在職全職

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆:cwy12 的帖子

想讀business management

男爵府

回覆:30+讀唔讀返個degree好?

等我又分享下先,贊成樓主讀返個degree,我2014年先完成3年既part time degree, 我有兩個小朋友,當時一邊讀,一邊返工,一邊湊小朋友,個時個schedule 好full 同好喪,但而家回頭看,好值得!

男爵府

畀面勳章

回覆:pylbowie 的帖子

請教下當時小朋友幾大?我都係有2個小朋友,大個個下年小一啦,都驚影響到佢……好後悔無早d讀……

男爵府

回覆 藍星人民 的帖子

當時大女K2, 細仔岩岩1歲, 好在我有屋企人幫手湊,又吾駛跟功課。而家大女小二, 開始我自己放工後跟返大女D功課,所以慶幸OK

Yuacc    發表於 15-9-3 18:08

男爵府

回覆:奇妙人生 的帖子

請問可唔可以PM我知你讀邊間? 係邊個途徑拼到讀? 我只得Diploma, 都想趁阿女上小一前讀番個Degree

男爵府

回覆:pylbowie 的帖子

你可唔可以私下PM我你搵進修既途徑? 我都想趁大女讀小一前, 讀番個degree! Many thanks

子爵府

takbe 發表於 15-6-7 07:50
回覆 IwanBB 的帖子

我都有睇呢個course,請問讀完覺得個course點樣?認受性又O唔OK? ...
我覺得個course算容易handle, 當時一個星期一至兩堂, 無group project要做, 所以時間容易分配. 之後無轉過工, 但boss都覺我勤力, 願意花時間進修, 而且工作能力ok, 升左職.

老實講top-up degree認受性一定比本地大學略低, 但總好過無, 如果考埋專業試, 加上足夠工作經驗, 應該無公司唔接受.

禁止訪問

別墅

引用:等我又分享下先,贊成樓主讀返個degree,我

原帖由 pylbowie 於 15-06-14 發表
等我又分享下先,贊成樓主讀返個degree,我2014年先完成3年既part time degree, 我有兩個小朋友,當時一邊 ...
多謝支持,估唔到開post可以揾到咁多志同道合的進修媽媽!我報咗speed的oversea top up,而家等緊result!我都抱住見步行步,試過就知嘅心態,唔想再拖!

別墅

引用:做到老+學到老+加油

原帖由 kaykaysweetie 於 15-06-15 發表
做到老 學到老 加油

別墅

引用:Quote:takbe+發表於+15-6-7+07:50+回覆+Iwa

原帖由 IwanBB 於 15-06-15 發表
我覺得個course算容易handle, 當時一個星期一至兩堂, 無group project要做, 所以時間容易分配. 之後無轉過 ...
你講得啱,唔係想只靠張沙紙揾食,要加埋個人努力先得,你好成功👍👍👍,希望我都做得到☺️

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

引用:Quote:原帖由+pylbowie+於+15-06-14+發表等

原帖由 takbe 於 15-06-16 發表
多謝支持,估唔到開post可以揾到咁多志同道合的進修媽媽!我報咗speed的oversea top up,而家等緊result!我 ...
加油呀,jm

別墅

回覆:tinaleung 的帖子

男爵府

畀面勳章

回覆 takbe 的帖子

樓主, 我想問報SPEED使唔使有Diploma或者High Dip.學曆, 報咗邊科?

別墅

引用:回覆+takbe+的帖子樓主,+我想問報SPEED使唔

原帖由 藍星人民 於 15-06-17 發表

樓主, 我想問報SPEED使唔使有Diploma或者High Dip.學曆, 報咗邊科?
我報了Business Management,要有相關課程的high Dip,不過我的HD不是BA major,搭相關工作經驗,所以都擔心未必收我

別墅

回覆:30+讀唔讀返個degree好?

報speed degree 幾錢?我都想報番個degree

男爵府

畀面勳章

咁有High Dip.都應該OK, 我得個Diploma咋, 我報另一間唔收, 要我讀咗另一個Diploma先可以入...我都想報BA..

別墅

引用:回覆+takbe+的帖子咁有High+Dip.都應該OK,+

原帖由 藍星人民 於 15-06-17 發表

咁有High Dip.都應該OK, 我得個Diploma咋, 我報另一間唔收, 要我讀咗另一個Diploma先可 ...
你有無相關工作經驗?

男爵府

畀面勳章

有10年Merchandiser經驗, 唔知夠唔夠....

別墅

回覆:藍星人民 的帖子

十年工作經驗都應該ok, 算係business related?
你報了邊間唔收?
我問過peak,佢要我先讀短期的bridging course,我唔想....

首頁
34567...11

尾頁

跳至