時政擂台

跳至

首頁
34567...30

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 Brainwave 於 15-05-05 發表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-05 發表
呢個係師資問題,我女中三,普教中九年,非常流利
講完又講拗完又拗,唔鐘意可以唔好揀丫,有咩好嘈呢
我期 ...
學普通話唔等於用普通話教中文!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

meowei 發表於 15-5-5 18:37
慣性黎,係呢度都唔係第一次見
出處在 #64
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 15-5-5 18:38
呢個係師資問題,我女中三,普教中九年,非常流利
講完又講拗完又拗,唔鐘意可以唔好揀丫,有咩好嘈呢
我期 ...
完全同意,我小朋友都系受惠於普教中,中文科,普通話成績都理想,當然師資十分關鍵

今時今日,父母放眼於國際之餘,更應有北望神州的遠見。

禁止訪問

引用:四月十三日,香港教育局長吳克儉突然宣布,

大宅

回覆:「普教中」論

其實我係贊成架

禁止訪問

引用:Quote:meowei 發表於 15-5-5 18:37 慣性黎

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+auntie_big+於+15-05-05+發表

原帖由 大力大力 於 15-05-05 發表
普通話不是漢語,甘漢語是什麼?

我估英語世界最多人識,其次是普通話了~
普通話係1955年中華人民共和國成立後才著手把中華民國沿用的國語和北平話組合重訂,人大後才正式推廣。

拜托搞清楚

至於香港大學用英文敎,大陸狀元們已經用腳投了票

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+ivory0915+於+15-05-05+發表

原帖由 meowei 於 15-05-05 發表
請教:

「普教中」是中國語文課程的遠程目標, 目前學校可因應不同的條件, 如師資的準備、學生的水平、課 ...
推行學校可得一筆額外年助資金

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

meowei 發表於 15-5-5 18:54
請教:

「普教中」是中國語文課程的遠程目標, 目前學校可因應不同的條件, 如師資的準備、學生的水平、課 ...
. . . .

「普教中」是中國語文課程的遠程目標, 目前學校可因應不同的條件, 如師資的準備、學生的水平、課程編排、學與教的支援等,靈活決定運用粵語或普通話作為中國語文科的課堂教學語言。

. . . .

目前暫時仲可以用粵語教學,但將來要用普通話作為中國語文科的課堂教學語言。

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-05-05+

原帖由 ieht 於 15-05-05 發表
學普通話唔等於用普通話教中文!
好多人活在自己想像空間中

珍珠宮

引用:Quote:大力大力+發表於+15-5-5+13:42+但我

原帖由 hin080908 於 15-05-05 發表
我都讚成. 其實學多樣語言, 問題其實不大.
家長從來是用腳投票,看看英普班歡迎程度就足夠。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

ivory0915 發表於 15-5-5 18:41
普通話係全球第一大 (多人識) 嘅語言,咁又點?咁係咪就要迫人學呢?

一個國家,如果有人想認識你嘅文化,自自然然就會去學你嘅語言 ga 啦,要迫嘅咩?
普通話係中國官方語言,香港作為中國其中一個城市,以中國官方語言作為教學語言,我覺得合情合理。講真每個地方都有傳統方言,都有其歷史和價值,但如果上海人用上海話教中文,潮州人用潮州話教中文,將來溝通時必然會產生問題,起碼要在腦海中將所學中文翻譯成普通話才溝通,便會慢人一拍。

其次,普通話亦係全球華人最常用的語言,在外國人眼中的中文,往往也是指普通話。作為國際語言之一,我覺得香港小朋友有學習的必要性。
用你的理論,是否學校用英文授課,就叫迫小朋友學英文?
會唔會有人投訴話,學生有興趣,自然會學英文架喇,何必要學校迫?

我同意廣東話歷史悠久,有其韻味和學習價值,並這些並非係用作教學語言的原則。
始終與時俱進,最有利學生適應全球化的未來世界,增加競爭力才最重要。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 hin080908 於 15-05-05 發表

原帖由 ngokwan 於 15-05-05 發表
家長從來是用腳投票,看看英普班歡迎程度就足夠。
所以我都唔讚成強制 嗰啲人唔想學 自愿墊人底 有咩所謂 啲機會留番比真心愿意學既人仲好

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

夠我仔學校吹漲, 明明教左幾年普教中, 就係因為近幾年都收左9成以上既誇境生, 學校話為左想果班誇境可以學到廣東話, 所以明年停普教中.....
我真心討厭個校長, 做既大部份決定, 都係為左果班誇境, 本地果班完全好似自生自滅咁.....

禁止訪問

引用:Quote:meowei 發表於 15-5-5 18:54 請教:

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 meowei 於 15-05-05 發表請教

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 hin080908 於 15-05-05 發表

男爵府

回覆:「普教中」論

學普通話等同用普通話教學係將概念混淆。我覺得學多一種語言係好的,正如學法文一樣,根本毋須犠牲本土廣話話母語教學。於我來說,「普教中」有政治目的,就係廢粵語。
普通話係漢人在侵略者(滿蒙共)奴役下被迫丟失祖音嘅胡漢語,現代普通話為遷就異族嘅統治者,將入聲全部打掉,所以北方人學崑曲有難處。相反,香港粵語保留華夏古漢音、古漢字等,有深澻嘅文化價值及精密嘅思想在其中。
人要有獨立思想,毋需因今日中共嘅洗腦,過份抬舉普通話地位,還奉若神明。

lovelyyy    發表於 15-5-10 13:50
sumbaby2011    發表於 15-5-5 21:33
冷血嘅人唔好回覆我

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

見到部份人既留言我真係覺得香港人變曬~
點解自己既野唔好好保護~眼前得所謂既競爭~好工~多錢!
好恐怖~我阿爸教我品格多過所謂既好的將來。

頭號肥妹    發表於 15-5-6 11:55

禁止訪問

引用:但我地用廣東話地方,大學又用英語教學

首頁
34567...30

尾頁

跳至