影視娛樂

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

引用:Quote:高齡媽媽 發表於 16-3-3 15:56 之後

原帖由 Ryanma 於 16-03-03 發表
我都迷上了胡歌…………

看左佢本自傳未?看完,更like and 冧佢…………

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

高齡媽媽 發表於 16-3-3 17:10
我都迷上了胡歌…………

看左佢本自傳未?看完,更like and 冧佢…………
未...有機會想睇...

大宅

引用:Quote:高齡媽媽 發表於 16-2-26 12:10 胡歌

原帖由 Ryanma 於 16-03-03 發表
終於開0左呢套劇....事原因為睇完胡歌訪問, 話佢多謝閆妮0係生活啟示套劇0既啟發, 令佢對演戲轉型...
心想 ...
基本上唔會走到出來,因為根本就係一個無底深坑

nora131    發表於 16-3-4 14:17
Ryanma    發表於 16-3-4 11:44

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Ryanma 於 16-03-03 發表終於

原帖由 ImWoodstock 於 16-03-03 發表
基本上唔會走到出來,因為根本就係一個無底深坑
越陷越深………………不能自拔…………!

水晶宮

Ryanma 發表於 16-3-3 16:40
OMG!mg:" />
我直情想去再學普通話, 想同家明/宗主講同一語言,
自認自己普通話太爛, 以前學過3次初 ...
睇咗咁多大陸劇,已經好多都聽得到但講就講得好鬼爛,所以最近學埋打簡體字,因為係用拼音所以會知到正確發音,宜家講得好聽好多了

水晶宮

Ryanma 發表於 16-3-3 10:21
終於開0左呢套劇....事原因為睇完胡歌訪問, 話佢多謝閆妮0係生活啟示套劇0既啟發, 令佢對演戲轉型...
心想 ...

呢套真係拍得好有心機,都好多笑位,兩個主角演技好好,好易帶到觀眾入戲,呢套係為一一套唔洗洗住睇,仲睇完即刻番睇咗兩次主角條線嘅時裝劇
C6 男人老狗都話好睇

珍珠宮

ddkaka 發表於 16-3-4 00:59
睇咗咁多大陸劇,已經好多都聽得到但講就講得好鬼爛,所以最近學埋打簡體字,因為係用拼音所以會知到正確發 ...
Tks for sharing!
係咪要download 乜0野簡體字軟件, 先至可以打字時, 有拼音輸入?

你如何知道自己拼音正確?放低太耐唔記得晒...

唉? 只怪自己小時候, 沒有把普通話學好...

另外發覺家明說話時, 捲舌厲害, 比宗主捲得勁, 係咪尊登0架?!

水晶宮

Ryanma 發表於 16-3-4 10:17 Tks for sharing!
係咪要download 乜0野簡體字軟件, 先至可以打字時, 有拼音輸入?
我用Google 拼音輸入法可以打簡體字同手寫,如果唔記得點拼我會去Google 翻譯到寫嗰個字出黎睇下個拼音係乜,咁樣好快學識,我囝12歲,佢都係鐘意打簡體字多啲因為易學個速成最好整個拼音表得閒睇下都有幫助
ma 媽 ta他 po婆 fo佛 zhe這 ge哥
kai開 zai再 pei培 bei杯 yao要 bao包
fou否 Zhou周 nan男 ban班 zhen真 fen分 mang忙 fang方 feng風 leng冷
dong東 kong空 Chi吃 xi希
jia家 qia恰 piao飄 xiao消 bie别 tie貼
niu牛 diu丢 tian天 lian連 jin今 xin心
qiang強 jiang江 jing京 ting聽 xiong兄 qiong窮 chu初 shu書 hua花 shua刷
shuo說 duo多 guai乖shuai帅 zui最 hui會 ruan軟 chuan川cun村 sun孫
shuang雙 guang光 xue學 jue決
juan捐 quan圈 jun軍 qun群
er兒
ai愛
e餓

Ryanma    發表於 16-3-4 11:50

侯爵府

Ryanma 發表於 16-3-4 10:17
Tks for sharing!
你如何知道自己拼音正確?放低太耐唔記得晒...
唉? 只怪自己小時候, 沒有把普通話學好...
另外發覺家明說話時, 捲舌厲害, 比宗主捲得勁, 係咪尊登0架?!

