嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

原文章由 coolJen 於 08-6-6 17:38 發表
臭bb媽咪,
你在那間政府醫院?
下星期第一次見政府醫生, 應該唔會立刻比我照U/S.

現開始忙請工人, 希望請到位有愛心湊孖B啦.
我完全沒有人幫手, 所以日後安排都好頭痛.
你們請印傭 or 賓賓?

下次幾時覆診呀?覆診 ...

我係聯合生呀..
點解呢??你而家幾多週?
好似第3定4個月之後先會次次覆診照U/S...
第日BB出世你打算自己和工人湊呀??
我冇請人..因為我有屋企人幫手...
屋企人幫手湊始終放心D..

大宅

臭bb媽咪,

我現在15weeks, 排QE. 我唔知第一次見醫生會唔會比我照u/s?
你是全職媽咪?
我冇屋企人幫手:cry:, 一定要請工人. 最煩是產假後, 點安排工人日間湊孖B.

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-6 17:46 發表

我係聯合生呀..
點解呢??你而家幾多週?
好似第3定4個月之後先會次次覆診照U/S...
第日BB出世你打算自己和工人湊呀??
我冇請人..因為我有屋企人幫手...
屋企人幫手湊始終放心D.. ...

男爵府

大廚勳章

原文章由 coolJen 於 08-6-9 11:34 發表
臭bb媽咪,

我現在15weeks, 排QE. 我唔知第一次見醫生會唔會比我照u/s?
你是全職媽咪?
我冇屋企人幫手:cry:, 一定要請工人. 最煩是產假後, 點安排工人日間湊孖B.

...

HI~我係在職mami~
我記得第一次見醫生會照u/s..確認twins &預產期
請一個工人可能會應付twins唔嚟..
會唔會有親朋戚友可以幫到你呀?淨係幫手睇住姐姐做野都好丫..

別墅

睛靈勳章

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-6 17:22 發表

下次幾時覆診呀?覆診時應該睇得清楚D喇~
而家次次去政府覆診都會話我知係孖仔~

我聽日(11/6)會去QE照詳細U/S呀!唔知有無新發現!

別墅

睛靈勳章

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-10 10:46 發表

HI~我係在職mami~
我記得第一次見醫生會照u/s..確認twins &預產期
請一個工人可能會應付twins唔嚟..
會唔會有親朋戚友可以幫到你呀?淨係幫手睇住姐姐做野都好丫.. ...

coolJen,

你今日有無得照u/s呀?不過日間醫療中心四樓部機好似唔係好清楚,我上次照完要再等聽日先有得照詳細u/s.
我同意臭bb媽咪話一個工人應付twins唔嚟,真係要揾多個人睇住吓好d呀!

我無番工,一個人照顧一個b都辛苦,我都驚遲d就算多個工人,都攪唔掂三個呀!

avisf

大宅

avisf, 臭bb媽咪,

我昨日在 QE無得照u/s 呀, 以為早d去早d走, 9:00am到, 12:30才走得. 等到好累 醫生只在我肚上用心跳機 check心跳, 再問下d資料, 同我上次只去驗血問d野查不多. 真好求其.
不過佢安排我在17weeks照結構.
照結構不是在20weeks 後嗎? 我算唔算早?

我都知一個工人應付twins唔嚟, 如果請多個partime又太heavy.

coolJen,

你今日有無得照u/s呀?不過日間醫療中心四樓部機好似唔係好清楚,我上次照完要再等聽日先有得照詳細u/s.
我同意臭bb媽咪話一個工人應付twins唔嚟,真係要揾多個人睇住吓好d呀!

我無番工,一個人照顧一個b都辛 ... [/quote]

別墅

睛靈勳章

原文章由 coolJen 於 08-6-11 18:44 發表

我昨日在 QE無得照u/s 呀, 以為早d去早d走, 9:00am到, 12:30才走得. 等到好累 醫生只在我肚上用心跳機 check心跳, 再問下d資料, 同我上次只去驗血問d野查不多. 真好求其.
不過佢安排我在1 ...

coolJen,
你都真係等好耐喎,仲要咁求其添
不過都好在有得照結構,慳番D,我朋友陀單胎,無得照呀,要去揾C+.
17WEEKS又真係好早,會唔會孖胎早D照清楚D,因為無咁逼? 昨日QE醫生幫我BOOK了19WEEKS照結構.
你對B係單卵OR雙卵孖呢?醫生話我係單,有30%機會有雙胎輸血症問題,所以以後會每四星期幫我照一次U/S.我會另外BOOK私家每四星期照一次,另外又要去QE四樓覆診, 只係見醫生都好唔得閒.希望BB唔會有事啦!
有關照顧BB,我諗你真係要都時先知應唔應付倒,希望對B好湊 ,好湊同唔好湊 ,真係好唔同.都好多人叫我請兩個工人,但真係無錢無地方.

