自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:星期五檔案 阿伯70歲月入6千都要瞓街

心好酸
希望有社工跟進幫助伯伯
安排上樓

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-02-12 發表各

公爵府

好媽媽勳章

引用:12000收入果2夫婦會不會是為申請公屋而降低

原帖由 Jen_Rowen 於 16-02-12 發表
12000收入果2夫婦會不會是為申請公屋而降低租金?正常出去做賣衫sale都有9至1萬/人。男既做下裝修返1日都3, ...
而家無裝修3,4佰蚊一日人工啦,最少都7至8佰蚊一日啦

嗰兩公婆明顯係有問題,一個做買手,即係有做埋批發啦,另一個開個檔口,無可能兩個夾埋得萬二蚊收入咁少囉,兩個人如果做看更都唔只呢個收入啦

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

引用:果兩公婆,個女人情願用8千蚊租屋都唔出去

原帖由 etam724 於 16-02-12 發表
果兩公婆,個女人情願用8千蚊租屋都唔出去打工
租舖先啱

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 16-2-12 19:48
伯伯最大興趣就係釣魚,買20蚊蝦去釣魚,釣到魚可做餸,他真係好正面和樂觀,令人敬佩

...

香港好需要呢種逆境智能

大宅

祝福伯伯

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:mickeyeva 的帖子

我miss咗!但見到老人家受苦好心up好唏噓,冇人幫佢上樓咩?

子爵府

引用:Quote:原帖由+Chowying+於+16-02-12+發表唔

原帖由 maggie196 於 16-02-12 發表
以前個代人通常都希望靠自己,自給自足,唔想靠政府,我估伯伯應該都係咁諗而唔去申請公屋。

...
有d老人家真係咁諗,我以前遇過一個婆婆住閣仔(即喺天花間間房仔但人企唔到起身嗰d),足足用咗近半年說服兼幫佢填曬成分公屋申請表至肯簽名申請

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-02-12 發表各

原帖由 wawaliluk 於 16-02-12 發表
你話個阿伯或是果2公婆?
两公婆也是奇怪,做看更一個都有一萬,點解两個先得一半收入?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

伯伯真係好樂天知足,釣魚釣到就加餸,無魚就消磨時間。

一家唔知一家事,有時未必個女唔想照顧佢,反而有可能係伯伯唔想成為囡囡負擔。你見伯伯依然無依靠綜援,自食其力。亦不想攪亂公衆地方。

有好多後生,生活過成咁已經意志消沉,覺得社會欠佢。

子爵府

引用:上深圳住啦,每日來回都吾係好辛苦,老人家

原帖由 洗米華 於 16-02-12 發表
上深圳住啦,每日來回都吾係好辛苦,老人家車費又平
過關車費好金

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jen_Rowen 於 16-02-12 發表1

原帖由 健朗媽咪 於 16-02-12 發表
而家無裝修3,4佰蚊一日人工啦,最少都7至8佰蚊一日啦

嗰兩公婆明顯係有問題,一個做買手,即係 ...
冇錯,我睇果時都話揾咁少,兩公婆各打一份工,加埋都多過依家。1係佢講大話,1係佢兩公婆唔識諗

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 sochui 於 16-02-12 發表真

原帖由 小野花 於 16-02-12 發表
我吾識佢呀,吾知真定假。

我覺得係真都吾岀奇,以我所知,佢哋有走水貨
吓! 走水貨? 唔知有冇睇錯,有一幕影到佢去請願影到佢後面果位係社運人士, 呢班人應該都係反水貨喎

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 健朗媽咪 於 16-02-12 發表而

原帖由 speonyip 於 16-02-12 發表
冇錯,我睇果時都話揾咁少,兩公婆各打一份工,加埋都多過依家。1係佢講大話,1係佢兩公婆唔識諗

...
有冇講大話,唔知!

唔識諗就一定係,我亦有一位親戚,旺市時靠佣金過活(賣機械),月入五、六萬以上,經濟差時,冇單開,情願信用咭透支也不願轉工,話要死守喎

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 mickeyeva 的帖子

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 mywl 於 16-02-12 發表唔使屋

原帖由 Mrs周 於 16-02-12 發表
佢話唔要個女照顧。
講係咁講,邊個老咗唔想有仔女照顧?佢又唔係有錢,要瞓天橋底喎,個女俾三千都夠佢買個床位啦

我知我知,實有人話一家唔知一家事,如果一個阿爸話唔駛仔女照顧但要瞓天橋底,於心何忍?

cffw    發表於 16-2-13 06:15

大宅

阿爸話乜就乜,做女嘅係唔係有番d 責任,唔係叫你比好多,兩三千都好,因住比雷公劈,真係好嬲,除非個阿爸細個成曰打佢,家暴嗰d 就另計,否則真係唔應該比阿爸訓街,幫佢填張公屋申請表也不為過,純個人感受。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Chowying 於 16-02-12 發表唔

原帖由 mickeyeva 於 16-02-12 發表
他之前住個床位,但好多木蝨,所以令願瞓街,我又冇留他瞓邊個天橋底,他有隻鸚鵡

...
佢喺旺角道嗰邊天橋底

首頁

尾頁

跳至