親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cheapbombom,

你好呀! 點解咁好有禮物比小朋友ge? 我上次去時咩都無架! 你住邊種房? 我今個weekend都會再去. 希望都有你講ge小朋友禮物啦!

乜小朋友12歲下唔使比錢加床同食早餐咩? 我之前EMAIL 問佢地, 佢地話6歲以下先免呀! 重話加床要收350元.

另外, 想問下你, 個BBQ BUFFET 是不是星期六日先有? 定每晚都有呢? 你們還有甚麼飲食推介呀? 我唔打算四圍去, 都係在幾間酒店來回咋.

希望你可以比多D 資料我啦, THANKS!

原文章由 cheapbombom 於 08-8-12 00:30 發表
各位好,

我尋晚都剛從三亞回來!

我去左四日三夜,1行7人,兩個家庭,住Hilton! 出發前,對海南島都唔抱太大期望,諗住hair幾日算啦,總括而言,一切在意料中,亦無被人騙,順利過關!

Hilton好正!原來仲有好多驚喜,首先是check-in之際, ...

珍珠宮

睛靈勳章

多謝你的分享我地下星期六先去, 聽你講都去了好多地方, 既然12歲以下加床唔收錢, 等我都加返張比阿女先 , 至於食方面,似乎真係冇咩選擇,唔知有冇late check out?我回程會搭夜機

伯爵府

Jollyma及Allie,

係啊,住Hilton小童加床唔洗錢, 最好你出發前send定email比酒店, 講明想加床, 同埋問定late check-out, 就萬無一失!

我入住個幾日,酒店幾乎全滿, 所以, late checkout只可以去到2點, 我就寄存行李係酒店, 之後出去玩, 其實分別都唔大...我問過啦, 如果想extend到七點checkout, 要加700蚊, 無咁需要呀!

我去個間餐廳食dinner buffet, 係星期五晚黎嫁, 好似日日都有...反而weekend唔知...其實RMB$298算幾貴, 不過, 小童免費既話, 就順好多..要不, 係香港都可以食得好好啦...

我回程都係夜機啊, 港龍嘛, 酒店有免費來回接送, 又慳返RMB$240 (公價一程RMB$120), 係酒店7:30pm出發, 車程約40分鐘, 早一日前酒店自然會提你出發時間!

酒店有幾位外藉既員工, 有一位幾靚仔添嫁.......

原文章由 jollyma 於 08-8-12 20:22 發表
多謝你的分享我地下星期六先去, 聽你講都去了好多地方, 既然12歲以下加床唔收錢, 等我都加返張比阿女先 , 至於食方面,似乎真係冇咩選擇,唔知有冇late check out?我回程會搭夜機 ...

伯爵府

Allie,

如果你都想hotel hunting, 你可以步行又得, 坐一程車都得, 佢地係亞龍灣hotel - hotel,好似唔打錶, 一律收RMB$10一程, 其實好近, 不過如果你連續行2間, 都係坐係車舒服些....Ritz Calton可以免費送你返Hilton!

另, 我最後一天去了明珠廣場, 見永安/康X旅行團都有去嘛, 唓, 原來只是一幢購物中心, 不過, 都總算無去錯, 因為地下有一間好大型既超市, 係專賣海南島手信嫁, 我買了椒醬及好多椰子糖....

嘩, 個隻椰子糖好味到飛起, 我只買了2包, RMB$5.8一包, 總之買多些回來, 我帶了返公司比同事食, 一陣就無晒, 係香港食唔到咁好味...牌子係...春光特制椰子糖...有興趣可以買回來派街坊, 順道幫我買多2包, 唔該! (haha...)

我只是住最普通既雙人房, 向園景, 對正泳池, 一望無際既椰林樹影, 都好正啊...我諗間間房都係咁, 如果再upgrade少少住Lagoon,甚至ocean,無得頂啦...

提提你, 酒店高5層, 一共八幢, check-in時講明唔要地下, 因為, 我住3樓, 感覺良好, 要是住了地下, 望唔得遠, 恐怕無咁開揚, 不過, 有部份地下, 又會直接連住一個私家泳池, 係房間直接跳入水就係了...有利有敝罷!

以上只係少少分享, 希望幫到你地!

原文章由 Allie 於 08-8-12 12:20 發表

你好呀! 點解咁好有禮物比小朋友ge? 我上次去時咩都無架! 你住邊種房? 我今個weekend都會再去. 希望都有你講ge小朋友禮物啦!

乜小朋友12歲下唔使比錢加床同食早餐咩? 我之前EMAIL 問佢地, 佢 ...

