想生BB

跳至

首頁
34567...32

尾頁

大宅

ah-mi,
回想set up呢個post既時候已經係06年10月尾了, 那時係我低潮期, 但我知道要積極面對, 所以想同大家傾下, 我真係估唔到會有咁多人覆我, 我好開心得到大家既支持, 我亦希望可以鼓勵別人, 大家要繼續支持各位姊妹!!

努力!

原文章由 ah-mi 於 08-4-9 23:28 發表
Hello everyboby:

i am new comer of this forum. i have read this topic for several weeks. i feel the team spirit of you all is very good. you all support, encourage and bless each other. It is ver ...
囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

大宅

lulu812,

bb都算乖, 而家重成日想同我傾計, 又要搶個奶樽添, 勁攪笑~
我o個陣時真係好勤力, 你諗下, 我日日飲中藥, 點辛苦都去睇蘇醫師, 所以佢都幾鍚我架~ 你都要勤力d!
而家生左之後, 我反而一次都無去睇佢呢, 因為我無請工人, 返工就抱去阿媽度, 放工抱返屋企, 所以無乜時間架啦~~~ 好彩, 我坐月都ok, 而家身體都唔錯既~~~

你都要努力d~

原文章由 LuLu812 於 08-4-9 23:47 發表

oiluen,
你同bb好嗎? 有時間多d上黎探下我地啦!
我呢排真係好忙, 有時要成10日先可以返蘇ec度覆診.
上次成兩個禮拜先覆診仲比佢鬧tim, 佢話"你做咩咁耐先返黎覆診呀? 排卵期都過左啦!" haha, 不過都係我 ...
囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

別墅

呢排都有d心情低落,身邊的人係咁有bb,自己就無左二個,真係唔識替3開心
原文章由 piyo28 於 08-4-3 23:07 發表
唉, 小產後到而家都未有, 我都有d灰心. 試左好耐. 我都係一位高齡仕, 都唔知要等幾耐, 同c6不如放棄囉, 佢又話試多一年先放棄, 唉, 個腦又唔聽話, 成日都諗住. 唔知係唔係做完刮宮手術後, 成日m黎前一個星期左右個肚 ...

別墅

chancherry,

我諗醫生會比到答案你,幾時可以開始ivf的 努力呀......

別墅

原文章由 bb202 於 08-4-11 00:57 發表
chancherry,

我諗醫生會比到答案你,幾時可以開始ivf的 努力呀......

dear bb202,

謝謝關心呀!我個case 比較特別,之前有阿仔都不是o甘困難,但要第2個就真係難過登天o甘.我在2003年因子宮內膜有息肉刮過一次宮,不知會否難一些.有時等下一年,等下又一年,仲有身邊親戚朋友一個接一個有左仲生埋.都幾down架.不過最討厭係99那邊的姨媽姑爹次次係o甘問點解吾趁後生生多個呀,我都知有些長輩們係關心我們的,但有些只不過係發牙痕,但言者無心,聽者有意.他們說的正係自己最痛之處.通常我都敷衍他們,說"唉,快啦快啦"心裡卻想用掘頭掃把"peng"他們走.

我9962之前不清楚我同老公的狀態,成鬼日問住點解不多生多個,仲以為係我不想要,後來忍不住告訴他們原因,就無在追問啦.希望來緊那次ivf bingo到,我的生活方向才會明確些.現在想有d計劃但又不敢做住,怕有左吾知點算.但我想事有緩急,現在第一位是生仔:lol
我要快樂每一天!
welome to my blog--http://hk.myblog.yahoo.com/chancherry925

大宅

好明白你的心情, 希望你只是偶然唔開心, 唔好比自己長時間唔開心, 會影響你生育大計的~~

原文章由 bb202 於 08-4-11 00:54 發表
呢排都有d心情低落,身邊的人係咁有bb,自己就無左二個,真係唔識替3開心

大宅

chancherry,
有時d親戚朋友唔明白內情的就會麻煩d, 不過你唔好怪佢地囉, 得啖笑吧~ 最緊要係你地兩公婆明白, 互相支持呢!

照計子宮內膜有息肉刮宮應該無影響你生育 (我都做過), 不過, 有時d野真係好難講, 我有個同事生第一個好易, 第二胎 (雙胞胎) 都係靠ivf, 所以話, 生仔都唔易~

原文章由 chancherry925 於 08-4-11 10:23 發表

dear bb202,

謝謝關心呀!我個case 比較特別,之前有阿仔都不是o甘困難,但要第2個就真係難過登天o甘.我在2003年因子宮內膜有息肉刮過一次宮,不知會否難一些.有時等下一年,等下又一年,仲有身邊親戚朋友一個接一個有 ...

