興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

引用:各位:我收養左佢一日。回家後都好乖,又被

原帖由 mf7433 於 15-01-13 發表
各位:我收養左佢一日。回家後都好乖,又被人摸(唔甘抱),四周觀察。抱佢入貓盆示意厠所在那兒,食物放那兒 ...
唔好咁諗, 起碼你有心

禁止訪問

引用:Quote:BoeyWW 發表於 15-1-13 04:51 其實有

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:現在正與一JM聯絡中,如無意外她會領養阿比

原帖由 iamverysleepy 於 15-01-13 發表
現在正與一JM聯絡中,如無意外她會領養阿比。即使最終她不要,我都不會讓老公送牠去SPCA。不過,考慮到另外 ...
Paws foundation 你可試試找Kat, pm-ed

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

子爵府

引用:Quote:原帖由 iamverysleepy 於 15-01-13

原帖由 BoeyWW 於 15-01-13 發表
唔好意思,說話講得太重,若果真係想搵人可post上fb回響較大
不是,我明白你為阿比好。我真的很感謝你的意見。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:老公話要棄養貓。點算?

各位 我都明明白大家擔心貓貓
我同大家一樣 知道呀比有機會被送去SPCA都好心痛
今晚我會去樓主屋企探望呀比…
待我準備好一切會接呀比去我度
我屋企一樣有三隻領養貓
其中一隻更曾經抓到貓義工入急症
但宜家一樣同我相處得好開心
所以我可以向大家保證 即使呀比再惡 我都唔會棄養

而呢件事樓主都有盡力去為呀比揾新主人
希望大家唔好再話樓主啦

WINCEKWOK    發表於 15-1-14 12:21

大宅

kisscandysweet 發表於 15-1-13 16:43
今晚我會去樓主屋企探望呀比 ...
阿比如到你家, 是不是會先困籠? 如是, 可在籠中放三貓用過的物件, 大人/小孩用過的物件也放入去, 等阿比習慣三貓/大人/小孩味道, 隔著籠周阿比傾計, 我相信貓狗聽得明人話, 希望阿比能融入你家

大宅

明白無論樓主, 定新領養既JM都係想阿比好, 希望可以揾到個好啲既解決方法

我再講多啲有關我之前提過既母子貓, 雖然每隻問題貓咪既解決方法未必一樣,但可以俾樓主或阿比新主人參考吓, 我哋都同現任主人經過一輪詳盡既討論加觀察至有現在既成果, 首先現任主人買咗一個大籠俾佢哋, 用深色布蓋住頂, 籠既後面, 同上半部籠, 俾佢哋有私隱度, 貓貓用開既墊留返俾佢哋用, 個大籠有幾層, 最低層放沙盤同食物, 水, 上兩層放墊俾佢哋瞓, 貓咪到埗後頭幾日都係遠距離觀察, 只同佢哋清沙盤同放糧水, 每日短時間開籠俾佢出嚟行個圈, 之後至再慢慢加長放行時間, 同佢哋玩吓玩具, 慢慢摸吓佢哋

有啲貓會比較慢熱, 尤其係心理上有啲問題既貓貓, 被遺棄過既貓貓....心理上不平衡有機會帶有攻擊性, 去到新環境需要俾啲時間大家慢慢適應

我從朋友處領養既貓貓, 我接手時已經十歲, 佢喺舊主人度困籠超過五年, 佢一嚟到我屋企坐定之後就流眼淚, 係真係流透明既眼淚, 佢平時啲眼分泌物係啡色既, 所以佢哋其實知道自己已經被遺棄, 我哋人類可以做既就係盡力幫助佢哋, 因為佢哋無得選擇自己既路

如果原主人真係不能再養, 其實幫佢哋揾過另一條出路都係好事, 不過性格有問題既就要小心處理, 好似我隻貓貓咁, 依家女皇一樣既生活, 我同C6就變咗貓奴了

樓主, 加油呀~

大宅

回覆 kisscandysweet 的帖子

加油呀JM

大宅

愛貓人 發表於 15-1-13 17:01
阿比如到你家, 是不是會先困籠? 如是, 可在籠中放三貓用過的物件, 大人/小孩用過的物件也放入去, 等阿比習 ...

我都相信貓狗聽得明人話, 我試過幾次

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:愛貓人 的帖子

無錯 我之前果兩隻惡貓都係由圍布開始

男爵府

睛靈勳章

引用:各位 我都明明白大家擔心貓貓我同大家一樣

原帖由 kisscandysweet 於 15-01-13 發表
加油!! 多謝你

子爵府

引用:明白無論樓主, 定新領養既JM都係想阿比好,

原帖由 ven219 於 15-01-13 發表
明白無論樓主, 定新領養既JM都係想阿比好, 希望可以揾到個好啲既解決方法

我再講多啲有關我之前提過既母子 ...
多謝你的分享。遇上你的貓真幸福。

禁止訪問

引用:各位+我都明明白大家擔心貓貓我同大家一樣+

禁止訪問

引用:明白無論樓主,+定新領養既JM都係想阿比好,+

子爵府

回覆:老公話要棄養貓。點算?

最新消息:
今晚阿比已被JM接走了。
多謝好好人,好有心的JM.
王再次多謝各位在這裏俾過我意見的JM們。

伯爵府

JM加油啊,衷心希望阿比可以適應新生活

子爵府

引用:Quote:原帖由 warm_warm 於 14-12-29 發表

原帖由 iamverysleepy 於 14-12-30 發表
囡囡出世時,阿比周圍屙尿,那時已有搵過獸醫,獸醫話佢應該係唔適合同其他貓共處,建議幫佢搵新主人,只能 ...
有冇信得過嘅家人可以接收阿比?如果將佢送比其他唔識嘅人驚到時覺得養唔掂最終都係棄養

幾時先上到車.....

大宅

kisscandysweet 發表於 15-1-13 16:43
我覺得你講得好正面, 如果個個都好似你咁肯為對方諗多一步, 出聲持平, 個世界和諧好多

子爵府

引用:Quote:原帖由 iamverysleepy 於 14-12-30

原帖由 c.hutchson 於 15-01-28 發表
有冇信得過嘅家人可以接收阿比?如果將佢送比其他唔識嘅人驚到時覺得養唔掂最終都係棄養

...
家人無㗎啦,而家已有JM領養了。

男爵府

一直有留意你地貓貓,我覺得樓主好幸福,有咁多人支持,最後阿比都有個家。
而我就唔好彩,我都係有兩隻貓,其中一隻我帶回當初領養地方,我都係迫於無耐,同佢地阿頭傾咗好耐先決定,當中由領養至今,好多事發生,我都一力去做,但當真的冇法子之下退回,就比人話衰人,不知所謂,如果我真衰人,我之前就唔理隻貓,等佢病死,我大住個肚,帶貓出出入入,佢要做手術,返到屋企我要幫貓洗傷口,我都冇放棄過,大住個肚又辛苦,我一直都冇話唔要佢,最後佢好返晒好耐。。。
到最後,發覺乜都好,唔好退貓,應該自己找好人家收養,我好後悔唔學樓主。。。。。

首頁

尾頁

跳至