想生BB

跳至

首頁
34567...15

尾頁

複式洋房

我今日去見完董醫生,姑娘話佢今日趕著走,所以叫我早d去。

去到都大約等左 半個鐘,都算短。 入到去見醫生,佢問下我係咪食左排卵丸,跟著就問我有無其他問題。我就問佢我食緊中藥,會唔同 iui 撞。 then,佢問我係咪做iui,如過係就最好停左中藥先。 (我覺得佢唔係好BUY 中醫)。 真係講唔夠十句LOR。

咁跟著就係照 U/S 啦,佢話有唔粒,得兩粒有 12MM。

暫時已知SCHEUDLE

9/22 - 9/26 - 食排卵丸 $ 150
9/27 - DAY 7 - 照 U/S,打針 $ 890
9/29 - DAY 9 - 打針
9/30 - DAY 10 - 覆診
10/2 - DAY 12 - PLAN IUI

有無人中西合璧架 ?

男爵府

我第一次見仁安周醫生時, 佢都叫我停中藥, 因為怕同西藥沖, 但我私下都有問D姑娘, 佢話好多人都中西合壁, 最緊要係同中醫講食緊西藥, 但既然西醫叫得停, 應該有佢原因, 叫我跟住做, 所以我揀得西醫折衷嘅方法, 就全心信佢, 我都停咗何樹勛先咯

複式洋房

原來你都係今日見董醫生呀?我都係喎!可能我今日見過你都未定

原文章由 Shumnana 於 08-9-27 21:01 發表
我今日去見完董醫生,姑娘話佢今日趕著走,所以叫我早d去。

去到都大約等左 半個鐘,都算短。 入到去見醫生,佢問下我係咪食左排卵丸,跟著就問我有無其他問題。我就問佢我食緊中藥,會唔同 iui 撞。 then,佢問我係咪做iui,如過係 ...

複式洋房

me too,由 day2 confirm要做iui我就即時停左去睇何ec

原文章由 MavisNg 於 08-9-27 21:10 發表
我第一次見仁安周醫生時, 佢都叫我停中藥, 因為怕同西藥沖, 但我私下都有問D姑娘, 佢話好多人都中西合壁, 最緊要係同中醫講食緊西藥, 但既然西醫叫得停, 應該有佢原因, 叫我跟住做, 所以我揀得西醫折衷嘅方法, 就全 ...

複式洋房

死啦,我今朝仲飲緊包中藥。唔知會唔會有應響。

but 我睇開個中醫話我個case ,做iui 應該唔會好有幫助。佢話我應該係 著床個 part 有問題。 所以都個心都15/16。

anyway,都係停左中藥先。其實都好重皮。成 1500 到 一個月,我睇左成四個月。

原文章由 babyniki 於 08-9-27 22:32 發表
me too,由 day2 confirm要做iui我就即時停左去睇何ec

複式洋房

你大概幾點去? 我 一點 左右。

原文章由 babyniki 於 08-9-27 22:32 發表

男爵府

你地就好啦,等做iui,我仲要等day11到亞洲驗輸卵管|我約左女e生驗。唔知人有冇人到過度驗?我好驚。
星期一已驗左血但未知結果!

複式洋房

如果做iui就停中藥啦!撞左有影響都唔出奇架!

原文章由 Shumnana 於 08-9-27 23:32 發表
死啦,我今朝仲飲緊包中藥。唔知會唔會有應響。

but 我睇開個中醫話我個case ,做iui 應該唔會好有幫助。佢話我應該係 著床個 part 有問題。 所以都個心都15/16。

anyway,都係停左中藥先。其實都好重皮。成 1500 到 一 ...

複式洋房

我12:00到,大概1:00走架!可能真係見過都未定

原文章由 Shumnana 於 08-9-27 23:34 發表
你大概幾點去? 我 一點 左右。

複式洋房

我都係亞洲驗架!個過程好快,唔駛擔心

原文章由 fifi2309230 於 08-9-27 23:37 發表
你地就好啦,等做iui,我仲要等day11到亞洲驗輸卵管|我約左女e生驗。唔知人有冇人到過度驗?我好驚。
星期一已驗左血但未知結果!

