論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

星加坡一早做到, 家傭大肚就要返閨!!

原文章由 lok.com 於 08-7-27 17:57 發表
我覺得家庭傭工同企業工人要分清楚條例,點可以一視同仁架,應該講明請家庭工人果段期間,假如大左肚就當工人違約,除時炒得唔駛補水,錢就唔駛佢賠,咁先正當,傭主請個人返來係想佢幫我做野,佢大左肚仲要我擔心埋佢,同佢 ...

大宅

吾好補比佢.
重要好關心佢咁. 叫佢最好準備生b時d e生費. e院登記費.吾係3粒星要比幾萬$.計比佢睇. 不過bb出左世吾可以住系處, 要另外自己租地方或者找朋友照顧個b.

你睇下佢走吾走.

原文章由 貓姐 於 08-7-22 15:12 發表
唔洗理佢, 你話唔補, 叫佢照開工, 普通家務可以照做, 普通野佢都話做唔到叫佢拎e生紙, 我大肚我日日拖地煮飯做到生果日呀.
產檢果d叫佢拎返e生紙請假, 要睇私家產科自己比, 我地打工都係咁傢咋 ...

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

其實我地只係想請個人返黎幫輕下姐, 等我地可以返下工搵錢, 吾通政府想我地在職媽咪吾使做, 個個返屋企湊仔, 申請下D政府援助甘LOH, 吾係做咪要偏幫D外傭呢? 而家係請佢黎做家庭傭工, 吾係餐廳侍應, 又點可以跟足勞工條例

男爵府

應該係無居留權,因之前報紙say有小菲都住左7年,用lawyer 9 居留, hk政府唔比, 原因係要証明佢, 無其他國家居留, 如返菲律賓有人生危險等等.....香港有幾十萬外勞, 個個做了7年野就o羅居留,好唔掂, 應該唔得,除非係度嫁人.

原文章由 咩咩豬 於 08-7-22 16:30 發表

如果在港住滿七年,而七年內從未離過境就有居留權.
原來只要佢地完約轉新顧主就不須離境,這樣只要做四份合約又不同顧主咪有居留權.

大宅

佢食咗C呀 !:;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

係我就唔賠, 叫佢發夢都唔好咁早. 順便同佢講叫佢好儲定錢生仔用, 另外佢既小朋友係冇居港權. 仲有set cam錄影佢既工作態度.

男爵府

係星加坡做 , 一知大肚即刻有政府車來, 接走佢, 主人都唔知政府做左d mud野, 仲星加坡既菲/印dometic helper, 唔可以同本地人結婚,除非你hubby好有錢, 搵lawyer番菲律賓 9 投資移民,再番星加坡, 菲/印dometic helper係星加坡係低下既一群.

原文章由 des1971 於 08-7-28 15:50 發表
星加坡一早做到, 家傭大肚就要返閨!!

大宅

原文章由 catcatmom 於 08-7-28 17:15 發表
係星加坡做 , 一知大肚即刻有政府車來, 接走佢, 主人都唔知政府做左d mud野, 仲星加坡既菲/印dometic helper, 唔可以同本地人結婚,除非你hubby好有錢, 搵lawyer番菲律賓 9 投資移民,再番星加坡, 菲/印dometic helper ...

所以我hubby plan緊轉去新加坡, 不過新加坡既競爭好大, 種族xx都好大.

複式洋房

樓主, 妳唔好唔開心, 不要想太多, 保重身體要緊!

怪就怪我哋有個過"食濕米"政府, 我哋係想請個工人o黎香港幫吓手啫, 就係咁簡單, 唔通請個人返o黎同佢玩咩, 但就一定唔係請d工人返o黎齋養唔洗做, d工人無發生任何事, 隨時想告我哋都大把人支持(無論勞工處, 工會), 香港僱主呢......死梗....坐唔安, 食唔落, 自己解決, 就識收, 有事呢, 淨係叫我哋"和解""和解"....

男爵府

原文章由 mtqueenie 於 22/7/2008 02:27 PM 發表
哩d工人咪正pk law, 以前我地D阿媽都係大注肚又揍仔又做家務架啦!累鬥累law, 比$300佢自已食,自已就好好補一補,食唔晒D野派街方都咪益佢,家務各樣唔好唔比佢做
:;pppp: ...

agree 比$300佢食自己 :;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 hinhinmummy 於 08-7-22 15:09 發表
還有, 同佢講野小心d, 千期吾好同佢講數(補幾多個月比佢走呢d), 因住佢錄你音, 到時去平機會告你

一定要話勞工法例吾可以甘做, 我吾可以提前送你走, 一定要留係樹做到享有前4後6, 我到時最多都係10個weeks 無工人, ...

Agree!!一定千祈唔好同佢講呢d野,一定記住要有cam(錄到影&音個款)
佢一玩發爛您就call police.

