自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:言論自由應否有界線?

尊重人哋嘅宗教是常識!
等如無人會系個基督徒面前講耶和華壞話。
況且明知包頭既真係唔講得笑,
可以為咗自己嘅宗教命都唔要!
你仲攞人哋嘅神開玩笑?

MsBusy    發表於 15-1-18 16:02
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

回覆 rabbit75 的帖子

我曾經到過一個基督教會聽講道,聽啫,個牧師批評別的教拜偶像。喂,人地個教點拜神關你基督教咩事,何解要話人?自此之後,我當然唔會再去啦。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 櫺囹桼 的帖子我認為言論庭自由是有必

原帖由 9830didididi 於 15-01-18 發表
回覆 櫺囹桼 的帖子

我認為言論庭自由是有必要,但同時也應懂得適可而止,影響別人的情緒的,應小心行事, ...

男爵府

言論自由並不是自以為是
如果人家也拿耶穌畫得亂七八糟,我估早就全球上街。宗教是不能拿來開玩笑的!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Lioncat 於 15-01-17 發表Tot

原帖由 Bling11 於 15-01-18 發表
冇問題架,你侮辱法國人,人哋只會懶得理你,或開場口水戰而已,唔通會出兵打你咩

...
如果有人不停侮辱你,挑釁你,我唔信你會無動於衷。當然唔贊成你用暴力回應

王國長老

王國長老

太多人濫用言論自由四個字, 他人宗教信仰亦應尊重.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

琥珀宮

Pulmma 發表於 15-1-18 10:37
前面係隻巔狗, 冇性, 你當然有自由去日日去攪佢啦, 但有一日比佢反咬到, 就唔好鬧點解隻狗來咬你。

...
喜愛將自己果套價值觀加諸別人身上,而且同是媒體,習慣

挑釁角色,又點會明白「先撩者賤」嘅道理吖!

I am not Charlie as well.

琥珀宮

forbetter 發表於 15-1-18 16:19
歸根結底,西人覺得回教係低級過耶教,所以可以玩弄、戲弄。西人鬧完人家暴行之餘亦應該反思。但好明顯,佢 ...
《查理周刊》都有出文章、圖片諷刺天主教,相信呢間報社已積落

唔少仇怨。別些組織冇反擊只係有包容心,但始終上得山多終遇虎,

一直唔收手。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Bling11 於 15-01-18 發表冇

原帖由 究竟我是誰 於 15-01-18 發表
如果有人不停侮辱你,挑釁你,我唔信你會無動於衷。當然唔贊成你用暴力回應

...
我唔信一個文明國家因口水戰會打仗,只因涉及實際利益才會打仗。如果因口水戰而打仗嗰啲係野蠻部族,恐怖份子。事實上此宗教狂熱份子既虛偽和殘暴不仁已是眾所周知。且再重申,人家諷刺的是宗教份子而非宗教本身,毛罕默德亦並非神,你識得分未?

ryanfung    發表於 15-1-18 17:07

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我無睇過份週刊,但從電視訪問聽到週刊發言人話:我地唔會改變,會繼續以諷刺伊斯蘭教為主題。

果下我都打過突:原來一直都諷刺緊人地宗教?仲以此為榮?

唔好講話宗教咁神聖啦,你日夜諷刺人地阿媽,人地都著火啦!言論自由有個限度掛

MsBusy    發表於 15-1-18 18:10

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

虧佢哋仲死撐話人無優默感, 教宗講得好啱, 如果有人拎佢父母嚟講笑仲公開侮辱,佢都會出手打人, 呢個已經唔單止宗教問題, 仲係尊重問題, 當然, 自以為事嘅唔當一回事, 難為被連累嘅無辜者

水晶宮

引用:Quote:原帖由 究竟我是誰 於 15-01-18 發表

我唔信一個文明國家因口水戰會打仗,只因涉及實際利益才會打仗。如果因口水戰而打仗嗰啲係野蠻部族,恐怖份 ...
宗教分子就可以肆意諷刺

子爵府

引用:歸根結底,西人覺得回教係低級過耶教,所以

原帖由 forbetter 於 15-01-18 發表
歸根結底,西人覺得回教係低級過耶教,所以可以玩弄、戲弄。西人鬧完人家暴行之餘亦應該反思。但好明顯,佢 ...
錯。只因好多回教徒仲奉行所謂原教主義,殘暴不仁,與西方文明普世價值觀背道而馳。事實上好多聖戰份子以宗教為名,販賣婦女人口,綁架外國人並要求天價贖金,與黑幫無異

子爵府

引用:Quote:原帖由 Bling11 於 15-01-18 發表我

宗教分子就可以肆意諷刺
係極端狂熱宗教分子,你咪歪曲我意思玩者屈

子爵府

引用:Quote:原帖由 Bling11 於 15-01-18 發表我

宗教分子就可以肆意諷刺
事實上唔做衰嘢有點會俾人諷刺呢,用腦運用吓邏輯啦唔該

水晶宮

引用:Quote:原帖由 究竟我是誰 於 15-01-18 發表

事實上唔做衰嘢有點會俾人諷刺呢,用腦運用吓邏輯啦唔該
至有腦係你喇

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我唔信一個文明國家因口水戰會打仗,只因涉及實際利益才會打仗。如果因口水戰而打仗嗰啲係野蠻部族,恐怖份 ...
你講緊美國? 當年伊拉克某酒店用馬賽克鋪上老布殊俏像鋪地, 被美國指控藏有大剎傷力武器而滅國, 係中東人立場係優默, 係布殊眼中係侮辱, 而家一而再拎人哋嘅宗教嚟取笑, 唔係同出一撒嗎?

子爵府

原帖由 alicemic 於 15-01-18 發表
你講緊美國? 當年伊拉克某酒店用馬賽克鋪上老布殊俏像鋪地, 被美國指控藏有大剎傷力武器而滅國, 係中東 ...
你都未搞清楚,在世的宗教代表並非就等如宗教本身。如果天主教教宗有朝一日被發現戀童,咁報刊諷刺教宗呢個人,又是否等如侮辱天主教本身?喺呢個情境下,究竟侮辱天主教既係報社抑或教宗本人?

你話掟鞋事件,好似剛好掉返轉喎,係伊拉克人覺得掟鞋是侮辱,掟鞋者才希望以此羞辱布殊,但布殊避開咗隻鞋,仲笑笑口話自己唔係呢個size。再者就算存殊真覺得受辱,都冇因為咁放粒原子彈佢歎吖,從來都係因為石油利益打佢而已。

你搞清楚未?

公爵府

講得o岩

首頁

尾頁

跳至