婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:新年使唔使斟茶俾6299

我自己亞媽都未斟,點解要我斟比你,斟都斟比自己亞媽先啦,同你地關系又唔係好,你只係我老公個亞媽,我同你冇關系架

愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

回覆:yl88 的帖子

講開又講,當年酒席我地全部自己包辦,男家一個仙都冇出(62係做生意的),最cheap係佢家姐兩公婆,只係比咗一舊水斟茶利是,人情禮物嘜都冇。

男爵府

回覆:kitwong 的帖子

╳2

大宅

回覆:樂希媽媽 的帖子

:lol

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+樂希媽媽+於+15-02-04+發表ne

原帖由 yl88 於 15-02-20 發表
我都怕自已會忍唔住淋落地n

愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

賤99係我結婚頭幾年都要做,至從叔仔结左婚後,就唔夠薑再叫,因為叔仔老婆治到伛兩佬屎,乜都唔洗怄做,恰到我屎,我條命好恰呀,臭西🏥🏥🏥🏥🏥

一之蘭太太    發表於 15-3-2 17:26

大宅

🐯🐯🐯🐯🐯🐯🐯⚡⚡⚡⚡又唔Q抵得個仔對老婆好,教個仔離婚

大宅

我都係依家先知有呢個規矩, 今年結婚第一年, 話說我年初一都訓到成10點幾先起身, 大伯佢地晨早上來同我6299請安, 我一起身習慣即時去沖涼梳洗, 一出來99已經沖哂茶, 細細聲問我, 你搞掂未呀, 搞掂就斟杯茶比我地啦, 我一頭霧水, 不過事但斟就斟, 又逗返2封利是~

子爵府

初頭要跪低jump茶,因為c6同姑9一向都有

後來,可能同99關係差左
反而佢話唔使。。。成家都無

珍珠宮

引用:奠就會,斟就咪洗旨意!

原帖由 am621 於 15-02-04 發表
奠就會,斟就咪洗旨意!

TreeLover    發表於 15-3-4 15:44

男爵府

我c6&99冇講過,不過我c6唔會斟架,佢絕對唔係一個孝子,況且如果要我斟,我實斟埋比我父母,所以根本唔會有機會斟

複式洋房

關於針茶,又係一個好的問題!!話說我99今年生日個時話我仲咩唔上去針茶比佢(我係初來報到),跟住就同我訓話,話:新年呀,你要來我家針杯茶比我,針杯茶比老爺,比封利是我,比封利是比老爺
講的時候語氣熊度麻麻,我就係度係係係,我c6就同奶奶講話唔洗啦,99就話咩唔洗,样样都唔洗,lee d叫尊重
事後我都未出聲,我c6就已經講,中國幾千年的文化,99始終愛下馬威,可想當時我99的態度!

其實針茶都算啦,我最唔明係點解要我比利是???利是唔係長比幼???(p.s,我針茶比佢兩老,佢係冇另外比針茶利是,但有比新年利是),我唔係介意我比佢個100幾十,請飲茶都唔止,只係我係幼,點解要求我比利是?我家c6最後冇比佢又唔出聲!

伯爵府

熱血勳章

睇哂啲post, 感受到好多jm同男家關係有幾差

自己係初歸新抱,娘家屋企無斟茶習慣
但既然男家有,我都好開心斟哂比6299, 太99
同老公嘅大伯呀叔姑媽姑姐表伯表叔乜乜乜

斟完長輩讚吓新抱仔乖,都幾開心丫

c6都有斟比我媽,我媽覺得好驚喜:)

公爵府

回覆 Sammyan 的帖子

冇wor,不過過年一般都會坐埋食飯嘅,但就冇特登斟茶俾6299

別墅

Good topic! 我頭一年新年99有要求我針,其實我都唔多想,不過我諗住第一次新年算啦,咪針,我屋企都冇做尼d野,我自已屋企關係好好,比較西化,成家好似best friend咁,根本冇用父母身份壓你要做乜做乜。點知我99生日都要我針茶,我接受唔到lor。

大宅

引用:Good topic! 我頭一年新年99有要求我針,其

原帖由 NessNess 於 15-03-09 發表
Good topic! 我頭一年新年99有要求我針,其實我都唔多想,不過我諗住第一次新年算啦,咪針,我屋企都冇做尼 ...
我99要我新年同生日都要斟茶,頭幾年關係良好,我就覺得斟杯茶又幾難,最緊要大家開心。自bb 出世,佢以為自己生第三個b 之後,我就覺得斟茶俾99絕對係一件錯事,自己阿爸阿媽都未斟,點解要斟俾你??

首頁

尾頁

跳至