婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:你是未來的心抱, 就話你做多左姐, 我已是他

原帖由 Dreamy_rose 於 15-06-22 發表
你是未來的心抱, 就話你做多左姐, 我已是他們的心抱, 做基本的SOCIAL 對話和關心, 我99 就懷疑我和62 有路 ...
你d個case又真係o嘴。。。
新抱同自己老公
佢要認為你係一個點ge人先諗得出依d野

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:lokyan0901 發表於 15-6-22 00:22 有

原帖由 心存善念 於 15-06-22 發表
很喜歡這句!
因為我又一開始就係咁做。同埋我99都幾好,都開通架(我結婚著黑色婚紗都唔出聲,不過可能知道出聲都無用),屋企有咩會問左我要唔要先見面先拎出黎或者返去時拎。

無事唔會揾我地,最多放假問下飲唔飲茶,因為住同一區。
同埋我99好ge係從來唔講8掛野,從未聽過佢係我面前話人地個d

男爵府

引用:只能講樓主好心做壞事了。明白想婆媳間問題

原帖由 BabyFungT 於 15-06-22 發表
只能講樓主好心做壞事了。明白想婆媳間問題小啲,先自己放下希望令關係融洽,但.....唔係每一個(伯友/99)都 ...
我都識人個99好似你99咁!個仔讚老婆整老水雞翼好食,99第二日就即刻整俾個仔食,仲要一模一樣,係都要個仔講句「阿媽整得仲好食」先會心息!

大宅

引用:Quote:ymancwm+發表於+15-6-22+08:12+最麻

自私無自信果種人先會咁做???唔係好明
自私,即係全世界既人要就佢

無自信,知道自己能力做唔到,更加唔做,更加自私。

不斷loop

大宅

引用:Quote:ymancwm+發表於+15-6-22+08:15+好認

長輩話.....做得太多,反而會令伯友覺得,妳好愛佢個仔,無左佢個仔唔得,她可以食住妳。
...
仲之你做左多,人地俾左咩反應你就係事實,做法就參考下。

有d唔做反而無乜野

男爵府

回覆:EudyptulaMinor 的帖子

唉…我係成餐飯一樣,我C6都問點解,99話<你鍾意食呢啲餸吖嘛>.....
C6都識做無再出聲,但明顯我整得好食好多囉~

大宅

mother904 發表於 15-6-22 08:25
別太天真

當年我結婚後第一次請男家黎我家食飯,本來99笑笑口,但當男家一致讚我煮餸好食,佢即刻黑面,更 ...
好無奈,若又無用,又蠢,會否比較合奶奶心....

男爵府

回覆:對未來奶奶-老爺太好,令姑仔和奶奶不滿 <求高手錫教>

如果你問意見,相信好多JM教你保持適當距離係最好,我同意

翡翠宮

畀面勳章

心存善念 發表於 15-6-22 20:12
好無奈,若又無用,又蠢,會否比較合奶奶心....

對99,要大智若愚

鋒芒太露不是好事

jm,記著楊修之死的教訓

日日是好日

大宅

BabyFungT 發表於 15-6-22 08:26
只能講樓主好心做壞事了。明白想婆媳間問題小啲,先自己放下希望令關係融洽,但.....唔係每一個(伯友/99)都 ...
我沒有想太多,只覺得對人好的,不妨多做,我從別人的臉上看到歡笑,我就快樂......
沒想過我在付出的同時,對方也在得到,理應愉快,原來我在闖禍了!

大宅

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

有道理!!
但已很難返轉頭,我很累!很灰心!

大宅

Mrscatcatfung 發表於 15-6-22 08:39
我剛結婚時, 62 當著奶奶面說: 好啦, 你後繼有人...
然後奶奶黑面.

同意可能每個媽媽都想....<世上只有媽媽好>
但自問我唸野比較簡單,唔係想巴結,甚至唔係想扮叻,
我擔心個男友寵我,反而令伯友更加吃醋/憎我

大宅

cmw1010 發表於 15-6-22 09:06
樓主, 姑仔+ 99 呢個組合. 冇人可以成功地全身而退. 女人最憎人優秀過自己.
仲有, 你有時間不如對自己父母 ...

有例外,但要好好彩數 / 奶奶有修養 / 有宗教信仰 ~
(姑仔性格一般會似奶奶)

琥珀宮

別墅

藍莓綠茶 發表於 15-6-22 13:41
我煮野唔叫叻。但家常便飯絕對無問題。
奶奶好中意批評我煮野。一定要講到我癈咁樣。
老公中意我煮的野依。 ...
OH, 原來是咁, 我99 都是有這些問題, 62 有一段時間是要番工, 退休後偶然的PART TIME, 是早上回來, 而我是平時習慣早上起來去廁所, 即使星期六日, 都是咁, 之後再睡過。

個次我起來去廁所, 見到6299 正常都會打招呼, 否則比人話我不禮貌, C6 無起身去廁所, 我不確定99 以為我特意同62 打招呼, 因為在大家心中認為62 好耐無番工, 現在再番工應該是好辛苦, 而99 每朝好早起身等62 回來, 99 叫我叫老公立即起身同62 打招呼, 我話老公睡緊, 99 不肯, 堅持要我叫老公起身... 我真是好嬲... 我心唸62未退休的時候都是番SHIFT, 62 都會早上回來啦, 咁不通叫個仔和個女每個星期六日早上都特意起身SAY HI??

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:藍莓綠茶 發表於 15-6-22 13:41 我煮

原帖由 Dreamy_rose 於 15-06-24 發表
OH, 原來是咁, 我99 都是有這些問題, 62 有一段時間是要番工, 退休後偶然的PART TIME, 是早上回來, 而我是 ...
只可以講你奶奶心胸太小家。善妒。
佢咩都要比較。佢唔想佢仔女和你比下去。
佢仔女做唔到你咁好。佢會覺得佢教育失敗。無面。
尼些人唔會轉下想法係覺得好福氣。新抱做得好。仔有好日子過。兩老有清福……
算了。緣份來

大宅

回覆:對未來奶奶-老爺太好,令姑仔和奶奶不滿 <求高手錫教>

我情況…除了對6299一定冇你甘上心,都係有個妒忌心重計較小氣姑奶又係覺得我分薄左佢。另外我覺得你有over左少少,你又未嫁入去,做返佢地個仔女友身份係咪適合d呢? 有時d野做開左唔做又比人話,62對你太好,99又呷醋…得個煩字

大宅

lovehugo1314 發表於 15-6-24 20:25
我情況…除了對6299一定冇你甘上心,都係有個妒忌心重計較小氣姑奶又係覺得我分薄左佢。另外我覺得你有over ...
中晒POINT啦
尤其是姑仔

又無能力又懶又妒忌心重

真係麻L煩嫁

大宅

回覆:ymancwm 的帖子

係呀~我姑奶都係…不事生產,淨係識洗錢,成日覺得我對c6付出多過佢,個腦唔知諗乜叉野 衣家知道我有左仲癲…琴晚del fb , block 埋wthsapp, 我心諗仲好,唔洗再避佢

首頁

尾頁

跳至