親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆:香港人請自重

新年由首爾返,我哋坐第一排,連擺行李都無位,空中少爺叫我哋擺好啲行李佢,我話無地方擺,結果擺咗去第十排

I 大蚊豬   

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:所以我好讚成航空公司去磅手提行李

原帖由 jessica0768 於 15-07-18 發表
所以我好讚成航空公司去磅手提行李
x1000

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

侯爵府

Babywk 發表於 15-7-19 16:21
其實大家都係上來分享下心情 呢度每位回應都好客氣 好和諧 實在吾需要針封相對 希望明白 謝謝

...

其實好多嘢都係大家亙相尊重同守規矩, 好似排隊搭車, 坐地鐵/火車先讓乘客落車一樣, 都唔需要有咩法律同條例指引.
如果大家都唔守規矩, 手提行李過多, 咪搞到好似日航咁, 要唔守規則嘅乘客重新寄倉囉.
如果D人唔係帶過多手提行李或尺寸過大, 又點會佔用咗人地嘅位置丫.

大宅

我遇過最差的一次是我座位上的行李架close 左, 我都未開, 隔離後兩行有個男人好大聲話已經滿左! 我即刻當面向空姐投訴! 最後空姐將我的行李放在商務客位的行李架!

琥珀宮

引用:如果自己頭上已經冇位,我會放附近,我都要

原帖由 大笑姑娘 於 15-07-19 發表
如果自己頭上已經冇位,我會放附近,我都要小心可能會俾似樓主的人叫我拎返走d野

...
根本無規定行李位,有得放當然放自己上面,就係無位放先放其他位,如果預著我放行李架下既客人好意思問邊個霸咗佢個位,我唔會啋佢law!

琥珀宮

引用:麻煩有時間睇下最初d+post先+比人鬧嗰個係

原帖由 Babywk 於 15-07-19 發表
麻煩有時間睇下最初d post先 比人鬧嗰個係我 叧外佢一個人霸左3個行李架 我吾明我想放行李係我附近有咩問 ...
個point係你先「周圍問下邊位是不是放錯」,但行李架無劃位,根本無「放錯」呢回事,人人都想放自己附近,事實人地先放咗,你無權叫人拎走,就算揾空姐都唔會,空姐最多都係將d行李pack密d!

伯爵府

diong 發表於 15-7-19 19:00
別人也有付出早排隊上機的,唔認同頭頂上的位置是對下的座位。

明白頭頂的位置唔係屬於對下的座位,但個point係尊重和自律。如果人人都懂得互相尊重和體恤別人也有需要放手提行李,自律地唔帶太多手提物品上機,唔需要佔用多格行李櫃,根本亦冇需要排定隊霸靚位。
帶多件手提行李上機佔用多格櫃的人太自私了!

Babywk    發表於 15-7-20 16:04

琥珀宮

引用:麻煩有時間睇下最初d+post先+比人鬧嗰個係

原帖由 Babywk 於 15-07-19 發表
麻煩有時間睇下最初d post先 比人鬧嗰個係我 叧外佢一個人霸左3個行李架 我吾明我想放行李係我附近有咩問 ...
其實比著我在坐位附近搵唔到位放行李,都會唔開心,但不會開聲問人,無辨法唯有放遠d,如果遠到不在視線範圍,一定心掛掛全程坐得唔安樂!

男爵府

真心唔明, 唔係有規定每人只可拎幾多件手提行李上機嘅咩? 點解可以一人霸三格行李架??

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+abinayams+於+15-07-18+發表

公爵府

Babywk 發表於 15-7-17 17:19
重不停咀講 好似我麻煩倒佢 (本應仔女一齊我都吾想話佢)真係佛都有火 我同佢講你講下道理好喎 個行李箱係 ...
唔好勞氣,手提行李的確冇講明係跟坐位嘅,雖然大家都盡量用自己頭頂嘅行李位,但真係先到先得嘅,吵都冇用。以後有手提行李嘅話,早早去排隊盡早上機,長遠睇,化悲憤為力量,努力賺錢,以後出門坐商務坐頭等,一定唔會再有呢個問題

talkative    發表於 15-7-20 13:12

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 jessica0768 於 15-07-18 發

原帖由 talkative 於 15-07-20 發表
我6月坐cx係磅埋手提行李
cx 磅手提?

未見過,什麼機場呀?有冇人被罰?

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+talkative+於+15-07-20+發表

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+talkative+於+15-07-20+發表

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實去日本個個都會買好多嘢+我明亦吾介意

原帖由 Babywk 於 15-07-17 發表
其實去日本個個都會買好多嘢 我明亦吾介意一齊放 但禮貌上係咪應該原本嗰個人放左先 你講聲 吾係甘難啫

...
係!重點係態度問題

Babywk    發表於 15-7-20 16:07
Babywk    發表於 15-7-20 16:06

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Babywk 於 15-07-19 發表麻煩

原帖由 木土土 於 15-07-20 發表
其實比著我在坐位附近搵唔到位放行李,都會唔開心,但不會開聲問人,無辨法唯有放遠d,如果遠到不在視線範 ...
我放得上去的,都唔會係值錢野,通常衫呀,手信之類。

前面椅下都可以放小包嘅。

有時d 人亂放,我都會執下佢,再放野上去,so far 咁多次都冇話乜野人問題

子爵府

引用:Quote:原帖由+youhello507+於+15-07-20+發

大阪返,磅哂所有行李,朋友罰2000,佢唔比,將過磅既手信喺機場平賣比人

...
罰2000港幣?

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 youhello507 於 15-07-20 發

大阪返,磅哂所有行李,朋友罰2000,佢唔比,將過磅既手信喺機場平賣比人

...
thx for share, 我以為只有廉航會咁嚴。

首頁

尾頁

跳至