另樓主,我想問您係咪打左去葉太搵劉小姐個位??
因我今朝接到類似case.

別墅

雇主不是我,是我同事的朋友。

請問花花你說的那位太太問成點呢?
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 chumamama 於 08-7-28 21:18 發表

你同事的朋友...好轉折,你叫同事比BK網址叫佢朋友自己上來教路,仲可以update佢點做。

另外法例下外傭同你、我係用緊同一條《僱傭條例》,所以大家唔使估來度去,以下係節錄自勞工處:
第6 章:
生育保障

問6.1 傭工要符合甚麼條件才可享有有薪產假?
答 如傭工符合以下條件, 便可享有10 星期的有薪產假:
在所訂定的產假開始前已受僱滿40 星期;
經醫生證明書證實懷孕, 並已給予僱主懷孕的通知; 以及如僱主有提出要求,已向僱主遞交醫生證明書, 說明其預產期。

問6.2 如何計算產假薪酬? 僱主須於何時支付?
答 產假薪酬每日的款額,相等於傭工的每日平均工資的五分之四*。
僱主須在正常發薪日支付產假薪酬給傭工。

問6.3 僱主可否解僱懷孕的傭工?
答 不可以。除非傭工因犯了嚴重過失而遭即時解僱, 否則僱主
由傭工經醫生證明書證實懷孕之日起至產假結束而應復工之
日為止, 不得解僱該傭工。

僱主如違反上述規定, 可被檢控, 一經定罪, 最高可被罰款
港幣10 萬元。此外, 僱主須向傭工支付:
解僱代通知金;
一筆相等於1 個月工資的賠償款項*;
以及如傭工繼續受僱便會有資格領取產假薪酬,僱主須支付傭
工10 星期的產假薪酬。

傭工並可能根據《僱傭條例》的「僱傭保障」部份, 向僱主
追討不合理及不合法解僱的補償( 請參閱第9 章) 。

《僱傭條例簡明指南》
http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf

子爵府

醒目開學勳章

大家要明白,白痴法例要我地僱主自救,我地要爭氣,一定要識勞工法例,記住:

外傭係拎Working Visa,所以係香港做幾耐都無居留權的。
產科全數僱主唔需要負責,只係要負責產檢4/5工資,or連續性病假
(頭12 個月合約內每服務滿1個月,便可累積2 天有薪病假;之每服務滿1 個月可累積4 天。有薪病假最多可累積至120 天。)

外傭拎住HK W類 ID card係可以享用正苦醫療設施同收費的。

最最最重要,大肚唔係大哂,一定要識數日子,做滿40星期生果日先可以有薪,未夠40星期係唔使比糧但可以放產假。

如僱員犯嚴重過失而被即時解僱:
要炒佢,只要你有證據,所以一定要錄影到佢明碼實價咁講數要幾錢先肯走,最好係錄到佢恐嚇。

大宅

一日都係個衰政府.人地D政府就保護國民,我地嘅政府就專揾我地笨嚟討好D外(內)地人!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 chumamama 於 08-7-28 21:18 發表

哦,今日搵我個位唔係您朋友?嘩,咪2單??
佢都係有左bb,個工人又有左,仲係間屋玩野囉.但詳情我不方便透露啦,要睇下教左佢既事態發展先知點.

大宅

:-(
原文章由 FA8866 於 08-7-29 01:01 發表

哦,今日搵我個位唔係您朋友?嘩,咪2單??
佢都係有左bb,個工人又有左,仲係間屋玩野囉.但詳情我不方便透露啦,要睇下教左佢既事態發展先知點. ...

唉,快快修改僱傭例啦,唔係個個僱主要辭工 take care one more daughter ..:-(
img] http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/slobv4_r2_c1_long.gif [/img]

大宅

原文章由 JHmami 於 08-7-29 01:05 發表
:-(

唉,快快修改僱傭例啦,唔係個個僱主要辭工 take care one more daughter ..:-(

個個唔係daughter係cheater

侯爵府

我一向都唔贊成工人可以享有呢種福利!!:;pppp:

雖然大家都係女人, 但係我地係搵工人返黎幫手做家務/揍BB唔係黎生BB, 有左成日都會唔舒服好多野都會無心機做, 我係過來人是知道的, 但亦唔可以容忍佢地有BB, 都幾矛盾!?
所以最好就應該立法 "在香港僱用的外傭在合約期內, 不可以懷孕", 咁樣對僱主先至有保障呀~

男爵府

呢D工人係咪'兇' 僱主, 其實並未懷孕架?

題外話----我睇tv有個bun 係香港生咗仔, 個仔攞亞公的.
Immigration 要亞媽走, 因為冇人請. D議員幫佢申請人道立場居留hk照顧個仔.

首頁

尾頁

跳至