嬰兒用品

跳至

首頁
34567...24

尾頁

複式洋房

老闆娘,

My case is very similar to yours. I twins are from IVF but my brothers are twins.

Though I know there will be triple effort to have twins babies and extra cost , but I'm still very happy and excited to have twins! Whether they are boys or girls or boy& girl, I'm very grateful as long as they are healthy and normal la!

Wish all twin mama happy and take good care of yourself and babies ar!!

男爵府

大廚勳章

原文章由 老闆娘 於 08-7-20 23:46 發表
嘩~咁勁既, 咁你屋企咪好大棚人囉, 家庭聚會時一定好開心呀!
我都唔係好算隔代遺傳, 因為我係人工受孕, 係異卵雙生的, 不過我屋企果邊都有對自然既龍鳳胎, 唔知我又有無咁luck呢? 好想快d知道, 不過聽聞政府醫院唔 ...

政府係會講比你知性別ga..不過頭幾個月產檢大約6星期一次..
如果唔放心其實可去私家做多次檢查~
我屋企又真係好大棚人ga

男爵府

大廚勳章

原文章由 tamfamily 於 08-7-21 09:46 發表

係呀, 好同意你既講法, 當我發現時, 我問左醫生3次有冇睇清楚, 我老公跟住話我唔好再問, 再問醫生鬧..... 我都要好耐時間去接受, 加下就平常心, 有$就俾最好佢囉, 冇都冇法... 我仲未請工人, 野就有好多人俾, 二手 ...

me 3...當我同老公知道係twins之後腦入面一片空白...
不停追問醫生係咪真ga..有冇睇錯之類....用左好耐時間先接受到...

複式洋房

我會喺Prince Wales生,唔喺廣華。

我係剛買了村屋才知有咗,搬了才知是孖,好彩現在加埋99和工人都仲夠地方住。

其實我地等咗幾年沒成果,想放棄才去買村屋(因交通不方便),但一買了屋就有咗,神真是和我們開了個大玩笑。

複式洋房

原文章由 tamfamily 於 08-7-21 09:46 發表

係呀, 好同意你既講法, 當我發現時, 我問左醫生3次有冇睇清楚, 我老公跟住話我唔好再問, 再問醫生鬧..... 我都要好耐時間去接受, 加下就平常心, 有$就俾最好佢囉, 冇都冇法... 我仲未請工人, 野就有好多人俾, 二手 ...

我仲記得第二次到私家照ultrasound時,醫生好不經意咁同我講有兩個心臟,我立時變得啞口無言,完全冇問問題。丈夫那時在登記處等(唔知可以一齊去睇),我一出去就唔知點反應,淨係識係咁打佢 。其他人見到以為我係未婚媽媽,俾人攪大個肚,係咁偷笑。

民房

原文章由 avisf 於 08-7-20 00:00 發表

Dalaw,

我登記o左QE,因為我上胎o係呢度生,仲有我o係QE睇開哮喘 ,我諗有個底好D.

但若果你無咩特別,不如去廣華.我見好多twins mami都勁讚廣華生孖b service 好,而且佢原來有孖b部,唔使同其他單胎媽咪一齊輪侯,老實講 ...

avisf,

Thanks!

原來廣華有孖b部,等我將這個消息講比老公知,快d有個決定.

別墅

原文章由 ming_n_mars 於 08-7-21 17:04 發表
我會喺Prince Wales生,唔喺廣華。

我係剛買了村屋才知有咗,搬了才知是孖,好彩現在加埋99和工人都仲夠地方住。

其實我地等咗幾年沒成果,想放棄才去買村屋(因交通不方便),但一買了屋就有咗,神真是和我們開了個大玩笑。:exc ...

我同你差不多啦, 我又係等左好耐都冇bingo, 我不嬲都好想養狗, 住個度係因為有得養狗而買既, 咁唔知好彩定唔好彩, 我朋友既朋友有隻我既favorite dog出售, 其實當時我都心大心細, 因為想有左b先有狗... 點知老公話你咁鍾意隻狗, 未必遇得番, b又唔知幾時先有, 唔好等... 咁就買左隻狗返黎, 過幾個月就有左...... 時間錯晒! 不過我唔會放棄我隻狗架, 因為我養佢之前已經停一停, 諗一諗左!