男爵府

Thanks! 好詳細! 如果由hilton 打的去明珠廣場遠唔遠? 是否在市中心? 有無生果賣? 你係咪真係要椰子糖? 如是, 我真係去的話就幫你買兩包啦! 我本身就唔喜歡椰子糖的. 咁明珠廣場附近有無野好食?

我後日就出發啦, 希望天氣好啦!

伯爵府

Allie,

係咪真先? 我真係好想再買多幾包啊...因為, 派親比人食, 都十個讚, 要補貨啊....你可唔可以幫個忙?

明珠廣場係三亞個邊嫁, 如果專登打的去, 真係唔值, 因為, 真係無咩好行....我都係順路經過至停下來行下....我租車嘛, 想去邊就去邊, 玩法唔同!

明珠廣場附近唔知有無好野食, 因為基本上係車上車落, 無留意周遭環境! 不過, 就算有食肆, 都未必係我地杯茶!

我今次去海南島, 真係發覺搵地方食野都係一個頭痛既問題, 先後幾個司機都唔肯車我地去春園, 講到佢好差, 我地唯有係酒店食, 同埋係亞龍灣既海多利.....再食多幾餐既話, 真係想無可想了....當然, 酒店都有介紹食肆地方, 但係, 二間都係BK上比人點左名叫黑店, 包括濱海漁村同海上人家, 我點敢去唧?

如果你去海多利, 你可以係酒店托服務員幫你call車, 只係5分鐘車程, 包來回接送...真係諗唔到去邊的話, 建議你都可以一試, ok老實, 食物可以! 不過, 格局唔似酒家, 似渡假屋....相信佢係附迎幾間五星級酒店既飯堂..

另外有一間都係管接放, 叫咩福冠, 我未去過, 因為司機話海多行較好....

有無人去過以上幾間? 我都心思思想知其實口碑如何?

原文章由 Allie 於 08-8-13 16:25 發表

Thanks! 好詳細! 如果由hilton 打的去明珠廣場遠唔遠? 是否在市中心? 有無生果賣? 你係咪真係要椰子糖? 如是, 我真係去的話就幫你買兩包啦! 我本身就唔喜歡椰子糖的. 咁明珠廣場附近有無野好 ...

伯爵府

Allie,

講開天氣, 我去個幾日, 幾天都有雨, 但好平常, 轉頭又陽光普照, 不用大驚小怪.........

沙灘好大浪, 跟本唔適合游水, 玩浪就可以, 我天天都有落水...坦白講, 有點冷...中午有陽光時, 浪最細, 但一收太陽, 浪幾大下, 有小朋友真係要睇緊些....

最後, 如果你係坐KA, 建議你出發前48小時上網check-in, 因為, 一兩早些劃位, 一家人可以坐在一起, 二來, 去到機場唔洗排隊....我出發當天, 去到counter, 有幾十人在排隊, 但由於我已online check-in, 不用排長龍, 馬上辦妥, 而且, 港龍去三亞係細機, 每邊3坐位, 一早劃滿晒, 我回程好慘啊, 玩得開心過頭, 無係個邊online check in, 結果一家三口, 各散東西坐, 一個24行, 另一個可以係38行, 最慘係我有個女, 都要自己坐開.....你唔想咁, 一定要上網劃定位啊! 每張機票都有個號碼, 去慣旅行既你一定知啦...恕我長氣...

你仲有咩想知, 我盡量分享啦...祝你都有一個愉快旅程...

原文章由 Allie 於 08-8-13 16:25 發表

Thanks! 好詳細! 如果由hilton 打的去明珠廣場遠唔遠? 是否在市中心? 有無生果賣? 你係咪真係要椰子糖? 如是, 我真係去的話就幫你買兩包啦! 我本身就唔喜歡椰子糖的. 咁明珠廣場附近有無野好 ...

男爵府

原文章由 cheapbombom 於 08-8-13 22:46 發表
Allie,

係咪真先? 我真係好想再買多幾包啊...因為, 派親比人食, 都十個讚, 要補貨啊....你可唔可以幫個忙?

明珠廣場係三亞個邊嫁, 如果專登打的去, 真係唔值, 因為, 真係無咩好行....我都係順路經過至停下來行下.. ...

幫你買椰子糖無問題呀! 不過如果我唔去明珠廣場咁邊度重有得買呢? 機場有嗎? 是不是只有一種? 如果可以, 最好有幅圖睇下, 就包無買錯啦. 我記得我上次去買過一種辣椒醬都好好味. 好似係福冠隔離有間很小的士多的. 我想那裡都應該有椰子糖, 不過大陸咁多冒牌貨, 我怕買錯呀! 機場就穩陣d.

福冠我上次試過, 都ok. 不過都唔係平. 環境係一間酒樓咁, 都幾多人架. 海多利都係中菜? 有無冷氣架? 又係食海鮮? 貴嗎?