大宅

twins 34 weeks born, 4.9/4.3 lbs, the smaller one stayed in antenatal Intensive Care Unit for 2 weeks until he was ready to digest milk and heavy enough (5 lbs).

I have 2 maids to take care of 3 bbs. you're right that it's 超辛苦, particularly when I needed to go back to work. Fortunately they stopped night milk when they were 1 month's old but now when they were 4 mths, they have the problem of 嘔奶 / 唔食奶!

The key point is: Pay extra more attention and time to your big boy to reduce his feeling of being ignored and jealousy. My maternity leave was actually used to take care of the big boy instead of twins. Don't stop any existing habits with your big boy. e.g. if you always tell stories with him before sleep or pamper him to sleep, don't stop this when twins are born! spend more time with your big boy la.

原文章由 avisf 於 08-6-5 14:59 發表

buu0605,

你同我個case好似呀! 我對孖出世,如無意外大仔先得20個月,你開頭咪勁辛苦?點湊呢?好想學o下野?thanks!

大宅

avisf,

我都覺得早, 你知啦如果再同醫生講遲d得唔得, 都唔知遲幾時.
有得照結構即刻ok啦. 是否要付150.-收費??
我是雙卵孖, 希望到時知道孖仔, 孖女or 仔女啦

嘩, 你一個月照2次u/s, 真很好忙啊.

好多人都叫我請兩個工人, 我都想, 無錢之餘, 地方都是大問題, 加2個工人+孖b 盡量希望孖b乖d易湊啦.

coolJen,
你都真係等好耐喎,仲要咁求其添
不過都好在有得照結構,慳番D,我朋友陀單胎,無得照呀,要去揾C+.
17WEEKS又真係好早,會唔會孖胎早D照清楚D,因為無咁逼? 昨日QE醫生幫我BOOK了19WEEKS照結構.
你對B ... [/quote]

民房

起初我都想係私家生孖b, 不過有我個朋友同我講不如將畢錢儲起俾對孖b第時用仲好&佢又advise我去廣華生, 所以我就決定喺廣華生.
由開始做懷孕檢查(包括度頸皮)到開刀生, 全部都喺廣華搞掂哂. 廣華有一個專睇孖b嘅部門, 每次做檢查唔駛同埋單b mani一齊排隊做檢查 (排隊時間又快), 而且仲係每次都可以照ultra sound.
廣華d醫生, 護士&嬸嬸都好nice同helpful, 因為開刀生關係, 我到第二日都落唔到床&湊bb, 佢哋又要照顧我又要幫我湊埋對孖女...
d服務真係好好...

別墅

睛靈勳章

原文章由 buu0605 於 08-6-12 17:21 發表
twins 34 weeks born, 4.9/4.3 lbs, the smaller one stayed in antenatal Intensive Care Unit for 2 weeks until he was ready to digest milk and heavy enough (5 lbs).

I have 2 maids to take care of 3 bb ...

buu0605,多謝指教.我會留心大仔的反應,希望佢唔會妒忌啦!
我亞媽同奶奶都想o係孖仔出世後幫我湊吓個大仔,但我就唔想,因為怕大仔以為我有細就唔要大. 我只會請一個工人,唔會到時攪唔攪得掂呢,?

你對孖仔好勁,一個月就戒到夜奶,我個仔而家仲間唔中要食呀,真係好累!

別墅

睛靈勳章

原文章由 coolJen 於 08-6-16 18:24 發表
avisf,

我都覺得早, 你知啦如果再同醫生講遲d得唔得, 都唔知遲幾時.
有得照結構即刻ok啦. 是否要付150.-收費??
我是雙卵孖, 希望到時知道孖仔, 孖女or 仔女啦

嘩, 你一個月照2次u/s, 真很好忙啊.

好多人都 ...

