婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

引用:同62+99姑9住左7個月,bb三個幾月,老公搵2

原帖由 yeew 於 15-06-18 發表
同62 99姑9住左7個月,bb三個幾月,老公搵2萬。我係ftm。一直都好想搬出去,但娘家個個都叫我唔好,因為錢 ...
你有無計過如果你出黎做野,你可以搵到幾錢一個月? 出面啲野真係好貴,自己搬出黎住,用格廁紙都係錢,bb大左要返學,每個月都要駛幾千蚊!分分鐘餐搵餐食餐餐清!儲唔到錢,生活就改變唔到!
希望你冷靜啲計好條數,有信心捱過去,先真係搵樓!而家得嗰2萬蚊,唔係做到好多野架咋

公爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 15-06-18 發表

媽湊唔到,如果我做野就請工人
寧願請工人都要出來做野
支持你,加油
d老人家成日都叫人忍,其實講來講去就係唔想仔女麻煩到佢,所以唔撐你
我父母都係怕仔女比麻煩佢的人,我相信若我被家暴,佢都會叫我咪埋眼忍佢

大宅

回覆 yeew 的帖子

如果你住得甘細, 都預左請唔到姐姐湊架啦, 自己搞掂啦~
你預好慳甘駛, 老公$3000食飯搭車, $6000租, $2000水電煤, $2000家庭什費, $3000買餸錢, $3000BB基本開支, 得返一千, 要包埋睇醫生, 買衫, 買鞋, 買bra, 出街食飯, 買電話, 同屋企人做節, 紅白事開支等等~ 就算你唔旅行, 唔約朋友gathering, 唔出街食飯都未必搞得掂~ 我成日都以為自己好慳啦, 但系d錢都用得超快, 所以唔好預得剛剛好~

仲有, 到bb大少少, 讀幼稚園, 又要駛多幾千蚊, 通常返3個鐘, 接送埋都唔會有時間返part time~

我自己有樓, 但都寧願租出去供, 同6299住, 慳返d錢返囡囡駛, 買有機菜俾佢食, 買靚衫俾佢著~ 我自己每個月都系用3-4千, 阿囡加埋返N班, 每個月用超過一萬蚊, 仲未計俾99湊既開支~

我都明白同6299住真系好難頂, 成日都覺得自己就黎顛, 再住落去就黎入青山...... 但要計好條數先好搬, 如果唔系要搬返黎就好樣衰架啦~

伯爵府

熱血勳章

回覆:值唔值得為左錢而過啲自己唔想過嘅生活?

樓主c6番工可否帶飯?
我都c6都節省緊錢,準備搬
但C6番工帶唔到飯,飯錢計計埋埋都算貴

同埋即使大家話要節省,啲娛樂費用、gathering 食飯都係減唔到

伯爵府

如果全家收入有2萬,但排到公屋既,我贊成搬走。

但係而家講緊一定要租樓啊!唔係講笑。

因為生左小朋友開支一定無得慳架,

你都唔想小朋友生活在刻苦環境中掛。。。

當然真係有人無慾無求咁生活。

好似唔用電唔用自來水10年唔買衫唔買餸自己種添。

睇你一家大細點要求啫。

男爵府

回覆:tinaliu1028 的帖子

你99有虐待狂

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-06-18+發表

原帖由 floflo618 於 15-06-19 發表
佢老公都要食飯2.5k... 真係難
車費+lunch,2.5K應該無問題窩。
一個月大概返22日工,有100蚊一日。當然唔唔知距搭車要幾錢,但如果50蚊搭車50lunch,應該還是可以的。公司有得帶飯,一個禮拜帶2-3次省唔少架。

子爵府

唔好忍
你搬出黎做得好0岩
出番黎做野啦
我阿媽忍左我阿嫲大半世
就係唔想我第時忍奶奶,所以對我供書教學,亦儲錢比我,等我唔駛受人氣
但我明人人際遇唔同
anway, 到左今日,我一樣有個好難頂0既奶奶
好彩係唔駛同住
但我同老公都係公一份婆一份
我阿媽0係公司0係屋企忍左成世
以前都會教我忍讓(對老細,對奶奶)
近排結論係做人做緊要開心, 唔好成日難為自己
應讓爭取自己覺得開心0既生活方式

