想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

原文章由 我係跳跳虎 於 08-5-8 15:37 發表

唔好介意, 我係 public line, 佢會問你同老公身體狀況, 如果應為要 check 應該會幫你哋啩, 你無做過檢查 ? 你做得 private line 要預咗樣樣同你計喎 ~ 60k - 70k 包唔包就唔知 ~ 你可打電話問吓 ! 至於你話 icsi ...

我自己本身無做檢查, 因為最大問題係喺我老公身上..
我自己就個個月都會來m..
但因為公立就等得太耐, 所以想先了解私家係點...
唉....總之我個case就係好麻煩啦...

複式洋房

原文章由 我係跳跳虎 於 08-5-8 14:58 發表

leety & all sister,

今日返到 qm 覆診, 知道有 2-3 粒卵幾好及已成功分裂, 其餘就再睇情況, dr lee 話晏啲通知我有幾多粒要雪, 跟住 dr lee 話我子宮曾經出血, 可能係賀爾蒙影響 ! 所以要抽子宮組織化驗, 預計一 ...

即係你的蛋有好的質素啦. 太好啦.
其他東西唔好太擔心啦. 好的開始是成功之一的因素, 相信明天會更好.
我今日返去再照u/s, 得5粒, 而且緊緊達minimum標準而已.

男爵府

sklii,

就算去睇私家症, 我諗醫生都一定會同妳check清楚先做ivf!!!
妳都係打電話去問下啦.

原文章由 SKLii 於 08-5-8 17:05 發表

唉....總之我個case就係好麻煩啦... ...

民房

原文章由 PJ 於 08-5-8 23:27 發表
sklii,

就算去睇私家症, 我諗醫生都一定會同妳check清楚先做ivf!!!
妳都係打電話去問下啦.

PJ,

麻煩晒你!
我今日會打電話去瑪麗問下先...

另外, 我想問你地唔知清唔清楚, 威爾斯有無私家症架?

複式洋房

原文章由 SKLii 於 08-5-8 17:05 發表

唉....總之我個case就係好麻煩啦... ...

我都係老公既問題而做ivf, 我地宜家係私家醫院睇緊, 早前諗住排埋政府, 萬一係私家做到窮哂都可以係公家做, 我老公之前攞埋佢d report睇政府門診, 個醫生立即寫紙比佢睇專科, 點知去廣華入紙, d 姑娘話不育case入睇婦產科, 但婦產科唔比男人睇, 要我老公搵我睇門診再refer過, 激鬼死, 而家有事個果唔比睇, 冇事果個要睇醫生, 奇奇奇. 點解男人唔可以開file先. 宜家我地決定係私家做完衣次ivf先算.
如果你想排公家, 記住要問清楚.

民房

原文章由 baby_fung 於 08-5-9 11:49 發表

我都係老公既問題而做ivf, 我地宜家係私家醫院睇緊, 早前諗住排埋政府, 萬一係私家做到窮哂都可以係公家做, 我老公之前攞埋佢d report睇政府門診, 個醫生立即寫紙比佢睇專科, 點知去廣華入紙, d 姑娘話不育case入 ...

你諗住去邊間做ivf?
我老公之前已經睇左泌尿科..醫生pefer佢去瑪麗排期睇
不過, 我諗住如果係去瑪麗都會睇私家...

另外, 各位姐妹, 我想問下同一間醫院可唔可以同時排公家及做私家ivf的?

別墅

原文章由 我係跳跳虎 於 08-5-8 15:37 發表

唔好介意, 我係 public line, 佢會問你同老公身體狀況, 如果應為要 check 應該會幫你哋啩, 你無做過檢查 ? 你做得 private line 要預咗樣樣同你計喎 ~ 60k - 70k 包唔包就唔知 ~ 你可打電話問吓 ! 至於你話 icsi ...

跳跳虎:

唔好咁擔心, 化驗果邊唔會有事既... 只是保險計先驗一驗姐...而且你有幾粒好既蛋蛋, 一齊會好順利既, 保持心境開朗, 咁m小姐就會準時來, 到時就可以安時放胎...我叫你唔好緊張, 但其實我自己都好緊張, 已經噴了藥第五天, 好快就開始打針... 不過都仲要等20號回去照超聲波睇下有多粒蛋蛋, 唔知會唔會同上次一樣有19粒呢:;pppp: 我地齊齊努力啦, 做金牛媽媽呀!!!

複式洋房

原文章由 SKLii 於 08-5-9 15:42 發表

你諗住去邊間做ivf?

另外, 各位姐妹, 我想問下同一間醫院可唔可以同時排公家及做私家ivf的? ...

我係仁安做緊ivf.
上次我老公就去左政府睇普通科, 醫生寫左再轉介信比佢. 乜精子問題可以睇泌尿科架咩? 洗唔洗轉介信架?

別墅

好媽媽勳章

原文章由 PJ 於 08-5-8 16:47 發表
跳跳虎,

起碼有3個胚胎, 成績仲好過我呀 !!!
都話左妳D蛋蛋好努力GA LA!! 比D信心自己, 今次一定得

PJ,

其實你都好叻架, 唔好咁睇啦, 到你10月可以做 ivf 時你可能啲胚胎仲多過我 ~ 大家互相支持, thanks !

