(Toy shop), Boots=hk mannings, Charing Cross Road行書鋪etc.

都係大路野... 我地一齊等KaHeiBaBa/Kristymum出場仲好

[ 本文章最後由 mamee 於 08-5-8 23:27 編輯 ]

侯爵府

mamee,

買旅行社既package就係咁, 又要比deposit, 又要早比錢. 咩叫加錢坐premium? 加幾多錢?

係由london 去paris 係咪坐eurostar? book左未? 係咪online 訂? 比左錢未? book 左可5可以改 or cancel.

其實你覺得住2晚paris 會5會好趕?我因要駁飛機,第一日要坐 5-6pm 既eurostar (我2:30pm到london). 所以實在得2日咋. 

原文章由 mamee 於 08-5-8 23:19 發表

乜個sales咁衰. 我book時又無乜野, 我係銅鑼灣book. 去到check左有機位, 之後就留deposit, 不過佢收我$1,000/person. 至於個package都唔係話好平, 旺季無計. 不過我就貪佢可以加錢坐premium, so far我係找到呢個pa ...

首頁

尾頁

跳至