我睇大好時光時都覺得袁浩(胡歌)說話時捲舌好厲害

可能係本身捲舌好厲害, 反而做宗主尊登唔捲舌配合返古人說話? 宗主講嘢慢條斯理同好文雅嘅

珍珠宮

tsewong 發表於 16-3-4 10:55

可能係本身捲舌好厲害, 反而做宗主尊登唔捲舌配合返古 ...
係咪上海人捲舌特徵? 兩套時裝劇, 做番自己, 所以勁捲
台詞講得快時, 直情聽唔明, 要睇字幕先知佢講乜..

珍珠宮

ddkaka 發表於 16-3-4 10:46
我用Google 拼音輸入法可以打簡體字同手寫,如果唔記得點拼我會去Google 翻譯到寫嗰個字出黎睇下個拼音係乜 ...
袋走0左...多謝!

水晶宮

Ryanma 發表於 16-3-4 10:17 Tks for sharing!

家明唔算捲啦都算易聽,北方嗰啲仲捲呀,因為我真係睇咗好多大陸劇,宜家劇裏面有台灣人都聽得出,其實係會樂趣多咗,有一套叫「愛情公寓」超搞笑劇,睇晒四季之後包你學會好多地到用詞,最主要係佢用好新嘅拍攝手法又搞笑,我囝都係睇咗呢套劇之後開始鐘意普通話,宜家佢成日同我講普通話,唔識點講就講番廣東話

Ryanma    發表於 16-3-4 14:45

大宅

Ryanma 發表於 16-3-3 10:21
心想 ...

但要小心youtube有d係唔齊全

大宅

tsewong 發表於 16-3-4 10:55

可能係本身捲舌好厲害, 反而做宗主尊登唔捲舌配合返古 ...

佢可能想就大好時光個女主 有無留意女主D国語兒化音重之餘鼻音都好重

侯爵府

引用:Quote:tsewong 發表於 16-3-4 10:55 我睇大

原帖由 doll100 於 16-03-05 發表
佢可能想就大好時光個女主 有無留意女主D国語兒化音重之餘鼻音都好重
...
個女主角講嘢直頭係怪

初初十零人集尚算ok, 之後勁拖同悶,我要勁飛先捱得完

大宅

Ryanma 發表於 16-3-4 11:50
係咪上海人捲舌特徵? 兩套時裝劇, 做番自己, 所以勁捲
台詞講得快時, 直情聽唔明, 要睇字幕先知佢 ...

我以前好抗拒聽內地國語 覺得台灣既好聽好多 而且以前學普通話都係遍向台灣 台灣個邊無捲音 因為胡歌睇左佢好多國內劇集 聽下聽下無咁抗拒 其一佢把聲幾好聽 其二可能因為佢係南方人 d捲音係無咁勁嫁 習慣左之餘 我仲覺得呢種有小小捲音先糸正宗既 普通話
北方人個d除左捲兒化音好勁外 可以個音都變埋 係大好入面唔多like女主 頂唔順佢講野把聲係其中既原因
我都有打中國輸入法 不過唔係打得好好
你可以一次過打一排拼音 佢都會出曬D字出黎 打個聲母唔打韻母都出到 打得好 普通話就會頂瓜瓜

大宅

回覆樓主:

想起里面有句對白 “他是ABC 我是bpm”

伯爵府

回覆:因為胡歌,開了生活啟示錄

插曲……愛到底…………非常好聽!但網上找不到!

大宅

高齡媽媽 發表於 16-3-6 00:26
插曲……愛到底…………非常好聽!但網上找不到!

https://youtu.be/LDhJAccndVI
唔係高清 去聽劇尾版仲好 你可試試上內地其他網
我都覺得好好聽 呢套比大好真心製作好多 愛到底呢首係片尾曲

珍珠宮

引用:想起里面有句對白+“他是ABC+我是bpm”

原帖由 doll100 於 16-03-05 發表
想起里面有句對白 “他是ABC 我是bpm”
乜嘢係bpm?

首頁
34567...8

尾頁