跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:chingcging 的帖子

你講li 4間我放最尾,呂明才,聖嘉祿,李陞係次選,但其他首選無奈只是放第一志願才有機會!就算基恩放第二都好搏!
雖然中西區校網好,但男仔的確較難填,都幾頭痕!

男爵府

回覆:黑糖豆醬 的帖子

寫錯,係乙二 乙三!

大宅

黑糖豆醬 發表於 14-11-14 11:42
我個係仔仔,甲一英二,甲二三可能唔填
乙一英二,甲二英一或基恩,甲三吕門才,四聖嘉祿

甲二三都填埋佢,雖然無咩作為,如果要叩門,叫做有揀過,講多兩句咁解。
乙二英一/基恩,乙三呂明才,睇怕都無咩機會,不如直接寫聖嘉祿算啦。

係EK或者媽媽會呢到搵番啲舊post睇下,可以睇番今年既派位情況,出年既競爭只會更加厲害。

男爵府

回覆:nkf 的帖子

甘乙二試下呂明才,乙三聖嘉祿 應該穩陣小小

複式洋房

回覆:點解中西區,聖嘉祿小學甘唔出名?

是呀!
乙二,放基恩、英二;
乙三放呂明才應該無可能。。。不要浪費機會。

複式洋房

nfk, 謝謝你提醒!
好!甲二、三照填,等叩門!touch wood, 如果有需要

伯爵府

環保接龍勳章

乙三呂小真係浪費!一係放尾唔好簡,一係放頭2位。呂小派位靚,好多人簡架

大宅

Mommy-Maggie 發表於 14-11-14 15:29
nfk, 謝謝你提醒!
好!甲二、三照填,等叩門!touch wood, 如果有需要
女校就揀聖心囉,位多易入啲,乙一就收左唔使到乙二,不過係下午班,你接受到就ok。

11網有16間學校,男仔少兩間,乙二其實都無咩得揀。
等自行派彩之後,睇下學額分佈,篩走啲唔放乙一就無機會既學校(有4-5間),篩走啲唔想去既學校(又有3-4間),剩低既其中有5-6間乙二有位都唔多既,所以我之前講睇下邊啲學額多啲而你又接受到排序填入去。

李陛舊年有28個位可以大抽獎,聖嘉祿舊年加左班有56個,減走25個位加班位剩31個位。純粹個人意見,李陛同聖嘉祿比,感覺係兩個差不多,邊間多位就放前啲。

複式洋房

Thanks

複式洋房

有一點還是不太清楚,例如聖彼得係自行派唔到比有兄姊讀緊的人,咁會將大抽獎D位分配給這些弟妺嗎?如果是,即係大抽獎的位會少了?對嗎?

大宅

回覆 generik 的帖子

似似地意思啦。應該咁講,阿哥家姐讀緊未畢業,細佬妹跟尾報自行,係世襲必收,嚟幾多收幾多,學校一定要搵位俾佢。如果原本劃左俾世襲個30%自行位唔夠分,就係大抽獎位入面挖出嚟,滿足哂世襲生先。所以,世襲生愈多,食左大抽獎位機會愈大。

複式洋房

咁教署係自行之後公佈有幾多位比大抽獎,這個數字是否已扣除世壟位?如是,咁就好預算了

大宅

回覆 generik 的帖子

係,已經扣哂。

複式洋房

Thanks 明白

伯爵府

環保接龍勳章

李陞比聖嘉禄好,李陞有聯繫中學,聖嘉祿冇。

李陞聯繫中學男條有king\'s, 女仔係庇利羅氏

pomanlife    發表於 14-11-20 11:35

大宅

借位寫兩句:

1) 抽時間睇下呢個FAQ,有你須要注意既地方
教育局的20 15年度小一入學統籌辦法公布自行分配學位結果常問問題
http://www.edb.gov.hk/attachment ... 2015_faq_nov_tc.pdf

另外
2) 留意住學校係點樣公佈自行結果,可以上網睇定須要跑去睇。聖彼得舊年係要跑去睇,無放上網。
3) 睇清楚每一個中獎號碼。學校份中獎名單未必係跟表格號碼順序列出,唔好懶,對哂佢,特別係揸住20分叫緊糊既朋友。
4) 中左獎,學校應該會出信俾申請人,留意住學校既封信附上既註冊須知(或者上網睇),帶齊學校要求要帶既文件、信封郵票等等,唔好要自己走幾轉。
5)

pomanlife    發表於 14-11-20 11:35

男爵府

Thanks for sharing...

大宅

下星期一就自行派彩,祝大家好運。唔得都唔好太失望,繼續努力,未到2015年9月都仲有機會。寫少少關於大抽獎嘢俾大家參考:

1) 大抽獎報名表格係統一派位中心到攞,唔係寄俾你。記住,邊個簽自行份表,大抽獎份表都係佢簽,唔係要有授權信代簽。

2) 如果已經有私校offer,你或者會收到教育局另外一封信,問你仲玩唔玩大抽獎。如果私校唔俾抽,會掉你入waiting list/收番你個位,咁就要掙扎做決定。唔好博懵諗住私校唔知,教育局同私校有溝通,一定知,去到大抽獎派彩時私校就會話你知你掉左你入waiting list,區內有私校就係咁做。

3) 教育局網頁有埋各間學校俾大抽獎既剩餘學額,留意下幾時放上網,可以計劃下大抽獎個排序。留意下有無學校今年要加開新班,我估有。如果想睇舊年/以前數據,可以上網搵下啲教育專家既網/blog/fb,我有見過佢地放上網,有啲仲擺幾年數據添。

4) 教育局既網有"小一入學報告書",入面既appendix 有”小一入學各學校網學童派位結果概況"有講各校網舊年既派位情況,依家只有2013年報告書,2014年報告我估會臨近大抽獎報名時出,喜歡用數據分析既可以睇下,加埋新聞講既出生率/以前既成功率等等推估一下今年情況。

5) 11網有16間小學,男仔少兩間,除左2-3間俾人覺得差少少外,質素叫做平均但又位唔多。現實係各有捧場客,可能好多間係乙一已經收滿,唔係乙二都無咩位剩(除左個2-3間外)。大家可能要有心理準備,乙一唔中就有機會碌到好後。純粹個人意見,乙一揀間你最想去,唔博唔知運氣好,唔博條氣又唔順。乙二打後就揀接受到又位多既填先。

6) 最緊要係好運,講咩/做咩都無用,祝大家好運。

以上係過往經驗/個人意見,今年可能唔同左,希望對大家有啲用。

複式洋房

愈來愈緊張!無錯,唔博唔知運氣好

男爵府

第一志願一定搏嘅…………!!

首頁

尾頁

跳至