自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:phoebebbc 的帖子

我係衰新抱,一開始已經冇諗住比機會佢哋厚多士,完全冇問過佢哋意見,亦冇比過任何機會佢哋表達意見,取出世紙後才通知佢咩名。

珍珠宮

回覆:仔囡有堂哥-堂家姊,改名時會跟住佢地名改嗎?

我唔會跟亦唔會問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

睇你自己想點.
我媽生我地時有跟族譜.
而堂哥/堂姐出世時, 伯娘無跟.

想跟就跟, 唔跟就唔跟.
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

畀面勳章

我一對仔女都係我改,C6都係我唸好同佢一齊揀。

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章

唔會!男家應該無跟開族譜,近呢幾代都無跟嘅,所以老公話唔需要!

大宅

唔會跟,同埋時辰八字無必要俾其他人知,否則佢地會周圍同你個小朋友算命,又話又跟呢跟路仲煩。我自己都係得父母知我八字,我爺爺爺嫲嫲都唔知。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我c6兄弟有跟(果個字係1樣寫法) ,到我女呢個輩份,都要跟,但可以唔同寫法。我安慰自己:可以諗小1個字

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

唔會, 一家一主, 自己話事。

大宅

你c6 有咩意見? 不過既然都決定 就唔好再唔開心

男爵府

我讀書多過佢地,而且仔女係自己嘅,我唔會聽佢地講,改埋D 老土名!

男爵府

引用:你c6 有咩意見? 不過既然都決定 就唔好再

原帖由 re_na 於 14-09-04 發表
你c6 有咩意見? 不過既然都決定 就唔好再唔開心
C6今次話細b個名俾我揸曬主意,佢都唔會俾意見,決定左就同佢講聲,唔洗再理6299講咩!

男爵府

好媽媽勳章

唔會跟,除非要跟族譜就冇辦法,否則一定自己兩公婆改!!

男爵府

回覆:仔囡有堂哥/堂家姊,改名時會跟住佢地名改嗎?

既然自己唔想就唔好問啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我大女,二女 有跟兩個堂哥 中間用個【嘉】字,到細仔就我自己改【好滿意】。
我唔喜歡99改啲嘉乜嘉物,好普通!

寶石宮

唔會

男爵府

引用:我大女,二女 有跟兩個堂哥 中間用個【嘉】

原帖由 conniecheung 於 14-09-04 發表
我大女,二女 有跟兩個堂哥 中間用個【嘉】字,到細仔就我自己改【好滿意】。
我唔喜歡99改啲嘉乜嘉物,好 ...

係啊!我當初我就係同你一樣唔鍾意嘉乜嘉物,真係超超普通,番學做野時都至少有4,5個係身邊(只係自己唔鍾意,冇意得罪,不喜勿插)

大宅

回覆:ChloeMa 的帖子

我仔姓孔無跟族譜,因為佢地要我仔叫德龍,德虎太惡個名

公爵府

引用:大女果陣,堂家姊叫“嘉X”,我問99洗唔洗跟

原帖由 phoebebbc 於 14-09-04 發表
大女果陣,堂家姊叫“嘉X”,我問99洗唔洗跟果“嘉”字改落去(自己唔想,但尊重佢,點都問下,)佢話唔洗, ...
唔跟自己姊姊跟堂姊

已刪除用户

男爵府

Vivis 發表於 14-9-4 20:16
唔跟自己姊姊跟堂姊

我係講緊我大女出世果陣

首頁

尾頁

跳至