男爵府

chancherry925,

Yeah, I just don't know why I will get infected ... and right now, I am still not sure when I will heal and can continue the normal "sit moon". Right now I still have yellowish discharge coming out which I think is the infection things ...

I am so afraid that it will affect my future pregnancy ... but my doctor just said let my body recover first ...

My husband has been taking care of me and I know he's very tired very day ... I just don't want to give him another burden to let him know that I am really concern my future pregnancy ...

原文章由 chancherry925 於 08-4-10 10:03 發表
Dear SweetPanda,

啊!你要好好保重呀!女性的生殖系統是較易受感染的.我聽醫生說,做iui 及ivf等人工授孕,在過程中也會有風險,子宮內膜及子宮頸曾受感染的也會做成輸卵管閉塞.我自己上個月割了子宮頸息肉,到西醫那里 ...

別墅

chancherry,

唉!我生第一個已經用左四年時間啦,唔通呢個又要係咁 ,不過我諗過多幾個月,我會再做ivf,因為我仲有egg,係最後一次啦,唔得就唔再諗......
我比你好d啦,我6299就無迫過我地生bb,不過係借我d姑奶把口啫 ,d姨媽姑姐係咁咖啦,生左個女就話唔追番個仔,生左個仔就話唔追番個女mouth: 唔係好為呢d野影響我地心情
係呀,我同你一樣現在係生bb最重要呀

別墅

我知啦,心情靚D,身體都好D

你都要保重身體呀,唔好咁辛苦啦......分D野比另一半做呀
原文章由 oiluen 於 08-4-11 17:08 發表
好明白你的心情, 希望你只是偶然唔開心, 唔好比自己長時間唔開心, 會影響你生育大計的~~

別墅

原文章由 oiluen 於 08-4-11 17:11 發表
chancherry,
有時d親戚朋友唔明白內情的就會麻煩d, 不過你唔好怪佢地囉, 得啖笑吧~ 最緊要係你地兩公婆明白, 互相支持呢!

照計子宮內膜有息肉刮宮應該無影響你生育 (我都做過), 不過, 有時d野真係好難講, 我有個 ...

Dear OILUEN,

真的謝謝你的support!在bk 真的得到很多同路人的支持與關心,很窩心的感覺!

呢排身體好似差左,蘇醫生都好積極替我找出病源和身體較虛的原因(她說我肝火盛)她說若知道bingo後一定要找她保住個bb先,但我不敢問她開始ivf療程後仲食吾食中藥.
我要快樂每一天!
welome to my blog--http://hk.myblog.yahoo.com/chancherry925

別墅

原文章由 bb202 於 08-4-11 22:09 發表
chancherry,

唉!我生第一個已經用左四年時間啦,唔通呢個又要係咁 ,不過我諗過多幾個月,我會再做ivf,因為我仲有egg,係最後一次啦,唔得就唔再諗......
我比你好d啦,我6299就無迫過我地生bb,不過係借我d姑奶把口 ...

dear bb202,

哦,你生第一個都要4年時間,你真的很有毅力啊!

我想生bb是自己的事,我是為自己,喜歡孩子才想多生一個孩子,我才不理會那些閒人說的閒話,聽過就算,不過係有d覺得一些人說話不太用腦而已.其實也不會太生氣的
我要快樂每一天!

別墅

chancherry,

諗番起唔知點捱過左呢.

佢地就係太多時間,唔同我地,一分一秒都唔"晒"得.

我好開心呢,我的體溫有進展呀,我終於有高溫啦,第六日啦,我睇左呢個中醫三個月啦,本來有的灰心,仲有的心信動搖......因為仲未來m,體溫係持續低溫,只係間中有一日高溫mouth: ......希望今次可以來m啦,咁即係代表我身體狀況好轉啦,我可以自己排卵,唔使靠食西藥來m啦 ,咁我就可以快的開始做ivf啦
原文章由 chancherry925 於 08-4-13 01:17 發表

dear bb202,

哦,你生第一個都要4年時間,你真的很有毅力啊!

我想生bb是自己的事,我是為自己,喜歡孩子才想多生一個孩子,我才不理會那些閒人說的閒話,聽過就算,不過係有d覺得一些人說話不太用腦而已.其實也 ...

大宅

請問各位,

我上星期五小產, 在醫院食藥排個bb出黎, 想問小產後d血流幾多日, 痛幾多日的呢﹖還有一星期後覆診再照, 係未照陰超呢﹖還有做d咩檢查呢﹖謝謝﹗

別墅

原文章由 bb202 於 08-4-16 23:56 發表
chancherry,

諗番起唔知點捱過左呢.

