親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

可以選擇seminyak area, villa多如恆河沙數
但係全部都係橫街窄巷
你真係要慢慢睇0下邊間0岩你心水
其實小朋友我未必會建議住villa
怕佢無人睇住跳落水浸親

https://www.facebook.com/media/s ... 37447711&type=3

呢間係我上網見到, 我覺得好靚
個屋主本身係fashion designer, 佢個牌子我好鐘意
次次去峇里都會入貨
係峇里同澳洲都有shop
佢好處係有pool fence, 無咁驚危險

複式洋房

引用:可以選擇seminyak area, villa多如恆河沙數

原帖由 donki 於 15-11-18 發表
可以選擇seminyak area, villa多如恆河沙數
但係全部都係橫街窄巷
你真係要慢慢睇0下邊間0岩你心水
Thx樓主,哩間無期
有無另外介紹?

大宅

回覆 sunflower_red 的帖子

你咩日子去架?
其實我都係只可以憑上網搵到嘅info比你睇
因為始終我無小朋友, 於我黎睇, 如果你小朋友咁細但係又識行識走
我始終會建議住resort, 因為起碼多d人睇住, 唔怕佢跌落泳池
否則你地就要搵間泳池有圍欄嘅會安全d

可以參考呢一篇
The 10 Best family hotels in Bali
http://mylittlenomads.com/bali-family-hotels

入面介紹有好多family friendly resort, 有playground0岩小朋友玩
同埋住得resort一定有0野食
情願你地要出去時, 再另外搭的士 / 包車去仲好

複式洋房

回覆:峇里旅遊資訊分享

Thx 樓主,book左之前你介紹seminyak果間villa finally!

大宅

回覆 sunflower_red 的帖子

Yeaaaahhh! 去完之後話我知好唔好住, 我睇相覺得好靚 :)

大宅

[遊記像鐵軌一樣長] - 值得一試嘅新派傳統峇里菜 Republik 45

網上資料圖片

Hi,又係我呀
我知道我好懶,上次去峇里之行所食過嘅所有美食,我拖到幾乎當日食材再投多兩次胎都仲未寫出黎
但係無計,臨近年關,小寶寶工作實在有少少繁忙....

入正題

一直以來,其實對果d所謂「新派」或者係咩 "Fusion"嘢無咩好感
感覺上,大家都係搵藉口將原來好地地嘅食物攪到人唔人鬼唔鬼咁,求其放舊西式食材入碟咕嚕肉再搵個懶靚嘅碗仔裝兩粒比你,就叫Fusion

呢間係Seminyak最新開嘅Republik 45由我當地朋友極力推薦
話佢最新開幕,食傳統峇里菜但係又新派又潮嘅地方
老老實實,我唔係真係咁鐘意食印尼菜 / 峇里菜,亦唔係太鐘意「新派」呢兩個字
結果去完之後,佢絕對係令我對新派峇里菜大大改觀 :)

當晚booking 7點鐘,入到去就第一眼就係呢尊大笨象黎迎接你

當晚由於可能係平日嘅關係,無咩其他客人
餐廳入面係無冷氣嘅,其實你認真少少睇個天花
其實佢係一間好傳統嘅峇里式建築,樓底好高,而個天花係用竹去做
你細心少少睇,你仲會見到個天空

餐廳嘅盡處就係佢個bar area
前面有個靚仔哥哥係度唱情歌 (心心眼)
佢最美妙之處係你會一邊食飯一邊聽到佢唱歌
但係由於地方都幾空曠嘅關係,你絕對唔會覺得吵耳
我第一次係食飯又係live music嘅情況下,仲仍然可以舒服地同朋友用正常音量傾計嘅

個酒吧位置用燈用得好靚 :)

同埋最美妙嘅地方在於雖然佢無冷氣
但係你唔會覺得熱
可能一黎佢樓底高
二黎佢成間餐廳入面充滿好多植物
所以果種感覺其實係相當之舒服~

好,講咗咁講,一場黎到唔係為咗食裝修 (By the way, 我以前成日都唔明d人話食裝修食裝修係即係食咩........食批盪定係天花? xDDDD)

我其實有記錄餐牌嘅癮...xDDDD

價錢係當地生活水平黎講叫貴,6個course 嘅set menu大約係講緊三百蚊港紙左右
係當地黎講三百蚊一個頭係好貴
但係你試吓係香港搵間好少少嘅餐廳,叫碟頭盤加支水都係咁上下價錢...

咁我當晚食咗乜呢? 包括...

PANGSIT BEBEK Crispy pastry pockets filled with minced duck, vegetables and local spices.

Bebek即係鴨咁解,佢個菜名同我幻想中嘅樣貌有多少出入
我點睇都係覺得自己食緊錦鹵雲吞
唔係唔好食,只係我食唔出佢係鴨....

