婆媳關係

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

我哎哋奶奶煮嘢好唔好食,係要撞手神,
但多數都係唔得,未至於好難食,
但想好食就好難,同埋佢自己鍾意食甜嘢,
幾手煮咩都落糖,份量都唔少,
我唔係咁鍾意,因為我家庭從來煮餸都絕少落糖,
佢有一個好驚典嘅湯,
就係冬瓜瘦肉准山杞子茨實雞湯,
我完全唔知佢想點,呢個湯到底係凉定燥?
我唔敢飲because我唔知飲咗會有咩事發生?!

仲有一個星期七餐晚飯都有菜心and肉餅,
絕對冇誇張,d肉餅仲要,第一曰是新鮮的,
第二日就食咋日剩低的,如此類推,循環不息地,
飯枱上永遠都有一碟肉餅and菜心,
食到人都癲 食到發惡夢!
話咗佢都仍然要整!

我以前係好鍾意食嗰兩樣嘢 ,
經過差不多10年的洗禮後,
我而家聽到呢兩味餸都會有恐懼症同厭惡感

複式洋房

我99煮d嘢淡而無味唔緊要, 最難定係將食淨啲餸收係冰格, 過一段時間攞出黎反煮比人食, 重要話比人聽d嘢煮得好好食. 食多d.

大宅

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-2-15 16:36 發表
我非常怕!!!

佢煮d嘢超級難食, 新年煮齋竟然係甜嘅, 粟米魚柳好明顯係煑熱d粟米汁然後就咁掉d雪蔵魚柳去煮熟就算, 又唔"葉"魚又唔加鹽咁, 好難頂!!!

佢係連煮罐頭都好難食嘅人:sickmil ...

我都有自己學煮過粟米魚柳呀 ~不過一開頭見你講話粟米汁,我都以為自己出左事 ,點之睇埋落去先知你99既煮法係咁求其 ~果陣時我係啱啱學整野,咩都唔識 !但我都有食過出面街既粟米魚,所以我整既時候都有用d鹽先腌魚,再加炸粉炸下佢~至於你99既煮法,唔駛試都估到係咪味啦

連鑊連煲上...咁將枱咪要好大 ?有時我媽咪懶,佢都會用細煲連湯上,但你99連鑊呢吓野都擺埋上枱,真係一絕 !!!
(d野食連鑊翻煮會唔會燶架 ?)

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

我都好怕食我奶奶煮既野, 無論係餸又好湯又好乜都好...
難食到嘔= ="""

唔知係咪唔啱口味啦, 佢一係唔煮一係就煮好多, 三個人食就煮夠
六個人食, 日日食唔曬就放入雪櫃, 仲要食到食曬為止...

試過佢煲湯冇人飲, 跟住煲湯就放足五日, 大佬呀...
好唔衛生姐, 我有粗身大細喎, 成日食埋你呢d隔夜餸隔夜湯邊有營養架, 唔怪得我老公咁瘦啦, 原來食得佢d隔夜餸多...

有一次仲離譜, 打完邊爐果煲野, 原封不動放係枱面(邊埋裡面食唔曬d丸) 跟住第二日用返同一煲黎打, 真係救命呀...

大宅

原文章由 stickyrice 於 08-2-15 17:28 發表
我c6屋企永遠煮定晒所有餸放到凍晒,D買相完全唔想食,以前99會挾餸俾我,咁c6知我唔食就叫99唔好挾,同挾走我碗內的凍餸,我淨食D熱嘅若果冇就食完碗熱飯就唔食。c6知我picky, 所以會問使唔使消夜。其實,要食熱旣都唔算picky呀 ...

我以前同你啱啱相反,鍾意食攤凍既唔鍾意食熱既(尤其係熱湯):lol ,但近呢1年唔知點解口味轉左,依然係唔鍾意熱既,但同樣唔鍾意凍冰冰咁囉,一定要暖暖地先比較啱食,所以我都贊成咁樣唔算係picky,只係每個人既口味啫 ~

