自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 Liontigerma 的帖子

要唔要子女比家用或者規定要比幾多家用, 同父母對子女供書教學並不一定對等的.

子爵府

我媽媽無拎一堆單黎同我計家用, 佢都唔要我比錢.
我老公只比幾千蚊奶奶, 奶奶都會將d錢封利是比我仔女, 但我地年年都出機票比佢去美國探孫.

我地從來無為家用有爭執, 所以也不會expect 仔女比家用.

男爵府

回覆:唔俾家用真係無所謂?

我諗我會根據將來佢實際需要,提出一個合理金額,唔比佢亂駛錢。除非我有需要用,否則儲起唔話佢知,將來會比番佢。我現在只想努力儲多些錢,到老時可以養自己。

珍珠宮

我無睇內文,但我估,果7成NG介意GE家長,可能佢地個仔/女係失業佢先咁樣掛

子爵府

回覆:Mary媽咪 的帖子

希望佢呀媽有幾間屋收租!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同住一定要比,否則已返工仲我養佢
但如果已搬開,出心比我最好,唔比我亦唔介意,反正我生小朋友唔係出於養兒防老,

我教佢既心力一定唔可以用錢衡量.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

無所謂,生仔無諗佢養,如果要佢養,不如唔好生,我養佢地d錢都夠我供多層樓養老。

公爵府

要架 如果重係度住
就算唔養我
最少都要比返自己比例個份
唔好要我再養佢

大宅

生小朋友係我嘅選擇,我唔會要求佢一定要養我。俾佢上興趣班係想佢揾到将来條路,讀到書緊係好,讀唔到都唔會强求,希望佢係興趣之中學到一技之長。

男爵府

俾一半?!會5會男既會無$拍拖買樓,女既會5敢拍拖因為開支大?
我性格拗頸,如果我媽開口要一半,我一定好5開心,覺得自己既價值只係$,心中一定刺。

男爵府

我會要求。我唔要係另一回事

禁止訪問

子爵府

我媽咪只要求糧既10分1就可以了(一齊住果陣)
出左去住,佢寧願我留多d錢俾自己用,出街食飯去旅行就我俾晒

子爵府

引用:無所謂,生仔無諗佢養,如果要佢養,不如唔

原帖由 我愛Corina 於 15-06-12 發表
無所謂,生仔無諗佢養,如果要佢養,不如唔好生,我養佢地d錢都夠我供多層樓養老。

...

公爵府

1)供佢讀書係我責任,教育佢長大成人做個好人都係我責任。 至於佢讀唔讀得成書或佢大個做咩,我真係唔介意,亦管唔到咁多

2)我覺得俾家用係應該既,但唔會要求佢俾幾多,反而係睇佢到時情況,唔通佢搵幾千,夠食用唔夠進修都仲要俾一半?我諗大家到時開心見誠傾囉,大家都要互相體諒。最重要係如果佢有心,對我地都仲有尊重愛護,佢自然會俾家用,同時亦係考驗我地咁多年來既教育是否成功。如果俾家用都要逼,就算佢地肯俾,大家之間都無咗愛同體諒,破壞彼此關係。

大宅

我爸爸同我講,我顧得掂自己就得,唔問佢攞錢已經好好我嫁左佢已經當賺,唔洗養我一世

子爵府

回覆:妹妹貓咪 的帖子

No! 我同呀仔講,你將來搞唔掂自己嘅生活,對我係無影響嘅,我至多係少咗幾千蚊洗,但對佢黎講就係一世!連小小家用都俾唔到,佢一係生活好差,一係就好自私,我兩樣都唔想!

我覺得一個人,俾得起家用之餘又照顧到自己,咁先唔會拎父母擔心!係咪!我由細到大都知道有人係月頭俾錢,月尾拎翻曬有凸,咁樣點會令父母開心!

子爵府

回覆:ilikethis2005 的帖子

如果佢份人工真係咁少,就真係要努力改善生活,否則,我唔洗佢俾家用佢嘅生活都唔會有好大嘅變化,你話係唔係?

子爵府

MommyPanel勳章

好怕呢d chur到盡ge父母, 一講錢就失感情. 我朋友仲慘, 每月俾人強迫交出6-7成家用, 佢阿媽唔知足, 嫌我朋友搵錢少, 成日叫佢轉工...去family trip又要硬性規定成家人去, 仲要每人各自俾錢去...一年已經去左2-3次, 我朋友已經成日係度呻無錢...嘈交都嘈過好多次~

子爵府

回覆:ntefamily 的帖子

agree! 可能我太草根!

首頁
34567...17

尾頁

跳至