嬰兒用品

跳至

首頁
34567...62

尾頁

大宅

Re: TWINS MAMA CLUB (PART 4)

蚊滋媽咪:
原來你已經照左喇,恭喜您呀,而家唔使擔心啦,最緊要係多d休息呀,孖b大個女會明白架喇,唔好擔心咁多,養好個小b,仲有呀,你一定要同孖b早好心理準備,同佢地講話會有個弟弟或妹妹,我諗到時孖b一定好開心爭住餵奶奶換片片啫.

禁止訪問

大宅

queenie,

我對b係28周check 到size 有距離, 囡囡的臍帶血流量欠理想, 私家醫生即時refer我去東區醫院follow up, 當晚做測心跳同再做ultra sound.

囡囡一直都長得極慢, 胎動也明顯少了很多, 醫院的醫生都有點擔心, 要我每星期去醫院兩次, 度bb心跳同照ultra sound, 仲開左病假給我休息, 直至bb出世為止.

bb 本來要係34周出世, 但囡囡重量唔理想, 於是醫生決定再拖多一陣, 最後36周1, 醫生認為囡囡"出世攪好過係個肚度攪", 當日下午開刀, 結果哥哥出世6磅3, 妹妹3磅.

妳的差異不算大, 臍帶血流量理想, 只要醫生睇緊d, 應該問題不大, 除左休息, 我都覺得冇乜野可以做.

marblema

別墅

蚊滋媽咪:
恭喜哂!出年又多一個小b, 好熱鬧呀!
我都係咁話 最緊要多d休息.
我估孖b心裏面都想同媽咪講: 媽咪唔好掛住我地, 我地大個女嘞, 你休息多d, 生個肥肥白白既細佬(最好啦)或者妹妹(又唔錯)比我地!
[size=medium]心情輕鬆好緊要架!

大宅

all twins mama:
多謝你們開解呀! 可能近日陀住小小b,所以d情緒唔多好啦!
因為我平時都會帶孖b落公園玩o架! 現在有了小小b, 我就少了出街啦! 通常都向屋企作休息.............我同孖b要一星期先見面呀! 因為婆婆話現在要我多d休息.........訓多d, 如果孖b向到,我就會好多o野做啦! 現在未請到鐘點前, 只有作這個安排啦!
我成日同孖b講遲d會有個細佬或妹妹, 孖b現在都一時時開心, 一時時唔開心啦!
不過我成日都比孖b摸我個肚, 等佢o地知道有小小b的存在嘛?
近日孖b比平時更加癡身呀! 陏少少就要抱抱, 夜晚訓攪有要攬到我好實先訓呀'! 真係幾慘呀!

[img align=right]E:\PHOTO_10(10_042)[/img]

大宅

Queenie,
我陀孖b時都有一大一小嘅情況, 醫生check到大孖臍帶唔順暢(兩個相差一磅左右),但最後都可以拖到37週出世! 醫生話過只要兩個都有長都不會有大問題的, 唔駛擔心,休息多d對bb會好d呢!

Serena,
妳對孖B好可愛呀!有d似日本bb呀!佢哋睇落都幾圓, 有幾多磅呀?

Sandy,
妳對孖B好似大個左好多, 面仔漲左好多, 都坐得幾穩bor!

大宅

Twinsmami03, MarbleMa & twinsma,

星期三 lunch 我已經book左位la! :-P

Please check PM!

2Kmami

大宅

Serena,

剛剛發現我和妳對孖B是同一日生日的, 咁啱嘅!

大宅

serena,

你那時是開刀定順產,你對孖b都幾重磅,你那時是否都是由32 週就開始放假?

Queenie2003, rl2999, maggie3493,

我對孖b在12週及16周照超聲波都發現一個比另一個大多一個week,我都好擔心他們有問題。

你地陀孖b時在20週前是否四星期才檢查一次嫁,我時常都覺得好似好耐,唔知孖b現在是點?我這星期五19週返醫院覆診,唔知道bb是否依然一大一細呢??

