夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:Pandorrabbity 發表於 15-12-26 23:5

原帖由 vondelle 於 15-12-27 發表
麻煩你睇清楚D先唔該
唔小心覆錯左姐

大宅

回覆:有冇試過因為溝通唔到而離婚?

我果個仲衰過你果個

大宅

原來好多都係咁,我以為淨係我個位先係咁;我曾經試過搵話題同佢溝通,一係就即刻落閘,潑冷水,一係就說教或者答案老L土,所以為免令到自己唔開心,寧願佢打機,我睇手機,大家都好似只係為左頭家同屋住咁

男爵府

同時天涯淪落人,真係一言難盡

男爵府

男人好多都係咁㗎。要招番個魂番嚟,就要發掘吓c6有咩興趣先得。
你c6鐘意咩架?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

siujanjan 發表於 15-12-2 07:28
每日揾個時間係冇手機冇電視,就係最好嘅溝通時間。

冇用的,會坐坐下訓咗覺

複式洋房

引用:我老公都係咁,+咩都唔理,+放工就係篤電話

原帖由 fungfungdrm 於 15-12-13 發表
我老公都係咁, 咩都唔理, 放工就係篤電話, 一句野都唔講, 唧都唔笑, 個仔嘅野咩都唔理, 有時都幫下手 ...
我老公都係咁,對住岀面啲人就兩個樣,其實大家都無咩感情,都係諗住等小朋友大啲就分開

男爵府

我前夫就係呢類人。
問佢所有野冇意見,永遠做野拖拖拉拉。
拍拖我都知佢係咁既人,但唔係主因因為咁而離婚。但亦講真,夫婦冇溝通對子女,夫婦本身都冇好處,呢下你地冇野,再過10年8年,情況可能不變或更差。一對夫婦冇溝通,冇事發都可能影響唔大,到屋企有咩事,你會大壓力,佢又唔鬼理,到時係你爆煲。
你最好真係大家坐低傾下呢d問題

大宅

引用:Quote:siujanjan+發表於+15-12-2+07:28+每

原帖由 lovemy2kids 於 15-12-31 發表
冇用的,會坐坐下訓咗覺
好中呀冇手機冇電視既時候,就係訓覺

大宅

樓主, 我同妳一樣case, 我女5歲, 自問有c6無c6都一样無分別, 如何對佢對到60歲?

大宅

回覆:paklok 的帖子

我感受到,我都好唔開心,初初會發下脾氣表示我對佢不滿,而家少左發脾氣,因為真係好無癮,下下發脾氣先收斂一陣,轉頭見我無事咪又係咁。我而家成日覺得對住碌木咁。

大宅

回覆:ophelia232 的帖子

我嗰件都係咁,乜野都無商量,全部我攪掂,如有關D仔,以前都會問下佢,但每次都話翻屋企至傾,當然最後都無… 做左小小野如換電泡就懶巴閉,寸我唔識做… 其實點會唔識,只不過乜Q都我做哂,佢咪好嘆?佢連租客都不如…你老公除左靈魂不在,但起碼對屋企負責任, 都唔算好差吖

別墅

喺人面前,c6同我係模範夫婦
甚至有人會問: 其實你地有冇拗過交?
真係有口難言...
得我地2個既時候,佢唔會岀聲
每次都係我搵野講氹佢笑
佢既反應令我好失落
我真係好累,冇力喇,技窮喇

前幾日我好唔舒服
唔舒服到有諗會唔會死,不如寫定遺言
後尾冇事,但過多2日又唔舒服過
話俾c6知,佢可以一句說話都唔講

我有諗係咪我太煩,不如我都唔講野
但...咁咪即係容許我地既關係慢慢地死去?

公爵府

2024年龍年勳章

paklok 發表於 15-12-2 03:44
日日對住一個靈魂出竅既人,係你隔離但聽唔到你講野,唔知你做咩…同你講野佢只會拎住電話玩,睇住電視。。 ...
我C6都係咁,好多嘢我又出錢又出力,佢只係叫做出個人咩都無計劃.....
所以我決定以後都唔俾任何建議盡量洗少D錢係佢身上,包括:

去旅行,出街食飯.....

最慘係.....男家D人會走嚟問我嘢多過攞佢....可能佢屋企人都知問佢多餘.....

公爵府

咁有冇同佢認真咁傾過,點講

複式洋房

我覺得有好多男人都係咁。唯有再同佢講下你既感受

珍珠宮

引用:我前夫就係呢類人。問佢所有野冇意見,永遠

原帖由 twinstar_baby 於 16-01-01 發表
我前夫就係呢類人。
問佢所有野冇意見,永遠做野拖拖拉拉。
拍拖我都知佢係咁既人,但唔係主因因為咁而離婚 ...
完全同意,我老公都係咁,除左返工揾錢外,屋企既野同阿仔既野全部都係我一個人做,佢完全唔理,亦懶得諗,一條問題可以每隔幾日問我一次,對我講既野完全唔上心,問到我煩,重要反問返我發咩脾氣,我真係唔知點同佢相處,只要我一做錯或唔記得左就會不停咁鬧,佢覺得錯就要鬧,好似已經忘記左我係佢老婆,結婚越耐越明顯,佢永遠唔會覺得自己有問題…我仔而家七歲,如果唔係,我諗我已經同佢離左婚,我實在無辦法同呢個人過埋下半世,等阿仔再大啲,我就會離婚

大宅

我有時好攰等呀仔瞓左都會陪佢睇電視,0話題,多數佢會自然瞓著,我唯有入房瞓,佢就變得好精神,做自己想做嘅野,兩三個鐘,依家我都心淡,早點上床瞓....免得好似阻住佢咁...

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:amyluilove 的帖子

係婚姻裡面我想要嘅嘢同你一樣: 要一個和我有心靈溝通既人一齊,令我有被愛既感覺的枕邊人。

我們婚姻關係隨著時日嘅流逝…我已和jm一樣遭遇,我努力做咗好多嘢都係冇改善,我已放棄唔再追求心靈溝通和被愛的感覺,但求一家人身體健康,平安到老,一起走到人生的盡頭便夠。

別墅

D 男人係米多數都係甘

首頁

尾頁

跳至