跳至

首頁

尾頁

複式洋房

芳姐:
我bb22號就5個月了,因為我地係全人奶b,本來已介夜奶,但這兩星期他好像常常吃不飽晚上也是每三小時吃一次奶奶,因他是大b已有20磅,這兩天開始給他米糊有問題嗎??因他非常喜歡吃.但不肯飲水有什麽辨法??

大宅

芳姐, pls pm隻肥仔水牌子比我?Thank you !

別墅

原帖由 vakiac 於 08-12-16 20:22 發表

噤想請問即係邊只牌子肥仔水好呀?要成日飲嫁? please mail it to me.

I would like to know too.. my bb is 3 weeks old.. she always cry and has a lot of gas...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

芳姐:
唔該 pm隻肥仔水牌子比我,謝謝!另外,我女女三個月大,自一個月大就經常嘔,掃完風後都會嘔番成餐奶出嚟,睇醫生吃咗去風水都係咁,而家差唔多每日都起碼嘔一次,仲要佢食得唔多,真係好擔心。
謝謝妳幫忙!

別墅

芳姐
最近我BB (3WEEKS) 食飽奶,尿片乾淨,抱住佢,佢都喊,仲有時喊得好厲害(喊到扯晒氣)同有"譚"聲...我見佢咀郁郁,就俾樽奶佢飲,但佢又唔食(大約幾mins)又喊過.請問你唔知佢喊Dセ呢? 可以點呢?

大宅

芳姐已pm左你,希望幫到你啦。

芳姐

原帖由 esther 於 09-2-8 11:42 發表
芳姐, pls pm隻肥仔水牌子比我?Thank you !
子王國已刪除閣下頭像,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

別墅

大宅

芳姐, 可唔可pm隻肥仔水牌子

俾我呀
你既健康就系父母ge快樂

民房

芳姐可唔可以PM 肥仔水牌子比我.

複式洋房

芳姐,,

我個b而家半個月大,,係人奶+奶粉.. 情況同其他mami完全一樣..bb有時食完片片又冇濕,,但就喊得好勁..而且食得唔多..醒既時候都唔肯食,奶粉最多都係食2安左右~食2安左右就係咁頂返個咀出黎..餵人奶又係,吐返出黎或者訓著左..放返佢係床一陣就喊得好勁,見佢個咀郁郁下,再俾奶佢食又唔食係咁喊...呢幾日仲食食下係到喊添,,個樣好似好辛苦咁谷到紅哂..而且搞到食奶好唔定時..差唔多一個鐘一次..
扭計情況通常係下午3-6點同零晨3-6點..
咁我個b係有肚風嗎..?
因為試過一次就咁用雞蛋同佢碌肚仔..點知個晚訓左5-6個鐘...

請問肥仔水係咩黎架..?飲左係咪會開胃d架..?可以介紹俾我嗎..? 謝謝!

複式洋房

芳姐:
我BB都有五個半月喇,最近lee一星期夜晚大覺瞓時,每一個鐘頭就起一次身,但食奶又無問題,每次食200~250ml,四餐,每日兩次便便,係咪有肚風瞓唔好?我也想要肥仔水資料呀,pm我呀,唔該哂!:)

複式洋房

芳姐:
唔好意思仲有一個問題,用鷄旦去lookBB肚仔,隻鷄旦要唔要"黄"呀,係咪要放硬幣呀?唔該哂!

大宅

其實你bb 的問題,由於最近天氣轉變,都是bb 常見的問題。
你的bb 有可能受到驚嚇及有肚風,所以有咁問題出現。芳姐建議你可以嘗試俾bb 飲肥仔水。肥仔水可以去除肚風的功效,有助bb 掃風排氣打嗝。此外,芳姐建議你可以在老行家購買珍珠末給bb進食。珍珠末有除痰定驚,可以增強寶寶對腸胃吸收。

至於肥仔水資料,芳姐pm你了。希望幫到你啦。

芳姐

原帖由 YyCarLy 於 09-2-24 21:04 發表
芳姐,,

我個b而家半個月大,,係人奶+奶粉.. 情況同其他mami完全一樣..bb有時食完片片又冇濕,,但就喊得好勁..而且食得唔多..醒既時候都唔肯食,奶粉最多都係食2安左右~食2安左右就係咁頂返個咀出黎..餵人奶又係,吐返出 ...

