在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你要唸清楚你搵錢多D,將來一定有問題

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

0030 發表於 16-2-15 15:32
10k同60K相差太遠,如果女少男多就無問題,但如果女多男甘多,真系心裡不平衡~ ...

而家香港地, 女搵咁少, 做FTM都好正常

樓主唔知會唔會叫老公做FTD

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwchin 發表於 16-2-17 00:47
我和老公结婚7年, 我的收入比佢多3萬5千, 有一個小孩, 我們仍覺得很開心, 很夾, 可能是我對錢財不太看重, ...

有時睇比例O既...

香港地, 一個男人搵萬幾...跟本養自己都有困難.

如果case係...搵5萬同8萬5..成件事又唔同

寶石宮

elliehui 發表於 16-2-18 17:12
唔好想生BB 係我其中一個考慮方案.. 但其實唔應該. 因為他朝有一日, 如果個男人話"你當日嫌我無本事唔肯生, ...

邊有得咁計架...生仔女唔係一個人O既事..唔通到佢60歲果時先搵人生仔咩...呢D男人要搵個第個就由佢

複式洋房

回覆:請問有在職媽媽是家中經濟支柱嗎?

人工太遠距離,講結婚佢逃避都正常,搵萬幾蚊一個月,結婚開支條數佢都俾唔哂,仲要兩個人住,租樓AA,佢都儲唔到錢。你要諗清楚,就算你肯為佢,佢可能會因自卑令到段關係唔好。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:請問有在職媽媽是家中經濟支柱嗎

其實聽得出你有點嫌棄佢。佢可以找份收入高點的工作嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我之前都有咁問題, 之前C6無野做幾個月, 日日係屋企湊女買餸煮飯, 初初都無問題架, 但日子耐左, 壓力就黎, 街坊D閒話, 仲有屋企人, 成日問佢有咩打算, 我果陣都有同佢嘈, 仲有諗過離婚添, 直至C6搵到工先無事, 後來C6同我講返, 其他人D說話真係好難聽, 日日講, 話佢食軟飯, 使女人錢等等.....
所以, 同男朋友傾下, 佢有可能都會面對呢D好難聽的說話, 因為人地唔係背住你講, 係企係你面前講比你聽

elliehui    發表於 16-2-24 14:31

別墅

回覆:miumiu0101 的帖子

過來人case 同樓主相近。因背景同際遇兩人経濟條件有距離,現在萬七同七萬的分別,結婚前分別是萬七同三萬同樣男的不會有太大改變。

1) 女知男搵幾多,但男從來不過問女方,只知一定高過自己,而女不會提及。其他局人查實點知2人有距離,說什麼女養男呢?

2)大project 嘢,例如買樓,去旅行,買車等都由女方負責。男方沒要求,大多由女方建議

3)男名義上負養車使費及幾千伙食,其他基本由女負責

4)本只養貓(兩方共悉),但臨到高齡產婦邊緣,兩人趨向平談,女方很想要 bb , 同男方相量(但男方根本唔知點俾意見,因彼此都知男沒能力負擔,但亦唔可以因此而reject 女方,不竟女方已是last chance 生B,結果最後生了,現k1

5)安排教育,讀書,活動都由女方主力,小朋友一至五由婆婆公公照顧。男方会參與
,接送。男方有時都笑自己的角色是司機

拍拖7年,結婚8年後生B,B 4歲。同樓主相反,2人經濟分距,無阻礙生B決定。女反而安心自己完全有能力照顧個女,可保護保障小朋友。而生B反而是增加共同目標keep住彼此関係,如沒小朋友,女應該走咗。

不竟人是有情緒,有顧慮,打比如一年12個人月,都會有3,4次心病發作(比如見到男家D人,公司同事緊會,交税…)係堅會覺得身邊人點解差咁遠....其餘日子女方太忙,根本唔會諗

問女方會否後悔?我答你女方亞媽可能會肉赤個女(同亞媽一定睇得出個女成頭家頂曬,但婆婆唔會俾說話個女細聽,只盡力幫手照顔孫子,事實上娘家的野都係由女頂8成,D仔只搞得掂自己)

成個家庭有小朋友的樂趣已over 女方覚得自己要負擔所有開支的困惑

elliehui    發表於 16-2-24 14:05

別墅

回覆:CYTam 的帖子

可再多7年後,女方會對彼此距離之大有生厭感,女方有問自己後悔嗎?但當初無人迫自己揀,事實當年亦有其他選擇,是自己㨂的無得後悔,際遇是無得預計,只可以同自己講"是否再要繼續下去"

樓主,只須define 清楚自己會遇到的問題心理関口,無人話辛苦就唔揀,有D人係like 辛苦(苦茶都有人鐘意飲㗎喇)。千祈唔好到時話"我無預計會咁㗎"

Anyway , 隨心(跟隨自己個心行啦!)
祝幸福,姊妹們加油呀!