天氣方面, 我最擔心係typhoon, 昨天check過, 應該無瓜. 其實間中下雨都好, 乾曬真係好辛苦.

我上次只係去左沙灘玩電單車, 不過好貴, 好似成$100 15分鐘定20分鐘. 不過d 細佬就好開心, 係咁話玩多次玩多次.

我上網check過, 原來d 機真係好full, 我嘗試用book ticket, 發覺來回程班機都full 哂, 好在有得online check in, 如果唔係明天就要一早去機場劃位了. 嘩, 好在你提醒, 原來會將一家人打散哂架? 都好論盡喎!

呀, 我重有樣野想問, 酒店係咪有機場接送架? 我上佢個網又搵唔到. 又唔知佢地班次係點, 我上次係搭taxi 入去, 都幾遠, 而且架的士冷氣又唔夠又舊, 四個人迫在一起好辛苦呢!

伯爵府

Allie,

我買package嫁,一早講明已包酒店來回接送,你要自行check下啦!

你講個種chilly source,我都買左8瓶,牌子都係春光,一樣係BK Fans托我買我至買,順便又買多幾瓶比自己派下街坊,佢話超正喎!如果你幫我買椰子糖,太好了,牌子都係<春光>,我睇下點樣可以影到幅相比你!

係明珠廣場個間手信店,椰子糖都有超過幾十款,我只是求其簡一包咋,都咁好味,我帶左一包返公司,我個老細從來唔吃甜,點知佢日日糖不離口,仲問我有無貨,係手信店,佢比你試食,我都係試食過至買,但奇怪其他牌子就無得試了!

我見到機場都有得賣,不過價錢貴了足足3倍,係春光賣RMB$5.8,係機場好似係RMB$18.8, 比你都唔好買!另,海多利有冷氣,好乾淨下,不過唔似一間酒樓!

你去過海南島,那麼比我熟啦,我唔拋書包了!

原文章由 Allie 於 08-8-14 09:57 發表

幫你買椰子糖無問題呀! 不過如果我唔去明珠廣場咁邊度重有得買呢? 機場有嗎? 是不是只有一種? 如果可以, 最好有幅圖睇下, 就包無買錯啦. 我記得我上次去買過一種辣椒醬都好好味. 好似係福冠隔 ...

複式洋房

原文章由 cheapbombom 於 08-8-14 10:36 發表
Allie,

我買package嫁,一早講明已包酒店來回接送,你要自行check下啦!

你講個種chilly source,我都買左8瓶,牌子都係春光,一樣係BK Fans托我買我至買,順便又買多幾瓶比自己派下街坊,佢話超正喎!如果你幫我買椰子糖,太好了,牌子 ...

Hi, cheapbombom,
請問海多利是在那裡的?
Thanks !

男爵府

我自己book 酒店的, 可能就無接送了!

你講詳細d 隻椰子糖啦? 咩色packing架? 成個名係點? 有幾大包? $5.8真係好平, 咁如果貴過$5.8你買唔買? 我應該全程係酒店, 最多出去福冠同你講果間海多利食飯, 如果途經手信店就幫你買, 不過你講定幾多錢以下先買, 同埋要幾多包呀! 最好你email張相我, 咁就實無錯了.

我雖然去過海南島, 但無四圍去, 所以都要向你多多請教呢 !

伯爵府

Allie,

當然啦, 你一定係要順路至好同我買, 唔想麻煩到你, 其實, 就算真係要成10幾蚊一包糖, 都唔係貴吖,只不過係唔甘心比人座地起價唧...

如果你係超市見到, 唔該幫我買3包, 如果唔係, 係機場就都一樣可以...非常謝!

牌子係....春光<特製椰子糖>, 有大包, 有小包, 買小包裝的可以了....粒糖係梗糖, 包裝係白色底, 紫藍色邊....膠袋則是透明的, 有藍色邊....

海多利就係Hilton附近, 你叫counter幫你叫車, 車程5分鐘左右咋, 所以咪叫飯堂囉!

原文章由 Allie 於 08-8-14 11:11 發表

你講詳細d 隻椰子糖啦? 咩色packing架? 成個名係點? 有幾大包? $5.8真係好平, 咁如果貴過$5.8你買唔買? 我應該全程係酒店, 最多出去福冠同你講果間海多利食飯, 如果途經手信 ...

伯爵府

咁你一晚要幾多錢?咩房?

原文章由 Allie 於 08-8-14 11:11 發表

你講詳細d 隻椰子糖啦? 咩色packing架? 成個名係點? 有幾大包? $5.8真係好平, 咁如果貴過$5.8你買唔買? 我應該全程係酒店, 最多出去福冠同你講果間海多利食飯, 如果途經手信 ...