UKUT PUSUH BIU Banana blossom, peanuts and local green salad served with seared Yellow Fin Tuna.

呢味嘢係個沙律黎,有banana blossom.....即係香蕉花啩?
幾好食,有菜得黎又有少少花生,軟軟脆脆嘅口感好好 :)

認真唔記得呢杯嘢點稱呼,只係記得係一杯有接骨木花嘅酒精類飲品

咖哩海鮮同埋satay...無錯,你無睇錯,左邊嘅的確係咖哩!!!!

因為個汁係你面前先加比你der~

左邊係我最最最愛嘅Sup Buntut, 右邊係大蝦

Sup Buntut即係牛尾湯,同我地想像中有番茄嘅牛尾湯唔同,佢係清湯黎嘅
係我所有峇里 / 印尼食品入面,最最最最最最最最最最最鐘意食嘅一道菜
亦可以算係我人生十大鐘意食嘅一道菜之一
得閒有時間,我另外寫一篇專係寫呢味嘢黎慢慢同大家分享
或者如果你認識我本人,我可以用半粒鐘淨係同你形容我到底有幾咁鐘意食呢樣嘢
(細細聲講,佢呢間嘅牛尾湯,並非最合我口味嘅味道,但係亦唔差)

右邊嘅蝦蝦蝦,爽口彈牙,係份量細咗少少

甜品係椰子味雪榚

焦糖化咗嘅蕉,估唔到幾好食 :)

仲有免費送嘅涼粉類物體

當晚同我去嘅當地峇里朋友同我講,佢地做嘅係真正峇里味道
並無因為要「新派」原因而亂咁黎
食物嘅味道係相當好食,環境好舒服,同埋服務非常之好 :)
如果大家想試吓峇里菜係咩嘅一個味道,而又想有一個比較up market少少嘅地方
呢個絕對係一個好選擇
否則真係打正「傳統峇里體驗」果種餐廳 (即係食食吓有人出黎表演跳舞果隻)其實相當之嘈...

絕對值得一試 :)

好,寫住咁多先~

Republik 45
http://www.republik45.com
Address: Jalan Raya Kerobokan No.86A, Kuta
Tel: +62 819-1674-1844

如需轉載請列明出處- withlovebali

lightwater    發表於 16-2-29 18:12

侯爵府

Thx for sharing
考慮去honeymoon
好正嘅分享

大宅

Hi 樓主, 過農曆年會去Bali, 住villa 近 JIMBARAN BAY.
請問有冇spa (個人有點潔癖 >.<)可以介紹??
感謝

別墅

好正既分享,岩晒準備去峇里,但又一頭霧水既我

大宅

有問題
請問邊個沙灘水清沙幼?我book左Saunr果頭住,但見沙灘好似少少黑

如果日租車連司機,邊度有得租?可以由1pm to 10pm something like that?

有無snorkelling 好介紹?會唔會海邊都有船夫帶你出海就可以浮潛呢?

Jimbaran食海鮮,有無邊間推紹?or all the restaurants are similar? 最怕有黑店

Big thanks

大宅

今個暑假想去, 謝謝資料, 想問有冇得租車定通常包車?
同有咩小朋友活動介紹?
5d4n夠嗎?

複式洋房

樓主, 如果我想浮潛,有無邊何地方介紹? 唔想遠車程同船程, 因有小朋友,我地住SEMINYAK

子爵府

回覆:donki 的帖子

樓主你好!我同男朋友都未去過!想着啲浪漫嘅酒店villa !請問有冇邊啲好介紹?thx
Budget around 2-3萬!
最緊要你同我浪漫!

子爵府

回覆:doryi 的帖子

Sorry 係靚同浪漫

禁止訪問

大宅

Hello 樓主你好!多謝你既分享!好有用呀!10個讚
我打算今個農曆年去峇里7日!2大1小(3歲)應該係1/2-7/2呢度時間!應該會搭cx!時間好似好d!
想住一晚近機場酒店(因晚上先到想攞來休息!)有無推介!?謝謝你
跟住兩晚住bali safari 動物園內!因見佢話露台可見斑馬犀牛果d!同埋會去lion 餐廳用膳睇獅子老虎,同埋想坐觀光車咁!想問如果住兩晚會唔會多得制?同埋白港買定門票會否平d!?我只見到expedia有咋
咁跟住果三晚就想住有私家泳池既villa!酒店想要有spa做既!同埋想要靜中帶旺方便搭車去市區食嘢行下咁!想問有乜推介?

唔好意思!因第一次去所以咁多嘢問!同埋我只係尋晚開始睇bali資訊!所以認識不多!謝謝解答

同埋我入唔到你fb啊!點入架?謝

首頁

尾頁

跳至