係呀,要交$150,不過都平過私家好多!

希望你照倒係一仔一女啦!照完記得話我知!

別墅

睛靈勳章

原文章由 twins_snowman 於 08-6-18 19:00 發表
起初我都想係私家生孖b, 不過有我個朋友同我講不如將畢錢儲起俾對孖b第時用仲好&佢又advise我去廣華生, 所以我就決定喺廣華生.
由開始做懷孕檢查(包括度頸皮)到開刀生, 全部都喺廣華搞掂哂. 廣華有一個專睇孖b嘅部門 ...

我都聽過廣華好,但真係無諗過會好到有孖b部,早知就去廣華啦!

我其實覺得QE都OK,不過照超聲波同覆診分開,好浪費時間同好煩!

禁止訪問

男爵府

原文章由 twins_snowman 於 08-6-18 19:00 發表
由開始做懷孕檢查(包括度頸皮)到開刀生, 全部都喺廣華搞掂哂. 廣華有一個專睇孖b嘅部門 ...

乜廣華有孖b部? 我都喺廣華生, 點解唔知嘅?

大宅

avisf,

昨天已照結構了, 醫生都好細心, 照了好耐呀.
知道1個是仔仔. 另一個照唔到性別.
真係好, 醫生要我 21weeks 再照結構, , 因為 17wks 太細, 都好難照清楚.
睇吓下次見私家醫生有冇驚喜一仔一女先
你下次照結構早d去登記, 都好多人啊.

係呀,要交$150,不過都平過私家好多!

希望你照倒係一仔一女啦!照完記得話我知! [/quote]

男爵府

大廚勳章

原文章由 coolJen 於 08-6-11 18:44 發表

不過佢安排我在1 ...

我第一次在聯合照結構都係16週6做...度完大細..
問醫生野十問九唔應...仲話我知係龍鳳胎...
做完自己仲唔放心...再搵私家做多次..
知道佢地一切正常先放下心頭大石ja...

大宅

臭bb媽咪,
希望我都係同你一樣龍鳳胎啦, 女可以同佢扮靚.
我等下次在政府再照結構, 睇吓是否清楚d, 每次照bb都比個patpat 和側面我睇. 我都想知佢地在基本檢查上, 一切正常先安心.
我覺得政府醫生都唔想我地問太多野, 好似阻佢地睇下一個.

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-25 18:07 發表

我第一次在聯合照結構都係16週6做...度完大細..
問醫生野十問九唔應...仲話我知係龍鳳胎...
做完自己仲唔放心...再搵私家做多次..
知道佢地一切正常先放下心頭大石ja... ...

男爵府

大廚勳章

原文章由 coolJen 於 08-6-25 18:33 發表
臭bb媽咪,
希望我都係同你一樣龍鳳胎啦, 女可以同佢扮靚.
我等下次在政府再照結構, 睇吓是否清楚d, 每次照bb都比個patpat 和側面我睇. 我都想知佢地在基本檢查上, 一切正常先安心.
我覺得政府醫生都唔想我地問太多野, ...

cooljen,
哈哈~肚入面對b唔係龍鳳胎係孖仔呢...
因為一早已經知道係孖仔,所以當政府醫生話係龍鳳胎就更加覺得佢地求其.....即使問左佢地都唔會點答...有時真係唔問好過問~

別墅

睛靈勳章

原文章由 coolJen 於 08-6-24 18:36 發表
avisf,

昨天已照結構了, 醫生都好細心, 照了好耐呀.
知道1個是仔仔. 另一個照唔到性別.
真係好, 醫生要我 21weeks 再照結構, , 因為 17wks 太細, 都好難照清楚.
睇吓下次見私家醫生有冇驚喜一仔一女先 ...

coolJen,
照倒有個仔都好丫,雖然我自己好鍾意女,但老套D都認為有個仔無咁大壓力,見有D朋友因為總是生女,6299唔like都幾可憐。
不過梗係有仔有女最perfect啦!希望21weeks時有你好消息!

昨日去左c+照u/s,兩個bb都ok.個c+都好老實,叫我唔使去覆診,佢話我咁早期就算發現有咩事都做唔倒d咩,若qe見有咩唔妥都一定會幫我照密d,叫我唔使擔心咁多.都好,佢咁講,我可以慳番好多錢同時間.

首頁

尾頁

跳至