婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kvc711 發表於 16-3-11 16:24
放心只吃八粒葯不會有事,
根本只想攪大件事,令你朋友屈服。
要玩,可以同佢玩大佢……

同感~真係自殺就唔會食必利痛(唔好話我黑心),整場大龍鳯為左達到自己目的,正所謂一哭二鬧三上吊。

大宅

我姑仔都會係咁,不過我唔會怪佢,佢都係喺自己屋企拎野食乍麻,冇理由我搬咗入去,佢就唔可以食自己屋企入面嘅野㗎麻,我自己買又唔想share嘅野咪收入自己房lor...我成日都同我C6講個房門先係我地家門⋯出咗房門就算係廳都等於喺街外地方⋯自己嘅野唔好放出去阻街

EudyptulaMinor    發表於 16-3-15 10:42

公爵府

333s 發表於 16-3-12 10:04
人要自己先反思。自己永遠最重要, 是不可能的。
不和原因多數 金錢有关。大家留意下。
BK大把心抱有工作.有收入(有的JM仲要負擔晒成個屋企所有的洗費)早2日先有JM呻C6每月收入的2/3系完全俾99消費的(包括邦99供樓.and 99一切開消) 剩返1/3收入.仲要減埋C6自己坐車.食飯.交稅.零用.等等..請問仲有幾多可以用系自己頭家and妻兒身上? 所有家庭開消(包括租金.水電煤.買送食飯)都是由JM一人承擔.佢99咪一樣有說話俾心抱聽 ? 一樣指心抱做呢樣果樣? (難道99不知道自己的兒子實際上在食軟飯 ?) 所以話99要挑剔心抱是與你有無工作.有無收入是完全無關系的.就算她明明知道自己的兒子食軟飯.也一樣認為心抱是無貢獻的.(99忘記左她自己也是毫無貢獻的)

侯爵府

回覆:333s 的帖子

請不要用金錢衡量一個人的價值。

丈夫(夫)和一個心理學家(心)的對話:

心:你是以什麼為生的?先生?
夫:我的工作是在銀行的會計師。
心:你的妻子?
夫:她沒有工作。她只是一個家庭主婦。
心:早上誰做早餐?
夫:我的妻子,因為她沒有工作。
心:你太太什麼時候醒來為你做早餐?
夫:早上5點左右,因為她要先打掃房 ​間後才做早餐。
心:您的孩子如何去上學?
夫:我的妻子送他們去上學,因為她沒有工作。
心:送孩子上學後,她又做了些什麼?
夫:她去市場買菜,然後就回家做飯,洗衣。你知道,她沒有工作。
心:到了晚上,在從辦公室回家,你會怎麼做?
夫:休息,因為我是下班後實在太累了。
心:這時候你的妻子在做什麼呢?
夫:她給全家人準備晚飯,照顧孩子用餐,飯後清洗餐具,打掃房間然後哄孩子們上床睡覺。

一名妻子的日常生活,從清晨開始忙碌到深夜。
這就是所謂的『沒工作』?? !!
家庭主婦並沒有證書,
但她們在生活中的角色是非常重要的!
請感謝您的妻子,她犧牲了許許多多私人時間,
丈夫應該好好反思,
所有人對家庭主婦的理解與欣賞對方的角色。

(你可以如此理解)有人問她.......
你是職業女性或家庭主婦??

她回答說:
我是一個全職妻子。
我的工作每天24小時.....
我是一個媽媽,
我是一個妻子,
我是一個女兒,
我是一個媳婦.....
我是一個鬧鐘,
我是一個廚師,
我是一個女傭,
我是一名教師,
我是一名侍應,
我是一個保姆,
我是一名護士,
我是一個雜工,
我是一名護衛,
我是一個顧問,
我沒有周休假,
我沒有病假,
我沒有年假......
我的工作不分晝夜.....
我必須『隨時候命』得到的酬勞是.....『你整天在做什麼?』

