在職全職

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

你地d工人真係'好好'!
我淨係睇你地寫都已經頂唔順,莫講話要對住佢地,真係令我好佩服!

我個工人算話頭醒尾,自動波,做野快,但有時我都唔滿意,可能係我要求太高!

大宅

其實我工人都唔算好差, 不過成日話自己好窮,好似想博我同情咁, 呢左半年我借左兩次錢比佢, (佢話屋企有事,係我自己話借比佢先), 幾煩! 最 近仲同我講想問財務公司借錢,我緊係唔比,佢就無再問,雖然我唔知佢係真唔係真,但我以後都唔會咁輕易借錢比佢,驚佢還唔倒

大宅

我果個都有問我借呀.. 借左3000..
唉, 橫掂都諗住炒佢, 我先借比佢.. (當代通知金)

原文章由 tanganastasia 於 08-10-10 12:18 發表
其實我工人都唔算好差, 不過成日話自己好窮,好似想博我同情咁, 呢左半年我借左兩次錢比佢, (佢話屋企有事,係我自己話借比佢先), 幾煩! 最 近仲同我講想問財務公司借錢,我緊係唔比,佢就無再問,雖然我唔知佢係真唔係真 ...

伯爵府

你地響度講到成個家傭板咁, 不如唔好再講工人,講番你地d b的開心野仲好啦 工人問題可以講10年都講唔完架

伯爵府

我細女今年讀K3啦, 聽日佢要返學校表演歌詠同跳舞呀

民房

你有冇煩緊p1?
原文章由 菇芝bebi 於 08-10-10 20:09 發表
我細女今年讀K3啦, 聽日佢要返學校表演歌詠同跳舞呀

大宅

唔知係咪因為成日同囡囡一齊兼且有個阿四服侍佢,佢好demanding,唔肯自己玩,call me all the time, always ask for help even she can do byherself. 你地的小朋友係咪咁?

民房

冇, she is very happy when i am not at home coz she can watch Disney channel, playing games.....no need to do maths game,play piano, read 10 books, no mardarin, no phonxic, no swimmimg lesson and homework.... mouth: .....ofcourse she likes me very much, now she is 5, still sleep with me and ask me help her take a bath...but she really enjoys her private time....
原文章由 tanganastasia 於 08-10-13 11:42 發表
唔知係咪因為成日同囡囡一齊兼且有個阿四服侍佢,佢好demanding,唔肯自己玩,call me all the time, always ask for help even she can do byherself. 你地的小朋友係咪咁?

伯爵府

簡直頭痕添啦mouth: mouth: mouth: 其實家姐讀直資, 咁我當然想佢都一齊啦, 點知舊年有d細路妹真係考唔到, 結果要讀津小, 所以我e+都好緊張, 好驚佢考唔到就唔知點算好囉
原文章由 eaf1120320 於 08-10-10 23:07 發表
你有冇煩緊p1?

大宅

我個女只得6個幾月大,幼稚園仲未咁快殺到黎,但我都已經同佢報左D幼稚園,心目中都已有心水既幼稚園同小學,但咁長遠既事,仲會慢慢在念。
佢下個月開始返playground,係九龍塘既tutor time,希望呢間學校ok啦!

大宅

bb得6-7個月, 成日都瞓覺, 返playgroup可能唔係咁effective!
事關我阿b, before9個月之前, 都係勁瞓果隻..
等bb再大小小 (起碼>9個月) 先返, 可能會好啲咖~

原文章由 newmama0724 於 08-10-14 11:51 發表
我個女只得6個幾月大,幼稚園仲未咁快殺到黎,但我都已經同佢報左D幼稚園,心目中都已有心水既幼稚園同小學,但咁長遠既事,仲會慢慢在念。
佢下個月開始返playground,係九龍塘既tutor time,希望呢間學校ok啦! ...

[ 本文章最後由 CarmenK 於 08-10-14 12:25 編輯 ]

大宅

有賓妹果陣, 我都覺阿b好demanding..仲有好'爹'
小小野都嘈.. 可能賓妹'寵'慣左佢..

