自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

回覆:阿女太乖、慢熱,成日被忽略……

講真
一班甘多人
實有D被關注
亦有被忽略
人係偏心既
可以理解老師會留意 什至關愛得意D既小朋友

大宅

引用:我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,

原帖由 feifei_baby 於 16-02-29 發表
我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,出街成日被陌生人讚乖,但性格慢熱,唔主動,熟咗其實好好多,我 ...
老師一日對住咁多小朋友,我成日覺得佢地會鐘意文靜坐定定易教的小朋友。我大仔k1,醒目仔但不太受教,老師要成日同佢講道理,我其實個心好害怕老師會覺得我仔麻煩同曳

水晶宮

畀面勳章

我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,出街成日被陌生人讚乖,但性格慢熱,唔主動,熟咗其實好好多,我 ...
我細女都係!已經 十五歲,中四,都係好乖,成績又好,默默讀書,有幾個好朋友,對其他同學都好友善,雖然在老師眼中常被忽略,但有咩事全班都撐佢平平靜靜咁讀好書,都係好事來的!

zoekayan    發表於 16-2-29 10:38

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 feifei_baby 的帖子

樓主,我女同你女一樣,佢細個嗰陣我都有同你一樣感覺,變相佢自信心比別人低。佢依家十歲了,自信心依舊比別人差D,不過你會發現,細路愈大,老師愈錫D靜同乖嘅,嗰D吱吱喳喳的學生只是因為嘈,所以老師先留意佢地,你女機會會愈來愈多。這是我女的親身經歷。

子爵府

Poo得好勳章

我仲心up啦,開學到而家,個班主任先串啱我個女個英文名咋

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+16-02-29+發表你

我當然唔係同佢講佢個樣唔靚,我平時都冇諗佢靚與唔靚,只係用客觀標準嚟講,佢真係唔係眾人眼中好睇果type ...
唔覺得比老師注意有咩好處

子爵府

我自己都係咁
大個性格都係

水晶宮

我女都係咁,我同你一樣都有擔心。有時佢放學會同我講,今日老師同小朋友玩左乜乜乜,問佢有無份玩,佢永遠都話無唯有鼓勵佢下次舉手同老師講想玩,我都等緊有呢一日

翡翠宮

2018復活節勳章

人無完美, 唔聽教有唔聽教的煩惱

多D鼓勵佢, 多D教佢, 應該可以改善到的

子爵府

我個仔好可愛,但情緒經常失控,N班就要見輔導老師 大家一齊平常心面對,其實小朋友咁樣都好常見,唯有自己關心佢多D

珍珠宮

明!我個女都係咁!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

namnamnamlolo 發表於 16-2-29 08:34
仲想點呀
好過又曳又成日被投訴啦
都不知教得幾辛苦

係囉,我女咬同學,我要打電話去道歉;我女個個老師都話聰明,但日日都好多事,好煩好辛苦。

大宅

回覆:方方媽媽 的帖子

或者這樣說,我都未必有特別期望小朋友是一個受歡迎的人,反而,我緊張他會否令人煩厭的人,希望樓主別太擔心。

InkCartridge    發表於 16-2-29 11:51
方方媽媽    發表於 16-2-29 11:09

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

幼稚園好多時可愛著數d

公爵府

引用:回覆 feifei_baby 的帖子樓主,我女同你女

原帖由 aminafy 於 16-02-29 發表
回覆 feifei_baby 的帖子

樓主,我女同你女一樣,佢細個嗰陣我都有同你一樣感覺,變相佢自信心比別人低。 ...
多謝你,我女由歲幾,參加過唔同playgroup,到大啲興趣班,跳舞畫畫咁,返n班幼稚園,大大話話都超過十個唔同老師/導師啦,情況都係類似……希望如你所講愈大愈好啦……

男爵府

性格是天生的,
媽媽太介意,
呀女以為自己出了問題

大宅

好媽媽勳章

feifei_baby 發表於 16-2-29 08:11
我女都係好乖,好聽話,細個家長日老師評話....(她無色、無味,感覺她不存在)

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔緊要啦…唔係每個人都咁突出嘛.. 多數咪又係普通人.. 佢學嘢都快已經好叻啦…

公爵府

引用:性格是天生的,媽媽太介意,呀女以為自己出

原帖由 bearcat2003 於 16-02-29 發表
性格是天生的,
媽媽太介意,
呀女以為自己出了問題
我唔覺得阿女有問題,我同老公係平凡人,我女都係平凡人好正常,乖巧健康已經bonus,阿女知我欣賞佢愛佢,我都成日讚佢,佢喺家庭嘅愛同關注絕對足夠,只係出到出面係完全唔同,佢仲細唔識分,唔知大個會唔會覺得?

子爵府

其實我自己同小朋友都係呢類人, 我同佢講每一百人裏面最叻嘅大約有15%, 最差嘅又係約15%, 其餘70%都係普通人, 平平冇奇, 亦都係平淡是福, 呢類人其實都好怕出風頭
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

首頁
34567...8

尾頁

跳至