自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

回覆:煮飯真係好麻煩

我都唔中意煮飯,以前未嫁阿媽煮,嫁左就出街食!到做ftm有小朋友要照顧就迫住要煮反了!d洗洗抹抹功夫又多,諗食咩又煩!

水晶宮

結婚頭4年唔like煮。

愛上LC後,日日煮,好開心。老公日日讚。

不過我有工人,preparation 我教姐姐整。所以煮得好輕鬆。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ac321 發表於 16-1-16 01:49
我由出世到現在,都未自己正式煮過一餐飯(吾計中學家政堂)!

未結婚前,母親煮!
圍插好無謂,唔係人人都鍾意煮飯架嘛,你唔鍾意就唔鍾意。正等於有人鍾意整麵包,我唔會整,外面買包又唔貴,點解要自己整呢? 話因為平因為健康,你除非餐餐食包,唔係既話你一日食一餐包爭得幾遠?

珍珠宮

淨係計餐飯未算好煩,最煩係全個過程,仲要辛苦!我包曬買,煮,洗碗,買餸好重架,我都係咁搞到膝頭勞損,唔好以為我買好多,2人份,一個湯料,加2或3餸。而家用買餸車好啲但又煩。有時夏天個熱廚房,煮完成身濕曬,都無胃口食

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 1997112 於 16-01-16 發表本

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 1997112 於 16-01-16 發表本

原帖由 ac321 於 16-01-16 發表

未結婚前,母親煮!
我情況同你好似
未婚前亞媽煮,結婚後,一個月會煮一兩次,亞仔返家住果一年(同c6輪流煮,有時出街食或去99屋食),亞囡出生後就工人煮。搬近亞媽家後,又係靠亞媽(有工人幫手)

依家都係有時煮早餐俾細路食。我諗分分要退休先有時間慢慢學煮食。(真係冇嘜天份)

禁止訪問

引用:我都唔中意煮飯,以前未嫁阿媽煮,嫁左就出

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

結婚三年只煲湯,我蛋都唔曉煎
身體有事初期一日三次大XX,
食左兩三日發覺要學煮飯炒菜

係麻煩辛苦,但身體好左食得健康,
真係好少唔舒服
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

我選擇自己煮!!
我會花時間去想下有咩新菜式,等佢地食有益,一定乾淨过出街食

子爵府

我都覺得煮飯好麻煩,但餐餐出街食又貴,又會悶。反而覺得自己煮的夠健康。另外聽人講過街外嘢食得多個人會好易覺得倦

珍珠宮

引用:我都覺得煮飯好麻煩,但餐餐出街食又貴,又

原帖由 Mrs.YeungMeh 於 16-01-17 發表
我都覺得煮飯好麻煩,但餐餐出街食又貴,又會悶。反而覺得自己煮的夠健康。另外聽人講過街外嘢食得多個人會 ...
我唔介意貴d
係介意出街食會好肥
盡量一半煮一半出街食
在屋企我會煮有機菜

子爵府

間中我都會出去食,但如果日日食我頂唔順

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 溋溋 於 16-01-16 發表唔識煮

原帖由 ac321 於 16-01-16 發表
就係因為呢十年都一直用工人,所以就一直都吾識煮飯!
其實都啱呀!我以前未婚阿媽煮,婚後99煮,細仔出世後工人煮。有人煮自己真係唔洗識煮

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 I9528 於 16-01-16 發表我同

原帖由 sammie_leung 於 16-01-16 發表
認同,lunch已經局住食出面野,多油,多味精。自己煮雖費時,但食得健康

...
同意! 午後出街食,所以晚餐通常自己煮,清清地健康d

複式洋房

最麻煩係洗...

公爵府

我中意吃菜。白灼多。加個清蒸海鮮
期待2019

侯爵府

其實自己煮都好方便,每日我都預備好豐富ge早餐,都係10-15分鐘。洗碗也不過3分鐘-5分鐘。出去食,等ge時間都係差唔多,但自己煮健康乾淨

煮晚餐就真係比較費時,所以偶爾我都會偷懶叫外賣或者煮個公仔面最簡單就係一個白飯一個韭菜炒蛋+炒青菜 預備同煮好都唔洗15分鐘。

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

1997112 發表於 16-1-16 15:32
煮飯真係幾麻煩嘅一件事,又要開鑊又要預備食材,煮嘅時候又要睇緊火喉同食物質素,煮完最慘係仲要洗碗同風 ...
少時候窮,未能負擔食一餐麥記。媽媽好能夠化腐朽為神奇,極平的食材都煮得好好味。在媽媽的薰陶下,我也好喜歡煮食。
我唔覺得煮食好難,對我黎講非常易。但我都會出街食。有d野屋企做不到。

身邊有朋友係無飯主婦,老公好愛鍚,老婆十指不沾水。也是一種幸福。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我朝早只係煮麵俾自己。仔女朝早同下晝係食麵包多,間中至開火煮。淨係夜晚果餐至煮多d。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ac321 發表於 16-1-16 15:49

未結婚前,母親煮!
你俾人圍插既主要原因唔係你唔煮飯,而係你有錢有學識又係ftm。

首頁
34567...11

尾頁

跳至