家陣無左bunbun已經有兩個幾3個星期, 我覺得阿b乖左好多..
肯自己係網床度玩.. (之前死都唔入)
肯自己係床仔瞓.. (之前死都要抱住先瞓)
肯自己試玩, (之前要人陪一齊玩, 家陣自己玩..哈..但玩幾玩, 玩唔掂發脾四, 哈哈)

原文章由 tanganastasia 於 08-10-13 11:42 發表

大宅

有媽媽話會留地個小朋友同工人係屋企,然後出街,咁你會唔會用cam 錄低佢地係屋起既情況架?

大宅

原文章由 tanganastasia 於 08-10-8 01:13 發表
講到工人,以前返工都唔理得咁多,但做左全職媽咪之後,真係講得直接D,佢地真係幾廢柴,要講真係講一日都講唔曬,之前唔講,就講今日,話說今日我同阿囡去完街,阿囡回家途中訓左,我抱住佢返屋企放落床,叫工人同佢著返diaper ...

真係好有同感呀, 用左一年左右, 阿囝一個月, 佢越做越無心機咁, 我自己依家連 part-time 都唔駛返, full-time 響屋企, 就越覺得佢麻麻地, 成日響屋企粒聲都唔出(同阿囝幾乎一句野都唔講, 佢識講英文都唔講) , 越黎越唔想用佢, 但係又驚困身喎, 又驚自己病時照顧唔哂阿囝, 但係如果繼續用佢, 但乜都自己做返佢只係做清潔同煮飯, 又好似佢真係好得閒喎, 煮飯都係無乜款式, 又要我自己諗哂食乜, 真係心大心細

咁佢又唔係衰到我要炒左佢, 但係又唔係做得咁好, 好煩惱呀!

大宅

有呀..我有個朋友話用pccw,有個plan, 可以用mobile睇住屋企..
something like a 3G plan..
不過我就唔知有無得錄..

原文章由 newmama0724 於 08-10-14 14:21 發表
有媽媽話會留地個小朋友同工人係屋企,然後出街,咁你會唔會用cam 錄低佢地係屋起既情況架?

大宅

其實每次工人放假或去左買餸,阿囡都好乖, 所以我都想試下唔用工人, 睇下阿囡會唔會乖D,不過暫時唔得,因為同老爺住。

原文章由 CarmenK 於 08-10-14 12:25 發表
有賓妹果陣, 我都覺阿b好demanding..仲有好'爹'
小小野都嘈.. 可能賓妹'寵'慣左佢..

家陣無左bunbun已經有兩個幾3個星期, 我覺得阿b乖左好多..
肯自己係網床度玩.. (之前死都唔入)
肯自己係床仔瞓.. (之前死都要抱 ...

大宅

我讚成裝CAM, 但要比個工人知,同佢講係想睇住BB,唔係CHECK佢。

原文章由 CarmenK 於 08-10-14 23:15 發表
有呀..我有個朋友話用pccw,有個plan, 可以用mobile睇住屋企..

大宅

對我來講,敎工人仲辛苦過敎囡囡。

原文章由 anan3388 於 08-10-14 17:47 發表

真係好有同感呀, 用左一年左右, 阿囝一個月, 佢越做越無心機咁, 我自己依家連 part-time 都唔駛返, full-time 響屋企, 就越覺得佢麻麻地, 成日響屋企粒聲都唔出(同阿囝幾乎一句野都唔講, 佢識講英文都唔講) , 越黎 ...

大宅

其實我有裝,但無講俾工人知,怕佢覺得我地唔信佢,會破壞大家既關係。睇完D錄影後,佢都算係一個好工人,只係有D野唔跟我地指示做,不過我係怕俾佢唔覺意發覺我裝左CAM後,咁就唔係咁好!

原文章由 CarmenK 於 08-10-14 23:15 發表

伯爵府

除非你諗住俾佢讀國際學校啦, 如果唔係年年都好多變數架mouth: 咁快諗定, 到bb返左學, 大個d, 對bb的學習歷程了解多左, 你就會有好多野諗架啦
原文章由 newmama0724 於 08-10-14 11:51 發表
佢下個月開始返playground,係九龍塘既tutor time,希望呢間學校ok啦! ...

首頁
34567...8

尾頁

跳至