別墅

原文章由 kk2008 於 08-7-21 13:34 發表
hi, 我剛blood test 有左, 指數有3xxx, 姑娘話有可以係twins, 但要6weeks先照到, 請問你幾時先知係twins, 頭3個月身體有咩唔同, 我就無唔同, 食得, 訓得.

不如你問吓twins mama, 陀twin boy, twin girl, 身體有 ...

我9w時發現係孖, 之前冇咩特別, 後來發現個肚比人地大得快囉, 加下呢個月好彩冇咩大到, 唔係我唔敢諗到3xw時會點

別墅

原文章由 avisf 於 08-7-21 12:46 發表

我又係間屋唔夠住,初時好想快d搬,不過而家唔諗住搬住,等生完先算,始終孖胎早產風險高d,唔想太過操勞!

我七月頭簽了個印傭,希望9月會到,你都唔好等太遲先請人了,好多外傭(特別係菲傭)唔係好鐘意照顧孖b,怕辛苦! ...

我知呀... 但最近政府既咩咩外傭稅, 早簽係咪冇jetso架... 其實我父母會日頭上黎我home睇頭睇尾, 所以我估好d啩

複式洋房

Wellcome Twins Mama ~ ming_n_mars & kk2008 !!!

已經有18位 Twins Mama啦! 今期超旺呀, 有3位新孖胎媽咪加入 ~ 希望越來越多新成員啦! 祝:各位孖B媽咪一切順利, 生兩個肥肥白白, 健健康康既BABIES啦!

更新於7月21日之統計:- 假如已知孖B性別, 歡迎告知我, 等我又統計一下啦!

網友名稱 大約周數 生產醫院 孖B性別
hkpopeye 35w 瑪麗 龍鳳
2akachan 33w 廣華
臭BB媽咪 31w 聯合 孖仔
celeo 31w 瑪嘉列 孖女
etsang 11 28w 廣華 / 私家
tamfamily 24w 威爾斯 孖女
yoyo - 04 23w 廣華 孖仔
tkokitty 21w 未知
avisf 20w QE 孖仔
ming_n_mars 18w PWH 孖女
meimei223 16w 瑪麗 孖女
arale1668 15w 廣華
老闆娘 15w 瑪麗
milk81420 14w 廣華
siulumjing 13w 廣華
origins 7w 未知 / 瑪麗
Dalaw 6w QE / 廣華
kk2008 <6w

*周數以星期日作計算(四捨五入), 並於一星期update一次, 如有差別超過一星期可自行更改!

如有錯誤, 敬請閣位準孖B媽咪自行修改/向我提出, 等我下次作出修改, 多謝各位孖B媽咪合作!

複式洋房

恭喜你呀! 唔知你係自然定係做手術先有twins既呢? 其實而家需要休息多d, 小心飲食就可以啦, 記得保持心境開朗呀, 靜待6w同bb們見面既重要時刻啦!
原文章由 kk2008 於 08-7-21 13:34 發表
hi, 我剛blood test 有左, 指數有3xxx, 姑娘話有可以係twins, 但要6weeks先照到, 請問你幾時先知係twins, 頭3個月身體有咩唔同, 我就無唔同, 食得, 訓得.

不如你問吓twins mama, 陀twin boy, twin girl, 身體有 ...

複式洋房

真係好似喎, 你係邊間醫院做ivf呢? 做第幾次成功呀? 我而家都頭痛緊裝修屋企同請唔請工人等問題............好多野要準備, 仲要冼好多 , 真係頭痛! 不過同樣地我覺得有咗bb們之後, 就咩都值得, 由其我地要等好耐, 經歷過好多身體上既痛楚先可以有BB們, 所以我係十分緊張&真惜! 祝你同各位TWINS MAMI 一切順利, BB們健健康康成長!
原文章由 siulumjing 於 08-7-21 14:21 發表
老闆娘,

My case is very similar to yours. I twins are from IVF but my brothers are twins.

Though I know there will be triple effort to have twins babies and extra cost , but I'm still ...