男爵府

引用:Quote:原帖由 zzac 於 15-06-18 發表同路人

今日就係同62炒左,先決心搬。
jm加油....難得老公又肯同你一陣線,為自己頭家努力

珍珠宮

緊係搬啦

複式洋房

樓主,你幾時搬屋呀?因為我住粉嶺,過多一兩個月就搬屋,好多傢俬都會唔要你睇下你有無需要呀,可以pm我

大宅

支持搬出去,99嚟親我家都笑笑口話我同工人姐姐,例如囡囡有頭泥,佢就同姑仔講我個囡好污糟,我相信同佢一齊住我會爆佢

好彩c6深明同住難既道理,一結婚慳慳地都搬出嚟,不過99堅持家用冇得減

侯爵府

其實不如忍多一年半載等到小朋友大個啲自己就做嘢,然後先考慮搬出來住或者請工人睇住個小朋友。得老公一個人搵兩萬養三個人會令個老公好大經濟壓力,萬一老公失業咁就手停口停啦。俾著我係你就忍啦,鬼叫無錢咩,我估你娘家都係因為呢個原因所以叫你忍耐一下。另一方面都為咗個小朋友著想如果唔搬出住都可以留啲錢俾小朋友讀書個啲。做咗人媽媽就一定以小朋友利益為先,無謂為咗個一口氣可能第日要個小朋友捱苦。

大宅

梗系搬啦,我老公搵17000一個月,雖然我老公公司包哂3餐,搭車只需1000,放多2000係佢身,我租土瓜灣有3800一個月套房仔(好新淨),雖然唔大(百幾尺),但3個人夠哂,每個月水電(我用電爐煮嘢食,冇用石油氣,煤氣)600左右,其他錢就用係女女奶粉(女女18個月,每日兩餐奶),尿片錢,買送錢,有時仲可以存1至2000!
女女下年返N班,如果安排到我就出來做下嘢,幫補下。
開頭成日同c6講搬,佢都話驚出來搞唔掂,我忍到個女6個月同6299反面,我即執嘢走!曄,出到來雖然屋好細,但每日都過得好開心,每朝訓醒吸果啖氣都特別新鮮
樓主,加油!!忍得咁辛苦為咩!!

大宅

引用:同62 99姑9住左7個月,bb三個幾月,老公搵2

同62 99姑9住左7個月,bb三個幾月,老公搵2萬。我係ftm。一直都好想搬出去,但娘家個個都叫我唔好,因為錢 ...
我老公都係搵2w
事前冇儲錢我地都一家三口搬左出來
一定夠洗但難啲儲錢

禁止訪問

回覆:yeew 的帖子

大宅

引用:Quote:原帖由 yeew 於 15-06-18 發表同62 9

原帖由 floflo618 於 15-06-19 發表
你有無計過如果你出黎做野,你可以搵到幾錢一個月? 出面啲野真係好貴,自己搬出黎住,用格廁紙都係錢,bb ...
講左話搬返唔到轉頭啦,況且真係唔夠地方住,三個人住間房仔,完全冇地方擺野,宜家玩具都唔敢買多件

大宅

引用:Quote:原帖由 yeew 於 15-06-18 發表媽湊唔

原帖由 yl88 於 15-06-19 發表
寧願請工人都要出來做野
支持你,加油
d老人家成日都叫人忍,其實講來講去就係唔想仔女麻 ...
我媽講黎講去都係錢問題囉,同bb太細,佢驚有咩事上黎屋企都有其他人,如果搬左就得我同b係屋企,不過呢樣我又唔擔心。我媽又唔係叫我唔好搬,話等1,2年後b大啲先搬

男爵府

樓主我支持你搬出來住,我老公都係揾兩萬左右(一家三口),而家租村屋7千幾,地方大環境好,雖然係有D唔方便,但真的開心同自由,唔使對住99,雖然要慳但我覺得好值得!而且可能因為我都算慳,搬左出來年半,我地都儲到錢,加油呀!

大宅

引用:支持搬出去,99嚟親我家都笑笑口話我同工人

原帖由 sybb2014 於 15-06-19 發表
支持搬出去,99嚟親我家都笑笑口話我同工人姐姐,例如囡囡有頭泥,佢就同姑仔講我個囡好污糟,我相信同佢一 ...
係呀,咁我地父母都算體諒,唔要家用。你都係請工人睇女自己做野?

首頁
34567...8

尾頁

跳至