想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 CSbaby 於 08-4-6 00:28 發表
好呀!

係呢? 你睇咗醫生confirm 未, 我驚而家個胎太細乜都睇唔到, 我估而家都係4weeks左右, 但我今日book咗婦科, 要到4月24日先至有得睇, 到時可能7weeks, 唔知有心跳未?

...

我而家應該係4W5D,同你一樣囉!你忘了我同你係同一M
COME麻
今日照太細啦!只係照到1點得0.33CM。我要15/04再照,我諗你24/04照會好D啦!因為醫生今日要我驗血再confirm。

別墅

咁你係咪要照陰道超聲波? 你住邊區? 搵邊個醫生?

原文章由 k1123a 於 08-4-6 03:10 發表

我而家應該係4W5D,同你一樣囉!你忘了我同你係同一M
COME麻
今日照太細啦!只係照到1點得0.33CM。我要15/04再照,我諗你24/04照會好D啦!因為醫生今日要我驗血再confirm。 ...

男爵府

CSbaby, K1123a,

我尋日都驗咗血, 2小時出報告, confirm有bb。去醫生度就照咗陰道超聲波, 醫生都係話太細,只照到一點o野, 我月尾先去再睇,醫生話等個胎長大o的先睇到。

如果用last m計起,我宜家有5w5d, 但因為我遲排卵,所以個胎好細呀。

你o地點呀? 係唔係都係遲一o的先再去照呀?

原文章由 CSbaby 於 08-4-6 09:22 發表
咁你係咪要照陰道超聲波? 你住邊區? 搵邊個醫生?

別墅

驗血咁快可以confirm, WA~
我就book 咗24/4先至去照, 一來唔想照陰道超聲波, 二來我諗好可能乜都睇唔到!
我都係大約3月21-24號其間排EGG, 可能第二胎, 所以冇第一胎咁緊張~ 你哋係咪第一胎?

醫生有冇開藥比你哋食, 我自己只係食葉酸, 以前醫生會比MATERNA我!

諗住喺邊間生呀?

原文章由 Kobaby 於 08-4-6 12:00 發表

我尋日都驗咗血, 2小時出報告, confirm有bb。去醫生度就照咗陰道超聲波, 醫生都係話太細,只照到一點o野, 我月尾先去再睇,醫生話等個胎長大o的先睇到。

如果用last m計起,我宜家有5w5d, 但因為我遲 ...

男爵府

CSbaby,

我都係同你咁上下時間排卵,所以真係好細,照都係得一點o野咋。
我係第一胎,我同老公咩都唔識,所以好緊張,即刻搵醫生睇囉......CSbaby,你有經驗真係唔同,知道唔駛咁早去照,因為真係睇唔到住...

我下一次都係24/4先去睇醫生....

我想問,係唔係要登記做威院o既OSCAR檢查?? 威院同c+醫生o既價錢係唔係差好遠???

原文章由 CSbaby 於 08-4-6 12:18 發表
驗血咁快可以confirm, WA~
我就book 咗24/4先至去照, 一來唔想照陰道超聲波, 二來我諗好可能乜都睇唔到!
我都係大約3月21-24號其間排EGG, 可能第二胎, 所以冇第一胎咁緊張~ 你哋係咪第一胎?

醫生有冇開藥比 ...

複式洋房

我同你一樣呀 ~ 連續3日都見到有, 但又未到下次m 來 (仲有3日左右), 而加冇理住, 因為怕空歡喜 >.<

原文章由 Kobaby 於 08-4-2 11:32 發表
eeeee..........真係睇到張相wor, 我搞搞佢先.......

複式洋房

回覆 #2 Kobaby 的文章

請問有冇好既婦科醫生介紹?

男爵府

我諗都係等多幾日先, 我都斷斷續續自己check咗成個星期先至再去驗血confirm.
同埋好似CSbaby咁講, 太早照都係照唔到, 等下先啦!

我都係第一次有bb, 今次睇o個個醫生都係第一次睇, 未判斷到佢好唔好, 不過我會再問下人, 如果有好o既我再share俾大家知。

原文章由 kakachan 於 08-4-6 13:46 發表
我同你一樣呀 ~ 連續3日都見到有, 但又未到下次m 來 (仲有3日左右), 而加冇理住, 因為怕空歡喜 >.<

複式洋房

我都係第一次有bb架, 所以好緊張.....好啦, 一於用d仔驗孕紙check 多幾日先啦, 如果過左幾日m 都唔黎, 再去see dr. 啦 ~

大家keep住比d意見大家~ thanks!

原文章由 Kobaby 於 08-4-6 15:14 發表
我諗都係等多幾日先, 我都斷斷續續自己check咗成個星期先至再去驗血confirm.
同埋好似CSbaby咁講, 太早照都係照唔到, 等下先啦!

我都係第一次有bb, 今次睇o個個醫生都係第一次睇, 未判斷到佢好唔好, 不過我會再問下 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Kobaby 於 08-4-6 12:00 發表

如果用last m計起,我宜家有5w5d, 但因為我遲 ...

嘩!你驗血咁快就知啦!我要明天下午先知呀!
我都只係照在一點黑色0野。15/04再見醫生。

男爵府

係呀, 2小時就知, 我o係之前某個topic見到有姊妹講過, 我老公打去問係唔係 2小時有結果。

我星期六十點上去,抽完血去食早餐,再行咗一陣, 間中心就打俾我講結果俾我知喇。

原文章由 k1123a 於 08-4-6 17:38 發表

嘩!你驗血咁快就知啦!我要明天下午先知呀!
我都只係照在一點黑色0野。15/04再見醫生。

別墅

我第一胎時同你一樣都係好緊張, 個個都係咁, 咁你生第二個時咪知囉...