子王國已刪除閣下頭像,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

Gl1111, angusling, csky,各位唔好意思呀~近排好忙無上來,希望唔係太遲,芳姐PM肥仔水資料比你地啦,希望幫到你地啦。

芳姐

原帖由 芳姐 於 09-3-2 00:42 發表
其賓你bb 的問題,由於最近天氣轉變,都是bb 常見的問題。
你的bb 有可能受到驚嚇及有肚風,所以有咁問題出現。芳姐建議你可以嘗試俾bb 飲肥仔水。肥仔水可以去除肚風的功效,有助bb 掃風排氣打嗝。此外,芳姐建議你可以在老行 ...

複式洋房

芳姐:

pls send 肥仔水資料給我吧!thx!,我終於知道阿囡咩事喇,佢出牙呀,仲要依家只飲五安奶炸.........好慘呀!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

芳姐:
唔該 pm隻肥仔水牌子比我,謝謝!另外,我女女就嚟四個月大,自一個月大就經常嘔,掃完風後都會嘔番成餐奶出嚟,睇醫生吃咗去風水都係咁,而家差唔多每日都起碼嘔一次,仲要佢食得唔多,而且成日喊同扭計,真係好擔心。
謝謝妳幫忙!

大宅

其實你不用太擔心,由於天氣轉變,有可能影響BB的睡眠質素。此外,你BB有可能''出牙仔'',你可以嘗試用肥仔水按摩BB 的牙肉,舒緩牙痕的情況。至於肥仔水的牌子,芳姐pm你了。此外,在BB 睡覺時,芳姐建議你可以開低溫的冷氣(25.5) ,有助改善BB的睡眠質素架,希望幫到你啦。

芳姐

原帖由 carmen8666 於 09-2-25 17:32 發表
芳姐:
我BB都有五個半月喇,最近lee一星期夜晚大覺瞓時,每一個鐘頭就起一次身,但食奶又無問題,每次食200~250ml,四餐,每日兩次便便,係咪有肚風瞓唔好?我也想要肥仔水資料呀,pm我呀,唔該哂!:) ...

大宅

要去BB的肚風,芳姐建議媽媽們可以嘗試於藥房購買$5份量的茶辣,與暖飯混合一起。另外,準備一條暖沙巾,包起暖飯茶辣混料,並必須以順時針方向,打圈按摩BB肚仔,按摩直至茶辣轉冷,然後叮熱或坐熱敷包,再一次輕敷肚仔直至茶辣轉冷為止,整個過程大約三十分鐘。除了茶辣外,芳姐建議媽媽可以用純銀代替,放入雞蛋內,按摩肚仔。如想見效,芳姐建議你可以嘗試連續按摩3天,有助舒緩BB的肚風。希望幫到你啦。

芳姐

原帖由 carmen8666 於 09-2-25 17:49 發表
芳姐:
唔好意思仲有一個問題,用鷄旦去lookBB肚仔,隻鷄旦要唔要"黄"呀,係咪要放硬幣呀?唔該哂!

大宅

唔好意思,近排比較忙,遲左覆你。其實你BB 有可能是奶粉不適合,或者是BB的食道窄的問題。芳姐建議你可以嘗試幫BB轉換另一隻奶粉,並且讓BB少吃多餐,以減少嘔吐的機會,你可以試一試,希望幫到你啦。
至於肥仔水資料,芳姐PM你了,希望幫到你。

芳姐

原帖由 Muimuipig 於 09-3-2 12:19 發表
芳姐:
唔該 pm隻肥仔水牌子比我,謝謝!另外,我女女就嚟四個月大,自一個月大就經常嘔,掃完風後都會嘔番成餐奶出嚟,睇醫生吃咗去風水都係咁,而家差唔多每日都起碼嘔一次,仲要佢食得唔多,而且成日喊同扭計,真係好擔心。
謝謝妳幫 ...

大宅

唔好意思,近排比較忙,遲左覆你。其實據芳姐經驗,你BB係有痰唔舒服呀,所以扭計。芳姐建議你可以嘗試比BB食珍珠末。因為珍珠末有除痰定驚的功用。芳姐PM左個牌子比你,希望可以幫到你。

芳姐

原帖由 csky 於 09-2-9 21:27 發表
芳姐
最近我BB (3WEEKS) 食飽奶,尿片乾淨,抱住佢,佢都喊,仲有時喊得好厲害(喊到扯晒氣)同有"譚"聲...我見佢咀郁郁,就俾樽奶佢飲,但佢又唔食(大約幾mins)又喊過.請問你唔知佢喊Dセ呢? 可以點呢? ...

首頁

尾頁

跳至