婆媳關係

跳至

首頁
34567...14

尾頁

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

留毛

子爵府

回覆:極品台灣奶奶

留毛

別墅

引用:逃避都唔系辦法,你同你老公一定要霖返D方

原帖由 dinosaurmum 於 15-01-21 發表
逃避都唔系辦法,你同你老公一定要霖返D方法來講服佢屋K人架!
面對住一班完全唔講道理既屋企人,無論你點樣講都說服唔到佢地的,只要一唔合佢心意,佢就已經判你有罪

大宅

你講到咁恐怖, keep好d passport
可唔可以袋住係家姐到先
可能麻煩佢叫佢接機送機
自己copy 定副本跟身就算

複式洋房

我岩岩嫁左去台灣!
我都覺得台灣人係好迷信,因為我62 99都好迷信
我62 99成日都去拜,大大小小事都去問一餐!(寧可信其有,不可信無)
佢地都幾傳統思想,個仔結左婚一定要同住!(我同老公講好左,相處唔到我要搬走)到而家站時都無事發生!相處都ok
但唔知生左小朋友之後會點!
同姑9相處就極之有問題!

大宅

想生BB熱投 BK Milk勳章

真的家家有本難唸的經
樓主,一切小心啊。希望過年後知道你一家3口平安回港,玩得開心d

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Angela.Cheung 於 15-01-21

原帖由 小彩 於 15-01-21 發表
都唔算近,開車過去1小時左右啦~
建議姊妹一到步,護照先比家姐keep住。

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

大宅

樓主提下你你地去到台灣,千祈唔好比你6299單獨帶bb出去呀,bb係邊你要跟到邊,Hk唔係佢地地方,佢地唔會大膽做d咩,不過台灣係佢地地頭,好難講,佢地家人親戚係哂個邊勢大,個膽都大d哂,呢d都係心理

複式洋房

d台灣人係好鐘意同住。我見我ex+佢細佬+佢老婆+細佬兩個仔+ex爸爸+ex媽媽全部一齊住。但d台灣妹好似冇乜嘢咁,可能culture唔同,或者可能我只係睇到表面啦!但d台灣媽媽都幾煩,乜都挑剔一餐。同埋d飲食習慣好唔同. For example, 食水果加糖。

樓主要好好捍衛自己在香港嘅家,自由and BB!

男爵府

引用:Quote:原帖由 kittywong923 於 15-01-21 發

原帖由 ky0416 於 15-01-21 發表
你仲諗住嫁比佢?
明知係死路一條都要入去 ?
我唔會啦!
死路一條,我唔想甘快死住!

男爵府

都似小事但你老公always stand with u. 好重要。
其他野由佢。我真係唔明。點解中國人d奶奶會咁。
佢以前都做過人新抱。

別墅

引用:d台灣人係好鐘意同住。我見我ex+佢細佬+佢

原帖由 Dreamie 於 15-01-22 發表
d台灣人係好鐘意同住。我見我ex+佢細佬+佢老婆+細佬兩個仔+ex爸爸+ex媽媽全部一齊住。但d台灣妹好似冇乜嘢 ...
沒錯,老一輩台灣人真係迷信到爆炸,我以前同老公過年返台灣,老爺奶奶都限制我地下午3點前要返到家,因為要拜裝香,唔可以遲,真係好多規矩

別墅

引用:都似小事但你老公always stand with u. 好

原帖由 ccgirlcc 於 15-01-22 發表
都似小事但你老公always stand with u. 好重要。
其他野由佢。我真係唔明。點解中國人d奶奶會咁。
佢以前都 ...
我嚴重懷疑佢以前冇咩點湊過BB,聽99講以前都係佢家婆同老公湊BB的,佢冇咩點幫手。
沒錯,佢都做過人新抱,但佢既99好好,冇咩所謂咁,又冇咁多要求。不過有樣野可以肯定,就係由於99性格本身就好霸道,加上佢好緊張我老公,又當正我搶左佢個仔,咁又點會有好面色比我睇呢~

別墅

引用:我岩岩嫁左去台灣!我都覺得台灣人係好迷信

原帖由 路邊小花 於 15-01-22 發表
我岩岩嫁左去台灣!
我都覺得台灣人係好迷信,因為我62 99都好迷信
我62 99成日都去拜,大大小小事都去問一 ...
等到你生左小朋友,大把野會發生。
首先佢地會覺得個bb係屬於男家的,樣樣野女家無權決定,如果迷信程度嚴重d,就會好似我咁,改名有問題,床位方向有問題,生辰八字有問題,bb剋爸爸,仲要搵人上契,crazy

男爵府

引用:唔好話咩呀,我未結婚,有時同男友講啲婆媳

原帖由 kittywong923 於 15-01-21 發表
唔好話咩呀,我未結婚,有時同男友講啲婆媳關係,我男友已經企左向佢亞媽嗰面啦!
重叫我搵個無6299既男人 ...
Same as mine, 佢淨係話要就個老人家。。。

伯爵府

passport同出世紙放娘家,會安全啲

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

小彩 發表於 15-1-21 12:28
在我預產期的前一個月, 老公同我講, 等BB一出世後, 老爺奶奶就要黎香港探BB, 我覺得有D問題, 因為當時我仍 ...
只可以話你知,台灣人好多都超迷信架,
所以你99先咁多迷信野,
呢D都可能係文化差異既一種,
真係辛苦你

伯爵府

你有冇証實過99個癌症係真定假?

別墅

引用:Quote:原帖由 kittywong923 於 15-01-21 發

原帖由 Kanny_yan 於 15-01-22 發表
Same as mine, 佢淨係話要就個老人家。。。
如果只係因為要讓老,我唔可以接受。但好似我99咁有cancer,我都會體諒佢,平日小事情我都會忍,例如鬧我唔幫老公洗衫,10點返到屋企鬧我夜返(我只係去我媽度),對我家人黑面,態度差等等。但影響到bb的事我一定冇得傾。

別墅

引用:你有冇証實過99個癌症係真定假?

原帖由 kakakwok716 於 15-01-22 發表
你有冇証實過99個癌症係真定假?
好難證實喎,不過應該係真既,佢自己都因為呢個病成日喊,同埋我見佢有食化療藥,我老公仲陪佢覆過診

首頁
34567...14

尾頁

跳至