大宅

CYTam 發表於 16-2-24 00:05
可再多7年後,女方會對彼此距離之大有生厭感,女方有問自己後悔嗎?但當初無人迫自己揀,事實當年亦有其他 ...
我好同意條路自己揀, 有咩唔好喊. 就係因為結婚唔同搵工, 試過唔岩後悔就太遲...但未組成一個家庭又難以知道我頂唔頂得往個壓力, 這就是難處。
隨心。。難~

大宅

yame 發表於 16-2-23 15:35
其實聽得出你有點嫌棄佢。佢可以找份收入高點的工作嗎?
話嫌棄,不如話係顧慮....如果真係咁嫌棄。就根本唔會開始la..

大宅

livelyman 發表於 16-2-23 12:40
人工太遠距離,講結婚佢逃避都正常,搵萬幾蚊一個月,結婚開支條數佢都俾唔哂,仲要兩個人住,租樓AA,佢都 ...
最最最傳統既女人希望老公養,現實中的女人公一份婆一份,現在有一部份女人付出較多, 但仲要關心埋男人既感受, 咁邊個關心我既感受...
呻吓啫, 師姐講既我明...

男爵府

elliehui 發表於 16-2-24 14:04
我好同意條路自己揀, 有咩唔好喊. 就係因為結婚唔同搵工, 試過唔岩後悔就太遲...但未組成一個家庭又難以知 ...

樓主何不跟男友試吓同居一段時間(?6個月),睇吓大家可唔可以一齊生活。

可以的話立即結婚,唔可以的話就立即分手。千祈唔好拖泥帶水!

如果因為宗教、雙方家人反對等問題,咁就無法。但依家乜年代,樓主已經咁大個女,總有權決定自己生活方式。

純粹建議,不喜勿插。

大宅

回覆 elliehui 的帖子

最怕要養埋你男朋友一家咋~同埋有時唔係一句愛同好錫就夠!面對現實就係佢滿足唔到你~拍拖唔岩可以ANYTIME BYE-BYE~結婚喎,如果有埋小朋友就煩架啦~每樣都係錢!呢度D JM個個都經歷緊生活既壓力。
你真心想睇戲睇早場?食豪D就只係300蚊?如果係你唔會上黎,心裡一定有少少野,但只不過佢對你幾好同你以為佢盡左力就唔好計咁多啦~

男人同女人係無可能平等到,有一日如果男人可以自然生仔先再DISCUSS啦~
同埋,你覺得佢好上進因為佢會炒IPHONE同慳家??? PLEASE!!!

你地一齊5年,一開始已經有人工上既分別,呢個男人如果係"真"上進早早已經進修啦~

同埋無錯大學畢業都係萬幾,但唔會一世係萬幾!你有左DEGREE起碼而家都考到POLICE個D啦~而且讀書係自己的!

呢個男人唔係唔可以一齊,但你要EXPECT定好多野要靠你。同時又要CARE佢地男人既自尊仲有男家既人!

有邊個女人唔想搵個同自己差唔多 或叻自己少少既男人?
我知你唔係想做少奶奶,但係你都想同你走下半生既男人可以同你行同一條線掛?

當你再5年後,搵10萬一個月,佢可能先到2萬或者仍然係萬幾,你連個遠少少既旅行,想食少好好都唔得囉。

希望你年紀未到20尾~祝好運!

大宅

回覆:請問有在職媽媽是家中經濟支柱嗎?

我反而調轉咁諗
如果女方同男方都搵得少(say 2萬以下)
作為女人我會考慮男方經濟能力
始終現實生活係要有錢先run到個家
到我自己有咁上下經濟能力(鐵飯碗年年加人工)
我就唔需要再以男方收入為擇偶條件
專注揀自己真心喜歡而對方又對我好o既

我好多同我搵咁上下或者高人工過我o既女性朋友
佢地老公都搵少佢地一大截
婚姻都美滿幸福
真係唔洗太多顧慮

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:yame 發表於 16-2-23 15:35 其實聽得

原帖由 elliehui 於 16-02-24 發表
話嫌棄,不如話係顧慮....如果真係咁嫌棄。就根本唔會開始la..
講真,開始嗰陣通常點會諗咁多

翡翠宮

唔work
有朝一日你會勀你會睇唔起個男人.

公爵府

其實我覺得一切真係要睇樓主放唔放得低,如果這個人工既差距係心目中係一個好大的問題,你介意的情程度係7以上(10滿分),咁我會覺得樓主,不要浪費時間啦!因為這個睇法是自身價值觀既問題,價值觀係無對和錯,而且並唔係話改就可以改到!有些人個價值觀是不重視這一點,又或是這只是佔很少分數,咁佢地可能Work,但人地work樓主未必會work!所以你要問下自己究竟你有幾介意!

因為介意,在相處的過程好易會不自覺地把大家既生活感情推向一個女委屈,又或者男不夠本事的情緒中,這樣的婚姻不會幸福的!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

似乎樓主同男朋友的人工距離只會越來越大,而樓主又好介意呢個問題,不如早D放手。今日都已經覺得係一個問題,結婚後只會覺得個問題仲大。

男爵府

回覆:請問有在職媽媽是家中經濟支柱嗎

問題係,離關了你男友,你有信心搵到個條件更好嗎? 如果搵唔到,你寧願單身定同現在bf一起捱?bf有能力搵多d嗎?無理由成世都搵萬幾卦?

首頁

尾頁

跳至