自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

珍珠宮

引用:回覆 minikin 的帖子剩係年年計錯數已經掋

原帖由 sammi88888 於 15-02-26 發表
回覆 minikin 的帖子

剩係年年計錯數已經掋鬧(計錯金額相差太大)
米係,9+幾億同60+億

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆+YuenTung+的帖子[size=9.0pt]綜援提供

原帖由 oldmongtung 於 15-02-26 發表
回覆 YuenTung 的帖子

綜援提供應付生活上的基本需要。
好多在職人士,分分鐘係月光族,無旅行、子女無遊學、無主題樂園年票,唔好話年票,可能去一次已當去咗旅行!

大宅

jeannietsui 發表於 15-2-26 08:51
但出三糧意義何在?
綜緩唔夠駛?
咁係咪應該檢查下綜緩金額?
唔係唔夠洗,而係有盈餘,想大家開心下啫,咁差餉大家都交到架啦,點解要免呢?!
個意思就係想市民開心下囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-26 10:04 咪就係

原帖由 meowei 於 15-02-26 發表
未係...之前見到有人話支持公民黨..我真係叫救命, 唔知佢知唔知公市民黨幾咁幫新身移民 ...
仲有雙非都係佢地攪出黎

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:其實我覺得財爺份報告ok,幾平均係,我都唔

原帖由 minikin 於 15-02-26 發表
其實我覺得財爺份報告ok,幾平均
係,我都唔滿意3糧個part
但大家諗下,真正既綜援係幫有需要人仕,只係社署 ...
認同,應該鬧嘅係呃綜援嗰班大食懶

水晶宮

畀面勳章

回覆:我覺得大家罵錯人....

但諗起我地納稅人乜都無, 真正有需既人有幾多可收到, 心淡

伯爵府

BK Milk勳章

meowei 發表於 15-2-26 10:00
咁係咪冇呀? 我又冇話全部呀...實有呢D議員呀...李XX幫支持一年就有得拎綜援...阿咩超雄尋日仲話出三糧都唔 ...

咪係,入面根本冇個好人,為市民?
好多人仲未睇清楚,班泛民向來係幫緊啲咩人,咪係而家出緊三糧嗰班囉!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 meowei 於 15-02-26 發表未係

原帖由 MsBusy 於 15-02-26 發表
仲有雙非都係佢地攪出黎

仲有~居港 7年變1年就可申領社會福利。

都係有人用 司法覆核 打返來的。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:但諗起我地納稅人乜都無, 真正有需既人有

原帖由 snownik 於 15-02-26 發表
但諗起我地納稅人乜都無, 真正有需既人有幾多可收到, 心淡

...
如果係 納稅人,又點會咩都無呢?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-02-26 發表仲有

原帖由 ning.. 於 15-02-26 發表
未來黎緊,來港1年可以申請公屋,唔該反政府鬧政府嘅香港人,睇清楚班政棍先啦!

伯爵府

大宅

引用:我其實唔會鬧水貨客,因為hk 大把人買水貨

原帖由 heilok 於 15-02-26 發表
我其實唔會鬧水貨客,因為hk 大把人買水貨車,水貨化妝品,水貨手袋。我自己都買水貨lego, 老公買水貨模型 ...
唔係住係水貨肆虐地區的人可能會唔明。
我地香港人買水貨會唔會滋擾到社區民生?改變社區的正常生態?搞到啲野貴晒冇得買日常生活品,一落樓成條街成個商場都係藥房sasa金行,出入都要驚比水貨賊轆過隻脚,周街都係垃圾紙皮箱?
根本就唔係正常的商業行為,我唔會叫佢地做水貨客,係應該叫「水貨賊」!

禁止訪問

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+minikin+於+15-02-26+發表其

原帖由 mamameowmeow 於 15-02-26 發表
同意呀! 若綜緩無哂果批貪心人,只係俾有需要嘅人, 咁俾三糧有咩所謂?
只係依家太多人濫用綜緩。
同意!
俾有需要的人係應該!但:

綜援戶40幾萬,就算10%濫用都4萬幾啦!
當一個4人家庭有$18,000/月,
$18,000x40,000=$720,000,000/月
呢條數好大! 政府應該檢討下點解決!

出3糧,即有:
$720,000,000 x 3 =$2,160,000,000
將納稅人的血汗錢送左俾無需要的人!

支持舉報呃綜援!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 ning.. 於 15-02-26 發表本帖

原帖由 MsBusy 於 15-02-26 發表
未來黎緊,來港1年可以申請公屋,唔該反政府鬧政府嘅香港人,睇清楚班政棍先啦!

...

政府輸咗 雙非案 之後,改咗做7年。其實,已經有遠見。

係有班人又搵到漏洞, 鋤到「還完」。

點可以 skip 咗部分,再剪輯返一個版本出來㗎。

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:MsBusy+發表於+15-2-26+10:13+仲有雙

原帖由 meowei 於 15-02-26 發表
真係見到都嬲...
當年打官司我好記得當時政府對結果表示極度遺憾...想人大釋法果班人又話干預...真係聽到都 ...
同感!攪到香港咁!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 mamameowmeow 於 15-02-26 發

原帖由 viviencwc 於 15-02-26 發表
同意!
俾有需要的人係應該!但:
一個正常4人家庭,2大2小,只講標準金額,大約得8k,當然未計租津果d,但有上限的,應該無每月萬8咁多,
可以上社署網計下

但同意,社署有能力做得更好,政府亦應該修改條例,掉走班大食懶

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

社署無把好關,養懶蟲~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

首頁
34567...13

尾頁

跳至