大宅

我99每逢放假就會出嚟探我地同叔仔,未生bb前佢都會問吓我想食d咩?機本上我都無咩要求,因為佢地煮嚟煮去都係d普通野,頂多叫佢整吓宮保魷魚(佢整過,比較好味既餸 )~而平時就係老公個弟婦煮晚飯再拎過嚟比我食(未生前),因為我地同佢地住o係隔離左近,由於我大住肚所以佢會拎埋過嚟比我!之不過佢每次煮嚟煮去都係果幾樣,煮咩都係用蠔油,佢話99都係咁架喎 ,落蠔油就實無死咁話;湯就永遠都落杞子同紅棗,所以d湯永遠都係啡啡黑黑 ~咁我覺得始終都係人地無條件咁拎飯嚟比我食,所以就算幾唔啱胃口都好,我都唔會出一句聲,最多都係唔食留番比我老公返嚟做消夜:lol ,自己嗌外賣算數~假日就會同埋老公過去佢屋企食(99煮)

而我99呢~自生完bb之後,弟婦都無再送飯過嚟,我亦樂得唔駛再捱佢d飯餸,餐餐叫外賣 !除左我99放假果日,佢會煮好晚飯拎過嚟,成日食街邊野既我,間唔中都想食吓屋企飯既:lol ~點知...差唔多每次佢出嚟煮飯,佢都係煮荷包蛋、油菜(多油)同埋蒸臘腸 ,我原先滿心歡喜,但一見到就...我自己都識煮啦,駛鬼你特登煮埋比我咩:( ?佢就成日口講話求祈煮...但唔駛真係求祈到咁卦 ?最驚既係對上一次,佢如常咁煮好左拎d飯過嚟,分別係煮蝦(唔係白灼,因為我見有一瓣蒜頭同一舊連皮薑 )、原隻煎田雞 同埋幾粒鹹豬腳醋裡面既瘦肉~開頭我見到有田雞,心諗都唔錯啵:D ~但打開一睇...白雪雪一隻一隻咁趴o係度 ,睇勻成個碟都無任何配菜(蒜頭、薑葱之類),開頭我以為99白烚左就拎過嚟,後尾睇到有一隻有少少燶先知佢係煎咋,整壇咁既野嚟究竟想點 ?本身我同老公都食田雞,但弊在佢呢個賣相實在係太驚嚇,我當時都免為其難咁食左一隻斷腿 ,唉~~無鹽無味淡茂茂,真係哽唔落喇:( (成4隻 ),我老公就掂都唔掂添,轉頭佢仲要話:[一睇就知阿媽特登整比你食架啦!],佢條友仔自己唔食就想赦落我度,想我食晒佢 ,我地差d為左呢壇野嘈交添呀!

我都明白人地煮埋飯過嚟就唔應該嫌三嫌四,大不了咪唔好食囉!最慘既係我真係唔想我99再拎飯過嚟,但又無理由同佢講情願嗌外賣加嘛,所以每次都焗住頂硬上!我媽咪就同我講:[與其佢地煮埋d咁既野,你不如的起心肝自己煮野食啦!?],以前呢,我就會因為陀住bb唔想咁操勞,但都諗過吓第時囝囝開始食飯既時候就真係靠自己喇,雖然我煮飯唔叻(剩係識炒,老火湯都唔識整),但我一定會比佢地有心思囉,再加上睇見我99煮既野,我自己都會整啦,仲肯定唔會比囝囝食臘腸添呀 ~

[ 本文章最後由 evashao 於 08-2-20 14:39 編輯 ]

大宅

你地食過豉油雞翼蒸石斑未丫?我6299整過,嚇死人呀!

原文章由 evashao 於 08-2-20 14:29 發表
我99每逢放假就會出嚟探我地同叔仔,未生bb前佢都會問吓我想食d咩?機本上我都無咩要求,因為佢地煮嚟煮去都係d普通野,頂多叫佢整吓宮保魷魚(佢整過,比較好味既餸 )~而平時就係老公個弟婦煮晚飯再拎過嚟比我食(未生前 ...

男爵府

原文章由 amy_beckham 於 19/2/2008 06:59 PM 發表
食過荷蘭豆炒牛丸 新菜色

erm.....依個菜式我自己都煮過...唔係咁差化?

男爵府

原文章由 bigheadshan 於 20/2/2008 04:02 PM 發表

超新穎既"雙拼"喎!

大宅

原文章由 evashao 於 08-2-20 14:29 發表
我99每逢放假就會出嚟探我地同叔仔,未生bb前佢都會問吓我想食d咩?機本上我都無咩要求,因為佢地煮嚟煮去都係d普通野,頂多叫佢整吓宮保魷魚(佢整過,比較好味既餸 )~而平時就係老公個弟婦煮晚飯再拎過嚟比我食(未生前 ...

原隻田雞???

蒸臘腸,灼菜???真係好耐都唔該佢lor,

你老公好笑,自己唔食質俾你,衰衰咁!