禁止訪問

回覆:方方媽媽 的帖子

大宅

引用:Quote:Ssssyiu 發表於 16-3-11 17:34 同呀9

原帖由 美菲絲 於 16-03-11 發表
依d有腦既人都知啦~~~
但對住果堆無腦既人~~~咪只會話樓主冷血~~~奶奶自殺都不為所動~~
...
呢D説話心諗好啦, 講左出囗, 樓主就又多個位俾人入la

美菲絲    發表於 16-3-13 01:22

大宅

引用:Quote:原帖由 美菲絲 於 16-03-11 發表依d

原帖由 Pandorrabbity 於 16-03-12 發表
呢D説話心諗好啦, 講左出囗, 樓主就又多個位俾人入la
係樓主朋友至啱

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由+Pandorrabbity+於+16-03-12+

原帖由 Pandorrabbity 於 16-03-12 發表
係樓主朋友至啱

珍珠宮

回覆:唉,婆熄關係真係會令人崩潰

有精神病喎 件99
好難搞
關心多d你朋友
精神病都會傳染架

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 333s 於 16-03-12 發表人要自

原帖由 cream090909 於 16-03-12 發表
湊仔無貢獻?你講野都幾好笑架喎!佢地無經濟壓力,自己生都唔可以自己湊?你既說話同d 無能力又要自己湊既 ...
呢位jm一向好騎尼 文筆又古怪 可以不理

美菲絲    發表於 16-3-20 21:58

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 cream090909 於 16-03-12 發

原帖由 namnamnamlolo 於 16-03-13 發表
呢位jm一向好騎尼 文筆又古怪 可以不理
我堅睇唔明,佢回覆次次9588,要佢教小朋友重組句子同閱讀理解死得。
樓主已講明朋友冇經濟壓力,老公賺到請鐘點有乜問題?樓主朋友不想同99住,想一家一主,更加冇問題,宜家有人玩自殺,想要仔要孫唔要乸。其實仔大仔世界,要學識放手,結左婚就已經是獨立一家人。希望d 99明白啦

美菲絲    發表於 16-3-20 21:57

珍珠宮

回覆:唉,婆熄關係真係會令人崩潰

我就係好驚尼種局面出現!
就算老公平時幾撐自己,幾明白佢媽有問題,但戈個都始終係佢媽,有乜事,老公會唔會反怪我?!
一諗到我就覺得好唔抵同好無安全感!
所以我覺得戈啲99好自私,咁樣即係迫個仔離婚,拆散佢頭家囉!

珍珠宮

引用:Quote:美之選468 發表於 16-3-11 12:55 心

原帖由 333s 於 16-03-12 發表
你係咪想講,如果個新抱自己有工作,就可以理氣壯啲?!
其實我都覺得,女人最好自己有錢,唔好太依賴老公,始終要為自己留保障!
但我唔認同做個全職主婦,就要俾人睇唔起~
一個家,本來就係各施其職去維繫, 只要尼頭家嘅主人協商好,就無問題啦~
反而係做99嘅,憑咩去插手?結果人地頭家咪俾佢搞散囉!
點解依加嘅男人,愈尼愈無責任心,愈尼愈小器?就係因為女人叻左,地位亦高左,結果男人將自己要承擔嘅,推埋俾女人~
佢地唔記得左,自古以尼,女人生兒育女,男人養妻活兒,各施其職,先係道理!
而做人父母嘅,除左係傳宗接代,仲有就係教育兒女,獨立成家去發展下一代,生生不息~
依加故事中嘅99,好明顯就將兒子嘅責任推卸,就算多個鐘點,都已經係兒子嘅家事!佢要管嘅,應該係自己嘅家,自己未嫁嘅女兒!
佢今日教導兒子無耐性,怕承擔,他日兒子都會對佢無耐性,怕承擔!
如果個個好似佢99咁搞,然後個個都唔係離婚,就家庭糾紛咁社會咪失衡囉~

順淇自然    發表於 16-3-16 14:16
美菲絲    發表於 16-3-13 22:24

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+333s+於+16-03-12+發表人要自

原帖由 cream090909 於 16-03-12 發表
湊仔無貢獻?你講野都幾好笑架喎!佢地無經濟壓力,自己生都唔可以自己湊?你既說話同d 無能力又要自己湊既 ...

愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

個人覺得

個99可能眼紅個仔而家事業有成
搵到錢
但係實質利益者居然唔係生佢養大佢嘅阿媽
而係佢個唔返工仲要請工人嘅新抱
所以就要收返佢個仔“搬出去獨立嘅權利”
將個仔喺出邊用喺新抱嘅洗費(新抱嘅利益)轉移返落自己度
咁個仔返嚟身邊之餘
又可以人財两得
奈何個新抱唔肯
如意算盤打唔响
所以99就要個新抱做衰人
一招玩自殺, 冇人夠膽話自己唔啱
好明顯係一個局

樓主個朋友如果狠得下心腸嘅話
可以嚟個置自己之死地而後生
同老公講
既然同你屋企都反哂面
你都無謂再返去
不如大家離婚
小朋友跟你
層樓同教育中心都傾掂數分咗佢算
如果老公係ok嘅
咁都唔駛講咩啦,叫佢返佢老母度飲奶啦
如果老公係愛你嘅
咁就要好好咁講你自己想點啦

珍珠宮

引用:個人覺得個99可能眼紅個仔而家事業有成搵到

原帖由 xavierma215 於 16-03-14 發表

個人覺得
好似我99咁囉~
鬧我兩公婆無本事搵錢俾佢享褔,其實我兩公婆努力搵錢戈陣,佢又搞破壞~用死威脅都試過~
因為佢覺得就算我地搵到錢,都唔係全數益晒佢,搵尼都無用,加上我地番晒工,就無人幫佢做跑腳,做牛做馬服侍佢,又係佢洩底。。
講到尾,就係個99自私囉~只顧自己感受,連自己同新抱嘅幸福都唔抵得~為求達到目的,仔女都無情講!人性真面目!
樓主朋友個老公,遲早俾佢阿媽玩謝,因為以死威脅嘅人,有第一次,就會有第二次,無休止任性,有朝一真係玩出火,死左,又係害死個仔~
讚成樓主朋友叫離婚,搶番個仔番尼!

水晶宮

又唔洗下下去到離婚既,離婚呢個字, 一開左口就好難收番架啦.
做被動果個,會高貴D.
講明,唔會搬返去同99住,如果C6要搬返去,唔阻止佢母子團聚囉.
樓主一個人留係租果度,C6鐘意幾時返就幾時返來啦.
睇下C6點反應先啦.
但要帶走樓主個仔就無可能!!!

美菲絲    發表於 16-3-20 21:55

琥珀宮

方方媽媽 發表於 16-3-14 12:23
又唔洗下下去到離婚既,離婚呢個字, 一開左口就好難收番架啦.
做被動果個,會高貴D.
講明,唔會搬返去同99住, ...

一開始就唔應該每星期返去住兩晚啦,如果我99有咁要求,我會要c6陪我返外家又住兩晚,睇下點?結左婚就有自己嘅世界,樓主99冇咩安全感就真

美菲絲    發表於 16-3-20 21:54

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:littledot+發表於+16-3-11+12:41+要

原帖由 333s 於 16-03-11 發表
誇 D. 你單一由女子出發....
有冇用另一角度你是99, 你是老公來看整个事情?
人地老公俾得起咪得囉,你係唔係無做過ftm湊仔?請個鐘點幫下手唔過分喎!你當鐘點100蚊一個鐘啦,一星期做一日四個鐘,一個月都唔洗2000蚊,都唔算得係咩錢啦。

美菲絲    發表於 16-3-20 21:59

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:美之選468+發表於+16-3-11+12:55+心

原帖由 333s 於 16-03-12 發表
點解做ftm就等於懶呢?我諗我係舒服個種ftm,但我嘅工作時間係一至日,上午六時半到晚上十點喎。我有鐘點,老公有幫手做家務,阿媽有來幫手湊下仔,但從來無人講我懶。

一家唔知一家事,做人要求高的話,ftm可以做到唔洗瞓,唔好單憑人地有鐘點就話人地懶,想嫁左唔洗做。

美菲絲    發表於 16-3-20 21:59

首頁

尾頁

跳至