時政擂台

跳至

首頁
34567...12

尾頁

伯爵府

引用:Touched... 比世界上多啲人知道我地做緊啲

原帖由 chika_koichi 於 15-02-23 發表
Touched... 比世界上多啲人知道我地做緊啲咩!

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HoneyBee30 發表於 15-2-24 01:45
Not only this speech about freedom and democracy, but others on ALS (Ed Redmayne), Alzheimer's disea ...

very well said!

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

男爵府

回覆:奧斯卡最佳電影歌曲《馬丁路德金》, 致謝辭:獻給香港

好感動

禁止訪問

大宅

好感動

禁止訪問

水晶宮

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

Really wanna say thank you to them

大宅

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Ashley_ash 發表於 15-2-24 01:49
咪就係俾d大陸人搞到民不聊生囉

好心啦,睇吓人地,身在福中不知福

深感港人好幸福醫生約旦義診:幫得幾多就幫

015-02-24 (頭條日報)

利亞爆發武裝衝突,加上極端組織「伊斯蘭國」盤據,當地人民家園被毀,生命受威脅,最終避走他國。戰火無情,但人間有愛,兒科醫生楊文秋去年底犧牲年假和無薪假,遠赴約旦Azraq難民營的紅十字會醫院,本著「幫得到幾多就幫」的香港精神,為來[size=14.6666669845581px]敘利亞的難民義診。短短兩個月,她接觸過徒步走到約旦的家庭、不顧生死也要返[size=14.6666669845581px]敘利亞等的難民,深感「香港人好幸福」。

行醫二十二載,公立醫院兒科專科醫生楊文秋曾參與四川地震、菲律賓「海燕」風災等的人道援助。去年十二月十四日,她遠赴約旦北面Azraq難民營的紅十字會醫院,為來自
[size=14.6666669845581px]敘利亞的難民提供基本醫療服務。她指,營內一萬一千名難民,約一半為十八歲以下,醫院的設備簡陋,但亦提供兒科病房、產科病房、由帳篷搭成的隔離病房及手術室,並有四十張病,平均每日應付五至六十個急症,以及一、兩個嬰兒出世。

走難妹妹誓重返校園
即使語言不通,楊文秋不時爭取時間與病人溝通,印象最深刻是一個由[size=14.6666669845581px]敘
利亞中部徒步三個月至約旦的六口子家庭,因為兒子途中在撒哈拉沙漠染上甲型肝炎,被拒難民營外,幸在醫院接受隔離治療後,終獲難民營接收,一家人才不至流離失所。楊與他們談天,媽媽Amnah對她說:「我們的家園沒有了,沒有房屋、沒有工作、沒有希望……」十二歲大女兒的心願就是重返校園,楊文秋坦言「我們(香港人)好幸福」,對於即使犧牲年假、無薪假亦要到約旦義診,她淡然說:「幫得到幾多就幫,就算自己未必是最富足,未必是最溫飽」,這就是香港精神。

男爵府

估唔到個個向錢看今天仲有人敢講真話,佢呢世都唔洗旨意打入同去中國

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:+本帖最後由+RJCmother+於+15-2-24+09:06+

男爵府

引用:Quote:A_lcy 發表於 15-2-23 16:46 唔好喊,

原帖由 StepStep504 於 15-02-23 發表
呢句歌詞真係我既心底話...
早排真係令我錯覺以為得我一個撐黃 所以真係真心感動
...
點會? 明眼人一睇都知咩事,係有d人要自欺欺人,同李c煙嗰類人同grade

StepStep504    發表於 15-2-24 10:00

男爵府

引用:Quote:原帖由 RJCmother 於 15-02-24 發表

原帖由 Ashley_ash 於 15-02-24 發表
不如拎埃塞俄比亞黎埋比較? 好心啦你又,拎d第三世界國家黎格硬合理化班蝗蟲,都唔知咩人黎

...
著名臭蟲論被完美示範,你話係邊度人吖

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+Ashley_ash+於+15-02-24+發表

男爵府

引用:估唔到個個向錢看今天仲有人敢講真話,佢呢

原帖由 cc4321 於 15-02-24 發表
估唔到個個向錢看今天仲有人敢講真話,佢呢世都唔洗旨意打入同去中國 ...
大陸有幾多人聽得明rap?
文明世界嘅嘢唔咁佢地㗎啦,佢地都係適合睇春晚多d

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好感動

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 Ashley_ash 的帖子

大陸人在港啲確引起問題,我不否認,但不至於令到香港民不聊生,好心啦,都唔知咩人,放眼睇吓全世界啦,相比下香港其實已好好。
香港人放假去旅行 ,睇吓有咩戲睇,有邊度自助餐好食,邊套韓劇好睇,討論吓買 iphone好呀定買其他智能手機好,上網吹水……………… 香港真係好民不聊生

首頁
34567...12

尾頁

跳至