別墅

睛靈勳章

原文章由 tamfamily 於 08-7-21 18:35 發表

我知呀... 但最近政府既咩咩外傭稅, 早簽係咪冇jetso架... 其實我父母會日頭上黎我home睇頭睇尾, 所以我估好d啩

今日宣佈話提前到八月一日停收外傭稅,而家開始揀定人,到八月一日先簽約,應該唔使再交外傭稅啦!

我希望所有請外傭的家庭都唔使交啦,若果唔係,我可能要叫個印印遲小小來

民房

我都係自然有, 無遺傳~~~我都用咗好耐時間先可以接受, 而家仲未請工人, 地方又唔夠住要搬屋, 要用好多 , 所以有二手野就盡量用!

係呀! 廣華有孖b部, 每次都有照超音波, 一個月檢查一次, 又會主動同孕婦講性別, 所以我覺得無需浪費金錢睇私家!

複式洋房

請問孖B媽咪你地有無做產前運動班 & 產前講座班?
因為我老公無咩時間陪我去產前班, 所以唯有要選擇上課, 請問你地知唔知邊一課比較重要, 一定要去呢?

產前講座班 產前運動班 周數內完成

1 產前護理 1 產前運動 16-20w
2 初生嬰兒護理, 2 身心鬆弛技巧 16-20w
嬰兒哺飼及新生
嬰兒黃疸
3 分娩的認識 I 3 生產球應用 22-30w
4 分娩的認識 II 4 舒適方法 32-36w
5 產前護理:產後 5 用力投巧 32-36w
情勢問題及家庭計劃
6 母乳哺飼班

另外, 各位準媽咪你地知唔知, 如果老公陪產既話冼唔冼上邊堂, 先可以入產房呢? 希望你地可以比d意見我啦! THANKS!!!

[ 本文章最後由 老闆娘 於 08-7-22 00:02 編輯 ]

複式洋房

唔怪之得有咁多孖B媽咪去廣華生啦, 原來有咁好設備, 又貼心又貼身, 真好! 唔知每次去見醫生又係要等好耐呢? 假如要開刀唔知廣華醫院有無得比老公入去陪產呢?
原文章由 YOYO-04 於 08-7-21 23:43 發表
我都係自然有, 無遺傳~~~我都用咗好耐時間先可以接受, 而家仲未請工人, 地方又唔夠住要搬屋, 要用好多 , 所以有二手野就盡量用!

係呀! 廣華有孖b部, 每次都有照超音波, 一個月檢查一次, 又會主動同孕婦講 ...

子爵府

好媽媽勳章

老闆娘 - 我未confirm twins 架

August 01 話你知

係呢, 大家twin媽胃口好嗎? 幾時會見肚架?

原文章由 老闆娘 於 08-7-21 21:54 發表
Wellcome Twins Mama ~ ming_n_mars & kk2008 !!!

已經有18位 Twins Mama啦! 今期超旺呀, 有3位新孖胎媽咪加入 ~ 希望越來越多新成員啦! 祝:各位孖B媽咪一切順利, 生兩個肥肥白白, 健健康康既BABIES啦!

更新於7月2 ...

大宅

原文章由 老闆娘 於 08-7-22 00:01 發表
唔怪之得有咁多孖B媽咪去廣華生啦, 原來有咁好設備, 又貼心又貼身, 真好! 唔知每次去見醫生又係要等好耐呢? 假如要開刀唔知廣華醫院有無得比老公入去陪產呢?
...

I asked kwong wah, Natural birth / C-section for twins 無得比老公入去陪產!!

民房

原文章由 老闆娘 於 08-7-22 00:01 發表
...

我無諗過要我老公陪產, 所以無問呢個問題, 每次覆診唔駛等好耐, 如順利一個鐘左右就走d啦...

複式洋房

ok, 等你好消息之後再改, 希望你成功有孖b!
原文章由 kk2008 於 08-7-22 11:26 發表
老闆娘 - 我未confirm twins 架

August 01 話你知

係呢, 大家twin媽胃口好嗎? 幾時會見肚架?

首頁
34567...24

尾頁

跳至