複式洋房

咁好可能撞到,不過無為意。我著粉紅色衫,帶紅色眼鏡。

我星期二又去覆診啦,你哩?

原文章由 babyniki 於 08-9-28 00:22 發表
我12:00到,大概1:00走架!可能真係見過都未定

複式洋房

我星期一做iui,星期二應該未駛覆診,姑娘話做完iui仲有幾支針要打,不過就未知幾時返去睇

原文章由 Shumnana 於 08-9-28 19:28 發表
咁好可能撞到,不過無為意。我著粉紅色衫,帶紅色眼鏡。

我星期二又去覆診啦,你哩?

複式洋房

今日覆診,本以為照原定計劃 10/2 做 iui。點知照完d蛋後,董醫生話我d蛋生長得好慢。今日只有2粒大d,12mm 到,其他3/4 粒都細。佢話可能d針劑量對我無乜效,or 我卵巢功能退化,跟半做iui 都無用。 當時真係晴天霹靂。0下,唔係咁大劑呀!

真係 成個人' 謝 ' 晒。

progress:
9/22 - 9/26 - 食排卵丸 $ 150
9/27 - DAY 7 - 覆診/ 照U/S,打針 $890
9/29 - DAY 9 - 打針 $540
9/30 - DAY 10 - 覆診/ 照U/S,打針 $350
10/1 - DAY 11 - 打針 $430
10/2 - DAY 12 - 覆診 (睇下做唔做 iui)

複式洋房

我day11去覆診時有3粒,分別係

18x12
14x21
14x18

董醫生就話14x21個粒已經夠大,不過另外2粒仲細,所以再打多支份量輕d既針,跟住我day13就做iui。

我諗過多2日你d卵會慢慢大架喇!唔好太擔心啦!因為我都打左5支針先可以谷大d卵

原文章由 Shumnana 於 08-9-30 23:41 發表
今日覆診,本以為照原定計劃 10/2 做 iui。點知照完d蛋後,董醫生話我d蛋生長得好慢。今日只有2粒大d,12mm 到,其他3/4 粒都細。佢話可能d針劑量對我無乜效,or 我卵巢功能退化,跟半做iui 都無用。 當時真係晴天霹靂。0下,唔係 ...

男爵府

我昨天照左輸卵管啦!
唔知幾時知結果呢?唔知董e生幾時call我覆診呢?
好心急呀!

複式洋房

咁你幾時知結果。 做iui 係上午定下午? 需時多久 ?

原文章由 babyniki 於 08-9-30 23:50 發表
我day11去覆診時有3粒,分別係

18x12
14x21
14x18

董醫生就話14x21個粒已經夠大,不過另外2粒仲細,所以再打多支份量輕d既針,跟住我day13就做iui。

我諗過多2日你d卵會慢慢大架喇!唔好太擔心啦!因為我都打左5支針先可以谷 ...

複式洋房

2星期後驗孕。

我係下午4:00做iui,需時5分鐘都唔洗

原文章由 Shumnana 於 08-10-1 11:07 發表
咁你幾時知結果。 做iui 係上午定下午? 需時多久 ?

複式洋房

等你好消息。

我今日去仁安打針,經過車公廟,所以就入去拜神。(我第一次拜神)

求左支籤,個解籤先生話係好籤。希望成佢貴言啦。

原文章由 babyniki 於 08-10-1 21:11 發表
2星期後驗孕。

我係下午4:00做iui,需時5分鐘都唔洗
hnl 該用戶已被刪除

複式洋房

我都係想 星期六 先做 iui,因為唔想請假請得咁密。亦都唔想同老闆講真話。所以成日要諗藉口真係好煩。同埋成日唔返,d 野堆到成座山,最終都係辛苦到自己。

不過我驚星期六無得做。

原文章由 hnl 於 08-10-1 22:16 發表

我個時間表同你有九成九似!

22-26/9 食藥 - $480
26/9 DAY 6 - 覆診,照U/S - $620 (包 1/10 支針)
27/9 DAY 7 - 打針 - $370
29/9 DAY 9 - 打針 - $370
1/10 DAY 11 - 打針 - $95 (因為診所唔開,所以要自己去醫院門 ...

首頁
34567...15

尾頁

跳至