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

你預左係酒店hair三日算了更好.

三亞無野好玩,所以選間靚酒店係重點. 三亞假日平,靚,正!

我去年復活節去, 住三亞假日五日, 每天breakfast, 沙灘, swimming pool in the hotel, shuttle bus to town for afternoon tea, early dinner.

Total spending $10,000 for four for 6 days. Value for money!

原文章由 cheapbombom 於 08-7-30 21:25 發表
多謝分享! 好似好多人回來後, 評語都係好壞參半...

我係自由行, 聽你地咁講, 要預左無啖好食, 無野好睇, 又無野好shop, 加上天氣又勁熱, 咁花左一萬多元, 似乎未出發先掃興了....

原本, 我用差唔多價錢, book左沙巴四日三夜嫁....似乎, 去沙巴吸引好多.....其實我幾日前開始plan行程, 不過, 真係無咩好plan, 想出去搵野食, 又危機重重, 又話容易比人騙...去旅行去到咁...真係無隱了...

我打左輸數, 乖乖係酒店hair三日算了....不過, 總叫去過了海南島了左件心事....

[ 本文章最後由 JChan 於 08-8-14 17:27 編輯 ]

男爵府

三包細包裝? ok, 無問題. 希望我係小商店見到啦! 如果係機場買, 好似好唔抵咁.

我今次會試泳池房, 即係可以由房直接跳落水果隻! 希望好玩啦! 重有, 希望唔好曬到咁黑啦!

伯爵府

Allie,

我都曬黑左少少啊...出奇地, 太陽不是太猛, 有部份時間唔曬,所以落水有少少凍添, warm up左就正啦!

你明天出發啦, 早機嗎? 我印象中KA逢五係開早上, 四日三夜的話, 回程也是早上, 祝你一路順風!

原文章由 Allie 於 08-8-14 17:11 發表

三包細包裝? ok, 無問題. 希望我係小商店見到啦! 如果係機場買, 好似好唔抵咁.

我今次會試泳池房, 即係可以由房直接跳落水果隻! 希望好玩啦! 重有, 希望唔好曬到咁黑啦! ...

珍珠宮

睛靈勳章

我星期六出發啦, 想問你如果搭酒店提供之shuttle,在哪裡上車, 有沒有指示, 佢地點知你book咗同憑什麼登車, 你之前有冇同酒店confirm

男爵府

返左來啦!

行程出左唔少意外:
1. 港龍擺烏龍, 行李竟然漏寄了, 要遲一日先到我們酒店! 害得我們要出市中心, 買日常用品, 游水用具及衣物.

2. 阿女不小心被廁所門夾傷, 指甲都飛起了, 大哭了一場, 幸好第二日已可忍痛下水玩, 否則, 成個行程都泡湯了!

3. 找不到ONLINE CHECK-IN , 被迫要早到機場, 可幸都給我們安排到位置. 只是一早到了機場無所事事.

因為第一日沒有行李, 所以買了一張大浮床, 很好玩. 今次住泳池房, 一出BALCONY 就可以下水, 好正, 好方便!

星期日我們出了沙灘玩, 好大浪, 小朋友玩沖浪玩到不願走, 真係好好玩! 如果一早預備好, 可以買定兩個大水泡重好玩! 不過後果係曬燶了, 阿仔變了烘燶麵包!

check pm!

珍珠宮

睛靈勳章

吓, 都淒慘, 你可以回來claim返保險, 應該有得賠, 食肆方面,有冇意外驚喜 ,
原文章由 Allie 於 08-8-19 14:44 發表
返左來啦!

行程出左唔少意外:
1. 港龍擺烏龍, 行李竟然漏寄了, 要遲一日先到我們酒店! 害得我們要出市中心, 買日常用品, 游水用具及衣物.

2. 阿女不小心被廁所門夾傷, 指甲都飛起了, 大哭了一場, 幸好第二日 ...

男爵府

原文章由 jollyma 於 08-8-19 15:25 發表
吓, 都淒慘, 你可以回來claim返保險, 應該有得賠, 食肆方面,有冇意外驚喜 ,

hi!

港龍賠左$300, 自己保險要check check先知. 不過真係好麻煩!

食方面, 第一天在明珠廣場附近食左一餐韓國餐, 都ok, 食左兩set 牛肋骨, 一個烤蝦, 一個牛肉湯, 重有一樣唔記得係咩, 同埋四杯野飲, 都只係食左$3xx, 算好抵食. 在香港起碼要一倍價錢了! 不過冷氣不太夠, 愈食愈熱!

你也快將出發嗎? 也是住hilton?

首頁

尾頁

跳至