大宅

原文章由 Vca 於 08-2-20 16:42 發表

erm.....依個菜式我自己都煮過...唔係咁差化?

我都認為問題不大,睇下邊個煮嘅啫,

不過炒墨魚丸會好味d

大宅

原文章由 bigheadshan 於 08-2-20 16:02 發表

真係幾驚嚇!

大宅

原文章由 森林媽媽 於 08-2-16 18:41 發表
我99煮飯好叻仲好好味, 中西都有, 經常有新款菜式, 而且唔會多油, 因為佢都好怕, 佢有工人幫手洗茶好乾淨, 我99屋企, 晚晚最少6-7個人食飯, 所以多數都有煲湯同埋好多餸, 間中仲有糖水甜品, 基本上我一星期有5-6日係 ...

點解你講到好似電視劇一家人開飯咁既場面咁既 ?我仲以為只有拍劇先有咁美好架添,真係羨莫c人:lol ~

大宅

原文章由 peggy 於 08-2-16 23:21 發表
奶奶d野好難食, 佢根本不識煮:-|

代表作:
1.蝦餃. 燒賣炒菜
2.蒸豬肉. 牛肉. 排骨.... 真是清蒸 , 什麼調味料都不落, 勁難食
3.烚雞翼.豬排炒菜
4. 鹽焗雞 , 超鹹
5.炆羊肉&牛煵只有30mins, 硬過石頭 ...

你99都好有創意啵~蝦餃燒賣炒菜...掂 !
蒸肉,白烚雞就仲掂...佢咁樣真係嘥鬼晒d材料,出街食好過啦?-(

大宅

原文章由 Siuchoi 於 08-2-17 00:15 發表
點解大部份人既99煮飯都咁難食既呢? 我99都係....我D細路真係食唔慣, 但我都會同佢地講係嫲嫲辛苦買送煮飯的, 唔好食都要食D, 但講真一句.....可以揀, 我揀出街食仲好....真係好dirty & 難吃的...:;pppp: ...

我媽咪就係煮野唔難食既99囉 ,佢煮野唔花巧但一定唔騎呢 !我大佬大嫂每個禮拜返去食一次飯,我阿嫂都不知幾欣賞佢99既手勢,尤其係花膠嚮螺湯(我諗起都想飲 ),所以我阿嫂真係好鬼lucky~~我就慘咯,嫁左去大馬,如果唔係我實成日返屋企黐餐:lol !!而家無好野食都不特止,仲要間唔中捱我99整既野食 !

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 bigheadshan 於 08-2-20 04:02 PM 發表

雙併呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔食田雞嫁,不過如果我見到原隻田雞訓係飯盒度,我諗我應該會嘔囉,因為有d死佈,你媽咪講得o岩,自己學下煮囉,我做女個陣都係十指不沾陽春水嫁,而家都煮得幾味,得閒問下人,學多d,試多d就ok嫁喇,努力呀

大宅

原文章由 Gami 於 08-2-19 18:39 發表
我99自認煮野好食..我老爺同佢d仔好愛吃佢煮的東西, 唔愛出街吃的, 但我就唔like...有可能我唔係一直食開, 我最討厭就係d肉類經常8成熟...豬雞牛魚羊, 超驚...99話d肉甘先唔會鞋... 牛都可以接受, 其他真係唔得!~ 仲有d三文魚剌身, 係超市買一件 ...

牛肉都要新鮮既先可以咁整架咋,試諗下八成熟既牛腩煲都未話唔得人驚 ,至於其他,八成熟咁食落口,肚痛事少,霍亂就大鑊喇 !你地應該同佢反映吓喎!

另外建議你99買d已經切好左魚生返嚟食好過啦,自己切仲要用蒜味砧板,話乾淨都無人信啦 ,再唔係就專登買過把刀同砧板for佢切魚生囉,咁樣對大家既人生安全都有d保障:lol ~

大宅

原文章由 cherrielovely 於 08-2-20 12:00 發表
我都好怕食我奶奶煮既野, 無論係餸又好湯又好乜都好...
難食到嘔= ="""

唔知係咪唔啱口味啦, 佢一係唔煮一係就煮好多, 三個人食就煮夠
六個人食, 日日食唔曬就放入雪櫃, 仲要食到食曬為止...

試過佢煲湯冇人飲, 跟 ...

oh god~~隔夜邊爐入味d ?

首頁
34567...11

尾頁

跳至