自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:只懂將外國最好果一方面無限抬高, 唔識睇到

原帖由 Charlotte_mom 於 15-11-14 發表
只懂將外國最好果一方面無限抬高, 唔識睇到本身已有的好, 做人點會快樂? ...

珍珠宮

引用:可悲既係、中國領導人、富豪、教育高官都送

原帖由 luckybaby2011 於 15-11-14 發表
可悲既係、中國領導人、富豪、教育高官都送仔女出國讀書、好難令人無聯想....
人人都想給仔女最好的

...
好明顯大部份有經濟地位的人也覺得外國教育好些!

禁止訪問

男爵府

回覆:D人成日話外國讀書好過香港

不如問下蔡思貝仲好...兩個月搞掂⋯:

blueroom    發表於 16-1-27 02:55

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:藍田譚C奶 的帖子

我都想咁講,呢d就真係值得參考。

大宅

外國讀中小學hea讀?我諗要睇hea嘅定意。

我女係加拿大讀小三,由小一小二每星期只有十五到二十個生字要串,每星期五默生字,就係咁多功課啦,一般人睇以為好hea。

但係佢地有show and tell,要帶自己嘅嘢返學校同同學介紹,答同學同老師嘅問題,呢啲咪係訓練presentation skills囉。

班房有隻bunny公仔,同學輪流帶佢返屋企,到我個女帶隻公仔返屋企時要寫低你係屋企同隻公仔做過咩嘢,仲畫埋畫,呢啲咪做project囉。

學校要求家長每日同子女讀十五分鐘課外書,要每日記錄的。讀課外書其實已經係學習嘅一部份。

絕大部份功課都係堂上在老師教導下做晒,學校話小一二嘅年紀根據咩國際教育指引家課唔應該超過廿分鐘,學校亦唔會係星期五比星期一要交嘅功課,因為校長話週末係屬於家庭的,唔應該比功課攞走同屋企人相處嘅時間。果一我係家長會聽到真係O晒嘴。

依家小三,功課多左,但唔會超過半小時。讀課外書已經自動波,因為已經鍾意左閱讀。學習應該是愉快的,這是外國的教學法。有左好嘅基礎、求學就變成為興趣而不是為分數。

子爵府

引用:乜外國大學可以hea讀咩?!那些年,我経常

原帖由 iifufu 於 15-11-14 發表
乜外國大學可以hea讀咩?!那些年,我経常幫現在的老公和細佬打assignment, 打通宵!

...
你堤起我的血淚史, final year project 淨係打都連續打左幾個通宵!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+vvevv+於+15-11-14+發表我覺

原帖由 ryan_mami 於 15-11-14 發表
之前有個post都講過,自從好多大陸移民去咗美加,當地小孩都開始有補習班,主要係數學。

...
因為英文拼唔過母語小朋友,唯有數學下功夫

少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

引用:Quote:原帖由+vvevv+於+15-11-14+發表我覺

原帖由 ryan_mami 於 15-11-14 發表
之前有個post都講過,自從好多大陸移民去咗美加,當地小孩都開始有補習班,主要係數學。

...
睇錯你講⋯⋯數學亞洲人的確有優勢,舉個例子,朋友個仔小五去外國讀書,第一年語言尚未搞定,數學科就算題目文字睇唔明,浄睇數字已可完成大部分⋯⋯有些理科生過來人都話,文字未必全部明,但睇數字就得

少奶奶的身份,丫頭的命...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得睇番個人成績,際遇,性格。。。。我表哥係BBC,英國野雞大學會計畢業,不過佢係97年前回流香港搵工做,一個中文字都唔識,竟然比佢搵到工,佢再考番香港會計專業既試,一直比佢咁做落去,越做越上,而家不知幾好

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

其實我知某些人所謂野雞大學係~牛津劍橋哈佛耶魯以外~便是了

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:excuse me!

原帖由 StrawberryLove 於 15-11-14 發表
excuse me!?係外國hea 住讀都升到??? 你梗係無去過外國讀先可以講風涼話。 當你每日番學, 做功課, 溫書之餘 ...
agree,樓主好一竹竿打一船人。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 StrawberryLove 於 15-11-14

原帖由 vvevv 於 15-11-14 發表
外國大學升學率有八九十%, 相比起香港得十幾廿幾%, 我唔明我話hea讀都升到有咩問題。

...
你講邊個外國呀?九成人升唔到就有可能,九成入到大學,無可能吧,起碼美國唔係,唔好話出名名牌大學如Stanford Bekerley Yale MIT,即使community college都冇得hea讀畢到業架。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 15-11-15 04:32
你講邊個外國呀?九成人升唔到就有可能,九成入到大學,無可能吧,起碼美國唔係,唔好話出名名牌大學如Stan ...
我都想知道樓主講邊個外國,8,9成人入大學?hea 住讀入到大學?真攪笑!

珍珠宮

auntie_big 發表於 15-11-15 04:12
其實我知某些人所謂野雞大學係~牛津劍橋哈佛耶魯以外~便是了
呢D人好恐怖,自己吾識的大學便是野雞大學,簡直係侮辱

Umelee    發表於 15-11-15 12:13
Umelee    發表於 15-11-15 12:13

珍珠宮

vvevv 發表於 15-11-14 22:28
外國大學升學率有八九十%, 相比起香港得十幾廿幾%, 我唔明我話hea讀都升到有咩問題。

...
究竟你有幾了解外國?八成學生入大學?邊個國家?

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

人地話hea讀姐,佢比左好多心機去讀你點知

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

可能樓主意思係比香港更輕鬆=hea
無可否認 外國大學點辛苦都唔夠alevel 慘

首頁
34567...13

尾頁

跳至