佢地就係太多時間,唔同我地,一分一秒都唔"晒"得.

我好開心呢,我的體溫有進展呀,我終於有高溫啦,第六日啦,我睇左呢個中醫三個月啦,本來有的灰心,仲有的心信動 ...

dear bb202,

不用灰心.一天有得做ivf,一天都有希望.去年我第一次做ivf時,對藥的反應幾好.本身不是有很大問題,只是不知甚麼原因o甘難好bb.醫生都說問題在我老公到.但即是o甘,我去年bingo左都小x了.中醫就話因我腎虛宮寒,有左都陀吾實,所以我都食緊中藥呀.

我預計今個月22號來m後便開始放雪胎療程,但m小姐早來左成個禮拜,雖然中西醫都話吾影響,但我都係下個cycle先做啦.我覺得現在身體不是最佳狀態嘛,再努力多一個月吧.呢個月我作息正常些.戒咖啡,不食甜o野,隔日跑步,日日玩wii,總知要盡最大努力,keep好身子去迎接小b,希望上天見我的付出,比我成功吧.

你都係呀!做ivf後,一定要當自己已有左,萬事小心,不要好像我上次o甘"低能"(我認為) 盡左力都不成功我接受,當天意啦.但係自己大意我就不能原諒自己啦.

希望你同我都成功! 一億個祝福!!!!!
我要快樂每一天!

別墅

原文章由 KX 於 08-4-17 00:28 發表
請問各位,

我上星期五小產, 在醫院食藥排個bb出黎, 想問小產後d血流幾多日, 痛幾多日的呢﹖還有一星期後覆診再照, 係未照陰超呢﹖還有做d咩檢查呢﹖謝謝﹗ ...

KX,

首先,我很替你難過,你的情況一樣,都係藥排個bb出黎,我記得那時都流左一個星期到.流得最多是頭2日,之後用普通M巾已OK.
之後會複診,照照聲波.主要係看有沒有血塊或其他殘留組織在子宮內膜.我follow up的複診在私家診所做已ok. 如你沒有在持續流血和肚痛,沒有進一步的檢查了.

有d醫生會比2個月避孕藥給你調經,你可以不吃都得,我都無食.我記得小x後周期正常,都是28日後來m.

我認為你最好找中醫調理一下,儘量避免感冒,食多d花膠,溫補一下.調理好,好快(2-3個月)已可再試有bb啦.希望幫到你,休息多d呀!
我要快樂每一天!

大宅

原文章由 oiluen 於 08-4-10 22:02 發表
lulu812,

bb都算乖, 而家重成日想同我傾計, 又要搶個奶樽添, 勁攪笑~
我o個陣時真係好勤力, 你諗下, 我日日飲中藥, 點辛苦都去睇蘇醫師, 所以佢都幾鍚我架~ 你都要勤力d!
而家生左之後, 我反而一次都無去睇佢呢, ...

oiluen,
BB真係好攪鬼, 羨慕死人呀~~~
我住係西貢, 返工又係觀塘, 又唔想成日放假, 所以都好難好似你咁勤力....為有盡量安排lor.

別墅

cherry,

大家一齊努力 ,我地努力向前,我比較信命運:lol:,既然我無福氣做到佢媽咪,我都希望佢唔好因為我地內疚,而令佢地唔開心......忘記背後
原文章由 chancherry925 於 08-4-17 10:20 發表

dear bb202,

不用灰心.一天有得做ivf,一天都有希望.去年我第一次做ivf時,對藥的反應幾好.本身不是有很大問題,只是不知甚麼原因o甘難好bb.醫生都說問題在我老公到.但即是o甘,我去年bingo左都小x了.中醫就話因我腎 ...

大宅

LuLu812,
咁你都住得幾遠~
唔緊要啦, 總之, 你有時間就去睇, 最多執多幾次藥~~
努力呀~

原文章由 LuLu812 於 08-4-17 18:29 發表

oiluen,
BB真係好攪鬼, 羨慕死人呀~~~
我住係西貢, 返工又係觀塘, 又唔想成日放假, 所以都好難好似你咁勤力....為有盡量安排lor.

大宅

原文章由 oiluen 於 08-4-19 15:31 發表
LuLu812,
咁你都住得幾遠~
唔緊要啦, 總之, 你有時間就去睇, 最多執多幾次藥~~
努力呀~

oiluen,
係啦! 最慘係蘇ec都係office hour先開門, 所以好難搞~
所以好耐先去到一次, 仲比ec鬧~~ , 不過我都唔介意,
佢到係為我好, 我明既.....

首頁
34567...32

尾頁

跳至