別墅

好媽媽勳章

原文章由 leety 於 08-5-8 18:27 發表

即係你的蛋有好的質素啦. 太好啦.
其他東西唔好太擔心啦. 好的開始是成功之一的因素, 相信明天會更好.
我今日返去再照u/s, 得5粒, 而且緊緊達minimum標準而已. ...

leety,

我明既, 我同你參唔到咋, 當初醫生話我得兩粒可以抽, 但繼續打針後先有7粒咋 ! 你有 5 粒, 粒粒都 grade one 都勁喇, 所以唔好理多與少, 質素好已經 good 架

別墅

好媽媽勳章

原文章由 藍色小雨 於 08-5-9 16:55 發表

跳跳虎:

唔好咁擔心, 化驗果邊唔會有事既... 只是保險計先驗一驗姐...而且你有幾粒好既蛋蛋, 一齊會好順利既, 保持心境開朗, 咁m小姐就會準時來, 到時就可以安時放胎...我叫你唔好緊張, 但其實我自己都好緊張, 已 ...

小雨,

話唔擔心就呃你既, 我今日要好感恩無電話到, 每日都好似好難過咁, 最關鍵會係下星期, 如果到時真係無事我就會開心 ~
我會緊記你所講, 等 m 小姐係我無壓力之下嚟探我, 你都唔好緊張喇, 或多或少會影響旦旦架, 你都知架 ! 記住唔好再飲豆類製品, 奶茶都要忍口喇, 到你 bingo 及生完 bb 後請你飲10杯囉, 夠未 ?

民房

原文章由 baby_fung 於 08-5-9 17:14 發表

我係仁安做緊ivf.
上次我老公就去左政府睇普通科, 醫生寫左再轉介信比佢. 乜精子問題可以睇泌尿科架咩? 洗唔洗轉介信架?

你老公精子問題係點?
數量極少?
游得唔好?
我係喺荃灣港安醫院check, 所以唔洗轉介信..而且我個case係一定要先睇泌尿科架

大宅

陪月勳章

跳跳虎,

我之前都好怕果啲無來電顯示的電話, 因為驚醫院打俾我叫我唔洗返去!!
你今次成績比想像中好好多, 好另叻呀!!!所以唔好成日自己嚇自己; 好似現在抽組織驗, 佢都係循例, 安全起見啫, 唔洗擔心, 無事架! 現在快啲諗吓點樣整好張床(子宮)俾BB訓啦!

原文章由 我係跳跳虎 於 08-5-8 14:58 發表

leety & all sister,

今日返到 qm 覆診, 知道有 2-3 粒卵幾好及已成功分裂, 其餘就再睇情況, dr lee 話晏啲通知我有幾多粒要雪, 跟住 dr lee 話我子宮曾經出血, 可能係賀爾蒙影響 ! 所以要抽子宮組織化驗, 預計一 ...

大宅

陪月勳章

藍色小雨,

你上次的情況我還記得, 好開心聽到你現在已開始TREATMENT, 希望你今次一切順利, 加油!!!

跳跳虎:

唔好咁擔心, 化驗果邊唔會有事既... 只是保險計先驗一驗姐...而且你有幾粒好既蛋蛋, 一齊會好順利既, 保持心境開朗, 咁m小姐就會準時來, 到時就可以安時放胎...我叫你唔好緊張, 但其實我自己都好緊張, 已 ...

大宅

原文章由 SKLii 於 08-5-9 15:42 發表

你諗住去邊間做ivf?

另外, 各位姐妹, 我想問下同一間醫院可唔可以同時排公家及做私家ivf的? ...

No. if you go to private line in public hospital, you can't go to public line of any public hospital.

do yo want to wait?

男爵府

SKLii,

威爾斯都有私家症!!
不過妳去得政府醫院睇私家症, 咁就當然去瑪麗啦. 瑪麗IVF都好出名GA!!

原文章由 SKLii 於 08-5-9 11:14 發表
PJ,

麻煩晒你!
我今日會打電話去瑪麗問下先...

另外, 我想問你地唔知清唔清楚, 威爾斯有無私家症架?

男爵府

跳跳虎,

哈哈, ANYWAY妳今次真係叻過我呀
下次, 我一定以妳為目標

原文章由 我係跳跳虎 於 08-5-9 17:18 發表
PJ,

其實你都好叻架, 唔好咁睇啦, 到你10月可以做 ivf 時你可能啲胚胎仲多過我 ~ 大家互相支持, thanks !

男爵府

藍色小雨,

妳都開始了第2次treatment啦....快過我tim!!
妳都要加油呀!!!

跳跳虎:

複式洋房

原文章由 SKLii 於 08-5-9 17:49 發表

你老公精子問題係點?
數量極少?
游得唔好?
我係喺荃灣港安醫院check, 所以唔洗轉介信..而且我個case係一定要先睇泌尿科架

我老公精子數量少,活動力又不足,醫生評為Moderate Oligo-Astehno-Teratozoospemia.
係唔係唔洗睇泌尿科架?

民房

原文章由 baby_fung 於 08-5-9 22:06 發表

我老公精子數量少,活動力又不足,醫生評為Moderate Oligo-Astehno-Teratozoospemia.
係唔係唔洗睇泌尿科架?

我唔係太清楚醫學名稱的...
雖然你老公精子數量少同活動力不足
但係應該可以做ivf-icsi
只要有一條精子都有機會成孕.

首頁

尾頁

跳至