至於oscar, 係要做, 我之前o係威院做, 價錢應平過私家, 我最近有個朋友都o係威院做咗, 好似話就算你o係私家做, 私家都會攞番去威院做testing攞results...可能呢個program係威院launch, 所以我都會book威院做, 要11-13週oscar, 我諗你confirm咗就可以book.

原文章由 Kobaby 於 08-4-6 13:27 發表
CSbaby,

我都係同你咁上下時間排卵,所以真係好細,照都係得一點o野咋。
我係第一胎,我同老公咩都唔識,所以好緊張,即刻搵醫生睇囉......CSbaby,你有經驗真係唔同,知道唔駛咁早去照,因為真係睇唔到住...

我下一次都係24/4先去睇醫 ...

複式洋房

係咪hk區都會去威院做架? 還是間間政府醫院都有得做?

原文章由 CSbaby 於 08-4-6 23:12 發表
我第一胎時同你一樣都係好緊張, 個個都係咁, 咁你生第二個時咪知囉...

至於oscar, 係要做, 我之前o係威院做, 價錢應平過私家, 我最近有個朋友都o係威院做咗, 好似話就算你o係私家做, 私家都會攞番去威院做t ...

別墅

係呀, book 同比錢就得 , 政府同你照u/s都冇, 何況oscar, 係威院先至有!

原文章由 kakachan 於 08-4-6 23:17 發表
係咪hk區都會去威院做架? 還是間間政府醫院都有得做?

男爵府

CSbaby,

唔該晒,經驗媽媽真係唔同o的。遲o的可能仲有好多o野問你。
我見威院可以online book oscar, 等我睇下先。

原文章由 CSbaby 於 08-4-6 23:12 發表

至於oscar, 係要做, 我之前o係威院做, 價錢應平過私家, 我最近有個朋友都o係威院做咗, 好似話就算你o係私家做, 私家都會攞番去威院做t ...

複式洋房

唔該哂 ^_^

btw, 我今早用曼仔check 過, 有 2/3 咁紅既一條好線, 但又有小小流啡, 點算好??? 我打算睇中醫取d 安胎藥, 咁幾時睇西醫好呢?

原文章由 CSbaby 於 08-4-6 23:20 發表
係呀, book 同比錢就得 , 政府同你照u/s都冇, 何況oscar, 係威院先至有!

別墅

kakachan,

補充一句, 除非你係over 35, 如果唔係政府唔會主動叫你做oscar.

我諗你其實而家book 定睇西醫都差唔多, 睇得o黎都7-8週, 應該睇到bb或聽到心跳.

原文章由 kakachan 於 08-4-7 09:24 發表
唔該哂 ^_^

btw, 我今早用曼仔check 過, 有 2/3 咁紅既一條好線, 但又有小小流啡, 點算好??? 我打算睇中醫取d 安胎藥, 咁幾時睇西醫好呢?

複式洋房

(我未到35), 即是話我要自己上網book 定做oscar, right?

咁睇西醫係咪上網搵架? (點知邊個好?)

sorry呀, 我真係咩都唔係好識, 請指點 ~ many tks.

原文章由 CSbaby 於 08-4-7 09:39 發表
kakachan,

補充一句, 除非你係over 35, 如果唔係政府唔會主動叫你做oscar.

我諗你其實而家book 定睇西醫都差唔多, 睇得o黎都7-8週, 應該睇到bb或聽到心跳.

...

大宅

陪月勳章

原文章由 Kobaby 於 08-4-3 10:14 發表

今早用驗孕條&排卵條再驗多次,直頭來個雙管齊下。嘩!...
驗孕條...粉紅線比昨日深色。
排卵條...兩條線一樣色,又深又粗!!
o甘..係咪即係bingo o左,今日仲擔心...

[img]http://onfinite.com/libraries/1339248/dd2.jpg[/img]

[img]http://onfinite.com/libraries/1339249/dd2.jpg[/img]

我都係今個月開始用d 仔排卵條,
前日見差不多夠時間來m , 就心思思用左d 仔驗孕條來試下, 結果見到一條淺下線, 我想無咁荀掛, 唔信! 都係等多2日再試,

今日早上用晨尿試下d 仔驗孕條 同 d 仔排卵條, d 仔驗孕條條線比前日又深色左, d 仔排卵條就又深又粗, 重粗深過排卵前, 同你張相d 顏色好似,

跟手再用萬O 牌驗孕條來試, 出現一條幼深紫色線, 即係可能Bingo 左!!!

而家咁早期應該醫生用u/s 都未照到, 想問下自己直接去化驗所驗下血, 可唔可以真正confirm 到有左? 大約幾錢呢? 可否大家介紹一下元朗區/屯門區 或其他區的化驗所驗孕?

先多謝各位!

[ 本文章最後由 snoopybk 於 08-4-7 10:39 編輯 ]

別墅

你自己上網book, 威院之後會有人打比人約時間.
婦產科醫生有好多, 最好就近你屋企同番工地方, 你可以o係bk 到問下其他媽咪~

唔洗客氣.

原文章由 kakachan 於 08-4-7 09:56 發表
(我未到35), 即是話我要自己上網book 定做oscar, right?

咁睇西醫係咪上網搵架? (點知邊個好?)

sorry呀, 我真係咩都唔係好識, 請指點 ~ many tks.

首頁

尾頁

跳至