自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

同你分享一個事, 有個好有天份既女音樂家
佢細時, 佢母親迫佢一定要學音樂
佢依家好成功, 好出名既小提琴家
但同時地, 佢好唔鐘意佢阿媽
到依家佢有自主既能力, 佢放棄音樂
走左去滑雪

有時要睇返小朋友意願

子爵府

回覆:長老要求我吾好迫佢個孫去課外活動,因而大吵

要兼顧學業練習比賽, 辛苦嘅係小朋友
如果佢冇投訴肯練習, 食得鹹魚抵得渴, 佢都唔會點呻, 就算呻2句佢仍然會鍾意呢個活動
但當佢投訴撐唔住, 我會要佢顧好學業(因為必要嘅事,咁細個冇可能唔讀書), 停止課外活動, 調整心態, 先再考慮學唔學
獎項同天份都唔夠母子/母女關係緊要,新聞好多負面野,我唔會希望冇左個心肝

伯爵府

條路點行都要自己選擇,俾番個選擇權仔仔啦

男爵府

唔鍾意咪暫時停一停囉,可能遲些佢興趣返返來,會主動提出學翻呢!

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:對唔住,+真心覺得,+如果小朋友係哭鬧咁去學

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-18 發表
對唔住, 真心覺得, 如果小朋友係哭鬧咁去學, 拎幾多獎都無用, 你真係迫緊佢 ...

simple is the best~

禁止訪問

水晶宮

seaman1982 發表於 14-12-18 14:01
我細個都學琴同跳舞,有冇天份就唔知,開頭係中意,後來覺得辛苦就唔中意,斷斷續續都學左七八年,中途話過唔學但家人同你一樣覺得學左咁耐好o徒唔比停,後來大D迫我唔到咪一樣要停,我唔學唔練,上堂發呆邊有得迫。近年,人大左,先學番,先享受到其中樂趣,我既答案係,唔到你迫唔迫,佢要停一定會停,大個左根本冇得迫,佢要學自然會學番,到時阻都阻唔到佢。

無錯~ 樓主, 你睇下過來人既意見~
唔好為左呢d 野破壞大家既感情.....

可能佢呢一刻真係學得好辛苦呢,
咁佢學左咁耐, 將來pick up 返一定唔難既~

子爵府

我當年都曾經幾次嫌練習悶,想半途而廢,每考幾級就想放棄一次,最後我媽唔準,佢話當初揀嘅係我,點解又半途而廢?迫我繼續學,最後順利考埋演奏,我好感激當年阿媽嘅決斷,令我今日有所成就,有一技之長,阻止我半途而廢。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

.oO雪兒Oo. 發表於 14-12-18 13:41
先說說背景,佢個孫五年前已參加該課外活動,亦十分喜歡,最近因升級後覺得辛苦,所以他常哭着說不去該課外 ...
其實我都幾明白你心態,有天份但小朋友"唔爭氣"堅持唔到落去又的確幾唔好受,加上長老插手就更加無耐,有時候小朋友長期對住一樣野一定會悶架喇…而且堅持度又唔夠強,加上而家D小朋友經貴左…感到小小辛苦家長們就認為比佢抖下或者放棄,其實...有好多有成就既人都係父母迫佢地堅持先有今日既成就

其實如果可以羅到平衡點就堅持落去…試下一個月四堂改為兩至三堂,個半鐘就改一個鐘咁囉…
記住個仔係你既…最後係點都係由你去決定

琥珀宮

引用:我當年都曾經幾次嫌練習悶,想半途而廢,每

原帖由 mandelicious428 於 14-12-18 發表
我當年都曾經幾次嫌練習悶,想半途而廢,每考幾級就想放棄一次,最後我媽唔準,佢話當初揀嘅係我,點解又半 ...
你當年有無每次上堂或練習都哭鬧話唔做?你唔想繼續學既程度,恐怕同樓主仔個case不一樣!

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

事實你真係迫緊佢

侯爵府

一:原來要操水,高小初中玩學界止練四日,我家人係操水,我女也練運動一星期四日以上,雖然係辛苦啲,也不是最喜歡的,但大家也不會抗拒練習,操水和跑步都是孤單的,但我女和她的隊友慢慢培養出感情來互相鼓勵,休息時傾吓笑吓,呢點好重要,亦係佢返活動嘅一種動力, 他在泳會有要好的隊友嗎?否則,嘗試轉會。

二:升中睇獎項最多只睇小四至六,或者最後比佢停半年休息吓,讓他想清楚是否繼續.

三:我家長老也肉赤家人要操水,每次見我女都叫佢唔好去練習,但你可轉個方式講,話佢身體好咗,為身體著想,老人家最後會妥協的

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

個仔都講晒出黎又喊住講..你仲迫佢...!! 你再係咁只會連個仔都討厭你....

男爵府

阿仔今年也是小五, 本來也有項固定的運動, 定期會跟球會打公開赛. 但他反映今年呈分功課測驗多唔想打這些比賽, 最後除参加學界赛事外, 全部cut哂.始終, 都要顧及他的感受及承受能力. 遲1、2年, 鬆一些才再打囉。

翡翠宮

如果小朋友唔享受,就算佢攞幾多獎我都唔會開心

珍珠宮

好媽媽勳章

咩野都有樽頸位, 要幫小朋友渡過, 唔係夾硬黎...可能拖返慢個進度

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:對唔住,+真心覺得,+如果小朋友係哭鬧咁去學

子爵府

我覺得小朋友學野既過程係會有起伏,大人都會,有時想放棄,佢需要時間去適應,亦需要你鼓勵佢,佢一直都喜歡學,係最近先抗拒?最近遇到很大的困難令佢卻步嗎?了解下,再睇下點幫佢克服,當然要留意佢情緒及行為有冇異常。

男爵府

畀面勳章

升級後有咩大轉變?會否係比人蝦?

子爵府

回覆:.oO雪兒Oo. 的帖子

怪獸家長

首頁
34567...9

尾頁

跳至