自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

我都係wm 。好明白。我有老人家幫手湊,但真係有苦自己知。
你真係好叻架喇,吾好理人講咩。
我都成日為家庭事喊,但為左小朋友,點辛苦都要,區區個d閒話,打擊吾到我.
你都要加油.

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:在職媽媽的辛酸... 呻!

唔好再浪費寶貴時間同呢啲朋友出嚟食飯啦,陪下小朋友仲好過

別墅

樓主加油!
介意多事問下,點解唔請姐姐?如果你份工咁困身,萬一BB病講真托兒所都要你湊返屋企,係咪都可以隨時請假?我都係working mom, 有頭髮邊個想請姐姐,但有工人起碼有氣抖抖!
不過一家唔知一家事,明白樓主有難處,唔好因為人地講既野而唔開心!

珍珠宮

引用:我懷疑佢仲當唔當你係朋友,咁樣講嘢都有!

原帖由 snoopy_bay_bay 於 16-01-05 發表
我懷疑佢仲當唔當你係朋友,咁樣講嘢都有!家家有本難念的經,有頭髮邊個想做XX.... 盡了力,問心無愧便是 ...
剛剛其中一位同學同我講返, 果位朋友成日俾男家睇唔起佢無工作無收入, 老公又話佢唔打扮, 可能佢覺得委屈先搵我發洩 (因為當中一班同學得我同佢有小朋友, 其他人只係大肚同埋剛新婚)

珍珠宮

引用:樓主加油!介意多事問下,點解唔請姐姐?如

原帖由 Forawhile 於 16-01-05 發表
樓主加油!
介意多事問下,點解唔請姐姐?如果你份工咁困身,萬一BB病講真托兒所都要你湊返屋企,係咪都可 ...
屋企太細了, 請個工人都無位俾人瞓啦… 我就係想努力工作換樓, 地方大D 先請工人, 行步路都鬆動D...

子爵府

引用:我知道呢類post 經常都會出現, 但畢竟呢度

原帖由 Lovelovebear 於 16-01-05 發表
我知道呢類post 經常都會出現, 但畢竟呢度係親子網, 我只係想呻下...

本人係無工人無老人家幫忙的在職媽媽 ...
你個friend咁架,想讚自己都唔使係咁話人呀

大宅

回覆:Lovelovebear 的帖子

加油呀!我生活都係同你一樣,朋友約食飯,好難出到嚟,都有說話聽呀,所以唔好氣餒,大家都係為生活而努力啫……

珍珠宮

引用:Quote:Lovelovebear 發表於 16-1-5 16:40

原帖由 littlecar 於 16-01-05 發表
我係在職單親媽媽,個仔9歲,一早6點起身整早餐同飯壺,放工整晚餐/家務/睇下功課,放假全部時間都係陪仔 ...
我仔正踏入trouble 2... 成日挑戰我底線... 激我...再加埋返工的壓力, 真係好灰心!

男爵府

加油!你個朋友擺明係自卑啦!唔洗理佢!

珍珠宮

引用:樓主,我同你一樣,冇工人冇長老幫手,小朋

原帖由 Sweetiess 於 16-01-05 發表
樓主,我同你一樣,冇工人冇長老幫手,小朋友有咩病痛,學校假期,唯有2公婆輪流請假……請假多又要睇老闆 ...
me too! 見身邊的ftm 朋友, BB 通常好痴自己, 但我BB 就唔算好痴我果隻... 我有時都會好心酸好羨慕...

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

Wm and ftm 都有自己的難處,係你朋友的囗德,不要放在心上。有時都不明白女人何苦為難女人⋯

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

呢d所謂的朋友,我會當場爆佢

full time mum 和working mum 我都做過,兩樣都唔易,冇話做邊一樣才最偉大!只要用心鍚BB,就係偉大負責任的媽媽

男爵府

引用:我都係wm 。好明白。我有老人家幫手湊,但

原帖由 suisuisui 於 16-01-05 發表
我都係wm 。好明白。我有老人家幫手湊,但真係有苦自己知。
你真係好叻架喇,吾好理人講咩。
我都成日為家 ...
共勉之!

大宅

我係WM, 有FTM朋友說: 你就好啦, 有假放, 我好慘365日24小時無休。

我答佢: 其實放工放假時間, 我也是全心全力湊仔及做家務. 情況係番緊兩份工咁 (因為我也無請姐姐)

香港好多WM放假時, 咪做番FTM做的事~

珍珠宮

引用:我係WM, 有FTM朋友說: 你就好啦, 有假放,

原帖由 kristinnwc 於 16-01-05 發表
我係WM, 有FTM朋友說: 你就好啦, 有假放, 我好慘365日24小時無休。

我答佢: 其實放工放假時間, 我也是全 ...
對啊!我星期六日一開眼就係沖奶整早餐做家務, 一樣要煮野俾BB 食, 同佢沖涼陪佢玩... 點會唔明白ftm 的辛苦丫..

男爵府

總之就各有各辛苦啦,快快捱大d仔女就好啲啦。

大宅

回覆:CHOWCHOWWW 的帖子

珍珠宮

開心吸收勳章

我完全唔覺ftm有幾辛苦,可以成日對住自己的子女不知幾好。我份工又係壓力大,成日ot, 但要供樓,無得唔做。

男爵府

回覆:Lovelovebear 的帖子

我嘗試過你咁既日子兩個月,直頭想死,請左工人好好多!

禁止訪問

首頁
34567...14

尾頁

跳至