自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

維持返依家既生果金同醫療卷已經好好啦,唔想下—代負擔咁重

luvkaka    發表於 15-2-26 15:28

水晶宮

引用:Quote:貧窮媽媽 發表於 15-2-26 13:14 一dd

原帖由 maymay516 於 15-02-26 發表
$5000 家用, 如果要計埋水電煤管理費, 咁真係要好慳. 不過, 你都好叻, 儲到錢 ...
唔計水電,我淨係要買餸同埋買日用品,水電管理費c6俾

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

bero 發表於 15-2-26 14:39
一家人不如攤開黎講啦
日日見...乜都講過啦..
佢老人家天生樂觀....
我到今日都唔明點解佢同我哥2個加埋可以欠百萬卡數
其實佢2個加埋搵2萬幾3萬...應該好好洗..
我哥係懶D但都孝順的...出糧都比晒我媽只KEEP幾千生活...
卡數果D當然都係我媽理啦...
我媽唔夠又唔出聲..我哥都唔知我媽點理財

D卡數唔係我話叫佢買樓,我地比首期...都唔爆出黎...
重要係少少,少少咁爆....
去到差唔多落訂要去銀行搞樓按...
佢都重有卡未爆出黎...

依家野...過左幾年我講起都火...
當年我想算數唔幫佢地買樓啦.....
係我老公好人話幫左先算咋

子爵府

引用:Quote:原帖由 jennyleung 於 15-02-26 發表

原帖由 sweetieyuki 於 15-02-26 發表
咁又唔係喎,其實香港出生率持續低,人口又老化,如果趁而家庫房有錢早啲推出全民退休保障,全民醫療保險, ...
我就唔讚成全民退保, 只會益晒班新港人, 佢地黎香港住滿一年就可以申請綜緩, 到時有埋全民退保既話,真係一世唔使做。即係話全香港人納稅人供養佢地
,到時咪吸引更多b6黎香港囉, 真係多得泛民唔少, d議員仲話, 幫佢地爭取公屋權喎

Manwah    發表於 15-2-26 14:54

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:呢一代青年,甚至中年人,衣食住行樣樣要好

原帖由 Mr.Brown 於 15-02-26 發表
呢一代青年,甚至中年人,衣食住行樣樣要好要高檔要享受… 娛樂又豐富,換下電話去下演唱會去下旅行… 搵錢 ...
呢d青年係邊個養、邊個教、邊個縱出黎先?上一代縱完班下一代又要話佢地唔捱得

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Mr.Brown+於+15-02-26+發表呢

原帖由 ilovematthew 於 15-02-26 發表
我有次問我同事,佢應該40尾,佢已經話比我聽靠政府讓

simple is the best~

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

呢一代青年,甚至中年人,衣食住行樣樣要好要高檔要享受… 娛樂又豐富,換下電話去下演唱會去下旅行… 搵錢 ...
所以我極反對全民退保!

R.Lau    發表於 15-2-26 14:58

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+6299daside+於+15-02-26+發表

原帖由 kikiboy 於 15-02-26 發表
如果實行全民退保, 下一代等住勤力工作養懶人啦
似係我地哩代養埋佢地喎,兼且仲有已經退咗休嘅上一代!跟住.... 我地仲要為自己籌謀,唔靠下一代養,即係.... 養3代!

公爵府

每人心態不同, 不過那些 " 今朝有酒今朝醉 " 的人, 老來無晒積儲時, 唔該硬淨少少, 有骨氣 D, 唔好老馮咁政府一定要養佢.
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

月希 發表於 15-2-26 14:49
日日見...乜都講過啦..
佢老人家天生樂觀....
我到今日都唔明點解佢同我哥2個加埋可以欠百萬卡數: ...
真係家家有本難唸的經

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

絕對同意~

以前香港人唔會想住食政府福利~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:每人心態不同, 不過那些 \" 今朝有酒今朝醉

原帖由 Mrs.Luckycat 於 15-02-26 發表
每人心態不同, 不過那些 " 今朝有酒今朝醉 " 的人, 老來無晒積儲時, 唔該硬淨少少, 有骨氣 D, 唔好老馮咁 ...
agree

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

bero 發表於 15-2-26 15:01
真係家家有本難唸的經
係丫....所以我唔會去懷疑..
D人話搵10萬8萬一個月..都月月清...
點解有D人搵1萬幾千又養到家....

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+hotingmum+於+15-02-26+發表

原帖由 wowobibi 於 15-02-26 發表
朋友一結婚就quit job..而家做左ftm,但老公比唔到家用佢,因要供樓同日常使費。佢自己儲蓄唔多..用錢要處 ...
你朋友好勇!我生1個都已經考慮好耐!家陣啊女9個大!幾個月前曾經飄過個念頭生多個陪佢!但計計下數,覺我搏唔過,雖然層樓仲有3年就供完,但到時啊女讀K1喇,D錢分分鐘倒水過宜家,學費、雜費..... 保守計就話同供樓條數一樣,但通貨膨脹.... 一諗到哩方面,真係唔敢再生!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:是但啦,唔知有冇得老

原帖由 我愛Corina 於 15-02-26 發表
是但啦,唔知有冇得老
Yes, 點都要生存!求其啦!總之享受在地上的人生!唔好白過就算

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

反對全民退休保障!!!

珍珠宮

回覆:我估將來好多人晚景淒涼…

唔知點解我只唸倒出三糧既好安樂 ...

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

大宅

好多人抱住襯後生有得玩就玩既心態,老左想玩都無力玩。呢條路係自己揀既。

禁止訪問

男爵府

各有前因莫羨人,各有後果咪怨人

karenlyk    發表於 15-2-27 10:53
Mrs.Luckycat    發表於 15-2-26 16:07

首頁
34567...18

尾頁

跳至