男爵府

我想問下各位孖b媽咪有否餵人奶?辛苦嗎?

大宅

各位twin mama,

我都想知呀??可否兩個bb一齊餵??

同埋如果開刀,又可否即時餵人奶??

大宅

其實度bb size 都是大概,不用太緊張.醫生都說,十隻手指都有長短,只要增長速度ok就可以.

兩個bb一齊餵?我想也未想過.bb咁軟,我雙手齊抱都是試過幾次而已.其實bb合作,一個餵完到一個會容易handle,尤其是有兩個人照顧bb.

別墅

siubakto 寫道:
serena,
你那時是開刀定順產,你對孖b都幾重磅,你那時是否都是由32 週就開始放假?

siubakto,
我係開刀架!!!安全d嘛, 而且我自問寧願開刀, 我怕辛苦!
我其實係好早就自己寫醫生紙取病假休息 (好似都係31-32週左右), 而且我有bb時剛是沙士, 又有得放假, 所以孖b長得唔錯!!我發覺休息真係好緊要架!!!(仲有心情輕鬆d
:-P)
我28週之後就3星去一次檢查, 臨尾o個4週仲係2星期去一次添!!!

2Kmami,
又會咁啱既?! 咁佢地要認識下囉!!
喂, 下次有聚會叫埋我啦!
佢地而家, 妹妹有18磅, 哥哥有成20磅啦!!!!(抱得耐好辛苦架!第日再重d唔知點算!)
好多人都話妹妹似日本妹!可能因為眼細呀!!(似我!)

Serena

男爵府

siubakto,
我個時係3週檢查一次

大宅

Serena,

可能我講得比較混淆, 我是指我(不是我對b)是同博文&允文同一日生日,我對孖b大過妳對孖b成三個月,但佢哋仲係得16&17磅咋 :-( :-( , 妳對b好叻呀! 下次有聚會一定要見下妳同叻叻孖b先!

2Kmami

serenacheung 寫道:

2Kmami,
又會咁啱既?! 咁佢地要認識下囉!!
喂, 下次有聚會叫埋我啦!
佢地而家, 妹妹有18磅, 哥哥有成20磅啦!!!!(抱得耐好辛苦架!第日再重d唔知點算!)
好多人都話妹妹似日本妹!可能因為眼細呀!!(似我!)

Serena

男爵府

siubakto & Kyliema,

我34週開刀生, 因bb早產瞓箱, 所以初時只好bump出來, 自己出左院就日日帶奶去醫院, 到孖b出院就全人奶到約三個月大。返工後就在家人奶, 返工時食奶粉維持到佢地四個月大。

開完刀係可以餵人奶, 只要自己就住個傷口就得, 我大仔同我一齊出院, 之後到我返工先吃奶粉的, 完全無問題。

可以一齊餵, 不過我有一個專for孖胎用的餵奶枕幫手, 所以一個人都搞得掂, 麻煩d用兩個大枕頭坐著餵應該都work。盡可能一齊餵一個睡著了我都會弄醒另一個齊齊吃, 不然媽咪冇得休息上奶唔好就惡性循環。

希望幫到妳地。只要堅持係一定得架, 不過傍邊一定有人因擔心小b唔夠飽而很多不同意見, 要有心理準備呀。

禁止訪問

男爵府

蚊滋媽咪,

知道係單胎就唔駛咁辛苦了, 妳而家多d休息啦, 每次聽到別人有BB, 都好開心架, 雖然初時係辛苦, 不過時昭間係會過去的, 適應了辛苦程度就會慢慢減少啦。

Take care.

禁止訪問

大宅

siubakto,

我是開刀的, 最初都有嘗試餵人奶, 但失敗... 因為好久都冇奶出, 大概生完嘅三四日後bb都唔肯啜lu!

首頁
34567...62

尾頁

跳至